Καιρός

18 Σεπτεμβρίου 2019 17:29

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Αρχίζει η «έλευση» του φθινοπώρου, σε ορισμένες περιοχές και με έντονα φαινόμενα. Οδηγίες από τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Μετά την παρατεταμένη καλοκαιρία, το φθινόπωρο μας «χτυπά την πόρτα» από τα βόρεια, με συννεφιές, βροχές, μπόρες, βοριάδες και σχετική ψύχρα.

Την Πέμπτη αναμένεται μεταβολή του καιρού, με βροχές και καταιγίδες, που κατά τόπους θα είναι ισχυρές και θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα εμφανιστούν πρώτα στην Μακεδονία, κυρίως στην κεντρική, προς το βράδυ και στην Θεσσαλία και τις Σποράδες. Η θερμοκρασία σε πτώση, στα βόρεια θα κυμανθεί από 13 έως 28 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 14 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν Βόρειοι-βορειοανατολικοί στα ανατολικά, με ένταση 4 έως 6 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φυσούν δυτικοί άνεμοι, 3 με 5 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 19/9/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, διαπιστώθηκε βοτρύτης. Η ασθένεια βρίσκεται σε εξέλιξη, στις πρώιμες (7-10 σταυρούς) και μεσοπρώιμες (5-7σταυρούς) καλλιέργειες τομάτας θερμοκηπίου, στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων, Λάρισας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας.  Προσβάλλει όλα τα μέρη των φυτών τομάτας ( στελέχη, φύλλα, άνθη και καρπούς). Στα στελέχη σχηματίζει καστανού χρώματος έλκη, τα οποία καλύπτονται από τεφρά εξάνθηση. Τα προσβεβλημένα άνθη αποκτούν καστανό χρώμα και πέφτουν, ενώ στους καρπούς η προσβολή αρχίζει από τον ποδίσκο ή την κορυφή.

Απαραίτητες συνθήκες για την ανάπτυξη του είναι η υψηλή υγρασία περιβάλλοντος (βροχοπτώσεις, ομίχλες, έλλειψη αερισμού, κ.λπ.).  Ο βοτρύτης αναπτύσσεται σε θερμοκρασίες 1-300C, με άριστη θερμοκρασία τους18-230C. Την είσοδο του παθογόνου διευκολύνει η παρουσία πληγών, νεκρών φυτικών ιστών και ανθέων. Για την καταπολέμησή του το Περιφερειακό Κέντρο συνιστά:

  • Μείωση της υγρασίας στο χώρο των θερμοκηπίων με καλό αερισμό, τα φυτά να είναι αραιά φυτεμένα και το πότισμα να γίνεται τις πρωινές ώρες,
  • Τήρηση καλής υγιεινής στις φυτείες με αφαίρεση - καταστροφή των προσβεβλημένων φυτών ή φυτικών οργάνων και αποφυγή υπερβολικής αζωτούχου λίπανσης,
  • Χημική καταπολέμηση με άμεσο ψεκασμό στις καλλιέργειες όπου παρατηρείται ο βοτρύτης, με επιτρεπόμενα για την καλλιέργεια και εκλεκτικά για τον βοτρύτη φυτοπροστατευτικά σκευάσματα και επανάληψη του ψεκασμού σε 8 ημέρες, όπου υπάρχει πρόβλημα.

Σε κάθε περίπτωση, για τις απαραίτητες καλλιεργητικές πρακτικές, την ασφαλή διάγνωση και για την επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ