Καιρός

19 Ιουλίου 2019 17:31

Ο καιρός για τους αγρότες

Text to Speech

Καλοκαιρινό θα είναι το σκηνικό τις επόμενες ημέρες. Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Όπως αποφαίνεται η λαϊκή «κλιματολογία»: του Αϊ Λιός, ο καιρός γυρίζει αλλιώς. Όμως, ο Προφήτης Ηλίας στη γιορτή του… μεσοκαλόκαιρο, έφερνε συνήθως πρόωρα το φθινόπωρο, φέτος όμως, από φθινόπωρο το γυρίζει σε καλοκαίρι.

Το Σάββατο αναμένεται γενικά αίθριος ουρανός σε ολόκληρη την χώρα, αλλά το μεσημέρι και το απόγευμα στα ηπειρωτικά θα συννεφιάσει, με τοπικές μπόρες στα κεντρικά και βόρεια και με σποραδικές καταιγίδες στα βουνά της Μακεδονίας. Η θερμοκρασία  θα κυμανθεί στα βόρεια από 16 έως 32 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 33 βαθμούς και στα νησιά από 23 έως 31  βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στα ανατολικά έως 6 μποφόρ και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Ο καιρός το Σάββατο σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 20/7/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης, τα συμπτώματα της ανθράκωσης σε καλλιέργειες καστανιάς εμφανίζονται από τα μέσα Ιουνίου και οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν ευνοούν την ανάπτυξή της.

Ο μύκητας προσβάλει τα φύλλα, όπου προκαλεί πολυάριθμες μικρές πολυγωνικές νεκρωτικές κηλίδες καστανού χρώματος. Συχνά πολλές κηλίδες ενώνονται και το φύλλο παίρνει κιτρινωπό χρώμα.  Μετά την προσβολή ακολουθεί πρόωρη φυλλόπτωση, η οποία όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι πολύ ευνοϊκές για την ασθένεια, φθάνει μέχρι και την ολοκληρωτική αποφύλλωση των δέντρων.

Η επέμβαση με τα κατάλληλα σκευάσματα μπορεί να γίνει από την αρχή της άνθισης μέχρι οι καρποί να αποκτήσουν το τελικό τους μέγεθος, ενώ το χρονικό διάστημα αναμονής από την επέμβαση έως την συγκομιδή 28 ημέρες. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ