Καιρός

Ο καιρός για τους αγρότες

Ο καιρός για τους αγρότες

Για αύριο Δευτέρα, περιμένουμε πρωινές και βραδινές ομίχλες, κυρίως στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά και γενικά αίθριο ουρανό με λίγες νεφώσεις, κυρίως στα δυτικά και την Κρήτη. 

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από -2 έως 17  βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από -1 έως 19  και νοτιότερα από 10 έως 19  βαθμούς Κελσίου.

Νοτιάδες θα πνέουν στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια 3 με 4 μποφόρ και βοριάδες στα νοτιοανατολικά μέχρι 5 μποφόρ.

Ο καιρός σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 16/12/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με τις οδηγίες ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για την καλλιέργεια της ελιάς, το κλάδεμα καρποφορίας πρέπει να εφαρμόζεται τον χειμώνα ταυτόχρονα με την συγκομιδή όταν η καρποφορία είναι σημαντική ή μετά την συγκομιδή και πάντοτε πριν από την άνθηση. Σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος παγετού το κλάδεμα θα πρέπει να γίνεται όταν τα φυτά εισέρχονται στη βλαστική περίοδο (νωρίς την άνοιξη). Συστήνεται το άνοιγμα του κέντρου της κόμης με την αφαίρεση των λαίμαργων ή πολύ ζωηρών βλαστών με ταυτόχρονο αραίωμα βλαστών στους βραχίονες ή υποβραχίονες  του δένδρου. Σε μεγάλης ηλικίας δένδρα ή σε εγκαταλελειμμένους ελαιώνες που πρόκειται να μπουν ξανά στην παραγωγή συνιστάται το κλάδεμα ανανέωσης που περιλαμβάνει συνήθως μεγάλες τομές στα σημεία διακλάδωσης των κύριων βραχιόνων (σταυρώματα).

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες από τον Τάσο Αρνιακό:


LIFE