Καιρός

Ο καιρός για τους αγρότες

Ο καιρός για τους αγρότες

Αν και φτάσαμε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, ο αγώνας του καλοκαιριού να επικρατήσει συνεχίζεται, με τις βροχές και τις μπόρες, έστω και στα βουνά, να …αμφισβητούν την κυριαρχία του!

Την Τρίτη αναμένεται αρχικά αίθριος ουρανός, αλλά πρώτα στα ανατολικά ηπειρωτικά και μετά στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και την Κρήτη αναμένονται νεφώσεις, που θα πυκνώσουν, με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες, ιδιαίτερα στα βουνά το μεσημέρι και το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 17 έως 35 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 18 έως 36 βαθμούς και στα νησιά από 22 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν βοριάδες, εντάσεως 3 με 5 μποφόρ, στο Αιγαίο 6 με 7 μποφόρ.

Ο καιρός την Τετάρτη σε 20 αγροτικές περιοχές

Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 26/6/2019

Οδηγίες για αγρότες

Σύμφωνα με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Καβάλας, σε περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη υγρασία, η αντιμετώπιση του ωιδίου σε αμπελώνες συνεχίζεται με κατάλληλους ψεκασμούς συνδυαστικά με την αντιμετώπιση της ευδεμίδας με ένα κατάλληλο ωιδιοκτόνο. Οι ψεκασμοί είναι καθοριστικής σημασίας και θα πρέπει να γίνουν πριν το κλείσιμο των τσαμπιών.

Στο στάδιο ανάπτυξης ραγών υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην ασθένεια και οι ψεκασμοί πρέπει να παρέχουν πλήρη κάλυψη (σε συνάρτηση με το μεσοδιάστημα ψεκασμών που ενδείκνυται σε κάθε χρησιμοποιούμενο σκεύασμα). Το Περιφερειακό Κέντρο θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε αμπέλια όπου η ασθένεια εμφανίζεται κάθε χρόνο. Επίσης θα πρέπει να σημειωθεί ότι η θερμοκρασία είναι πιο καθοριστική για την εξέλιξη της ασθένειας καθώς στους 26 °C χρειάζονται 5-6 ημέρες από τη μόλυνση του φύλλου μέχρι την παραγωγή νέων μολύνσεων, ενώ μετά τους 32 °C δεν πραγματοποιούνται μολύνσεις. Για την ασφαλή διάγνωση και επιλογή του κατάλληλου σκευάσματος, να ακολουθούνται οι συμβουλές των τοπικών γεωπόνων.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:LIFE