Quantcast

Υγεία - Περιβάλλον

13 Ιανουαρίου 2020 19:22 Τελευταία ενημέρωση : 14 Ιανουαρίου 2020 14:08

Κικίλιας από Πάτρα: η υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν

Διάβασέ μου το...

Ως μία εμβληματική ενέργεια, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, την ουσιαστική λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της Πάτρας.

Κικίλιας από Πάτρα: η υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν

Επίσκεψη στην Πάτρα πραγματοποίησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας. Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε διαδοχικά την 6η Υγειονομική Περιφέρεια Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, το Καραμανδάνειο - Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Πατρών, το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Άγιος Ανδρέας» και το Κέντρο Υγείας Βορείου Τομέα Πατρών.

Επίσης, συναντήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα κτιριακής και ενεργειακής αναβάθμισης των νοσοκομείων και κέντρων υγείας της Περιφέρειας, παρουσία του Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας Κτιριακές Υποδομές Α.Ε. Αθανάσιο Γιάνναρη.  Ο κ. Κικίλιας επισκέφθηκε και το Δημαρχείο της πόλης, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, ο Υπουργός Υγείας συγκάλεσε σύσκεψη με θέμα την επαναλειτουργία της καρδιοθωρακοχειρουργικής κλινικής του νοσοκομείου. Στη σύσκεψη συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, καθώς και ο νέος διευθυντής της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής, Νίκος Χαροκόπος.

Βασίλης Κικίλιας - Πάτρα

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο Υπουργός Υγείας τόνισε ότι μια εμβληματική πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. "Μιλώ για την ουσιαστική λειτουργία της Καρδιοθωρακοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο. Μια εμβληματική ενέργεια που θα δείξει ότι στο νοσοκομείο που είναι κόσμημα για την περιοχή, μπορούν να αλλάξουν πολλά προς το καλύτερο" δήλωσε.

"Μετά την άμεση διαδικασία προκειμένου να εξασφαλιστεί από την Περιφέρεια ένα πολύ σημαντικό κονδύλι, προχωρούν οι διαδικασίες για το διαγωνισμό. Παράλληλα, προκηρύχθηκε και ευοδώθηκε η θέση του Αναπληρωτή Καθηγητή που θα είναι επικεφαλής της Καρδιοχειρουργικής, ενώ σε συντονισμό με τη Διοίκηση του νοσοκομείου φροντίζουμε ώστε να τρέξουν γρήγορα οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και νοσηλευτών. Δοθείσης της ευκαιρίας, τονίζω ότι στο Υπουργείο Υγείας εξίσου με τους συναδέλφους μου ιατρούς, λογίζουμε το νοσηλευτικό προσωπικό. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν πως οι νοσηλευτές και οι νοσηλεύτριες είναι η καρδιά ενός νοσοκομείου και θα στηριχθούν αναλόγως" τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε:

"Η περιοδεία μου στην Πάτρα θα συνεχιστεί με επισκέψεις στο Γ.Ν. Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας», στα υπόλοιπα νοσοκομεία, σε Κέντρα Υγείας. Είχα τη χαρά νωρίτερα να συναντηθώ με τον Περιφερειάρχη, θα συναντηθώ και με τον Δήμαρχο της πόλης και θα ολοκληρώσω την επίσκεψή μου στην Πάτρα το απόγευμα, στην εκδήλωση-αφιέρωμα στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Τα νοσοκομεία έχουν να επισκευαστούν και να επιμεληθεί κανείς σε ό,τι έχει να κάνει με το κτιριακό τους, ενδεχομένως από την αρχή της Μεταπολίτευσης. Έκτοτε είχε κάνει μια προσπάθεια ο Αλέκος Παπαδόπουλος.

Βασίλης Κικίλιας - Πάτρα

Με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά οικονομικά μοντέλα, όπως βεβαίως η κρατική επιχορήγηση, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων που δέχεται να χρηματοδοτήσει κάποιες δράσεις μέχρι το 80% και τα ΣΔΙΤ, θα προχωρήσουμε σε καίριες και δομικές παρεμβάσεις σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας. Η Υγεία στην Ελλάδα θα είναι δημόσια και δωρεάν, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα αυτά τα εργαλεία προκειμένου γιατροί, νοσηλευτές και προσωπικό, να έχουν την καλύτερη δυνατή βοήθεια και στήριξη, ώστε να μην υπάρχει αναμονή, να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες, να έχουμε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το συγκεκριμένο νοσοκομείο και την ενεργειακή του αναβάθμιση, προχωράμε ήδη με την Περιφέρεια σε ένα πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης, το οποίο δυστυχώς είχε κολλήσει. Το ξεμπλοκάραμε και θέλω να ελπίζω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα θα φαίνονται.  Και σε ό,τι έχει να κάνει με τη Χάρτα Υγείας στο Νομό Αχαΐας και τον τρόπο στον οποίο είναι ανεπτυγμένη η δύναμη νοσηλευτών, διοικητικών, ιατρών, στα κέντρα υγείας μας και στα νοσοκομεία, θα γίνει μία ολική αναδιάρθρωση, ένα νέο πρόγραμμα εφημεριών.  Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοι γιατροί εφημερεύουν μέρα παρά μέρα σε κάποια νοσοκομεία. Αυτό είναι μη παραδεκτό και δεν μπορεί να συνεχίσει να γίνεται έτσι. Όπως, επίσης, όμως και το triage και η λογική μίας εφημερίας, πρέπει να είναι αυτή των εκτάκτων περιστατικών και τα υπόλοιπα να έρχονται σε τακτικά ιατρεία μέσα στο νοσοκομείο.

Την Πάτρα και την Αχαΐα την αγαπάμε, όπως φυσικά και την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία, όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θέλουμε να βρούμε τρόπους να τη στηρίξουμε και να τη βοηθήσουμε.  Εδώ έχει έρθει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός, ο κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, και έχει θέσει ως πρώτη προτεραιότητα τη βοήθεια και τη στήριξη σε αυτούς που δεν έχουν, σε αυτούς που δεν μπορούν. Αυτοί μετά την κρίση είναι πολλοί και στρέφονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και εμείς πρέπει να βρούμε τρόπους να τους στηρίξουμε και να τους βοηθήσουμε. Αυτό θα κάνουμε. Όπως βλέπετε, ήδη τους πρώτους έξι μήνες, αυτό γίνεται χωρίς μεγάλα λόγια και πολλές δηλώσεις.  Επαναλαμβάνω, όμως, κομβικό σημείο στο να δοθεί σήμα στην περιοχή ότι πλέον τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν είναι η καρδιοθωρακοχειρουργική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου εδώ στο Ρίο. Η κλινική θα λειτουργήσει, να είστε σίγουροι γι’ αυτό, ακόμα και αν πρέπει να φέρουμε τα πάνω–κάτω".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ