Γενικά

18 Ιουνίου 2017 09:36

Ημέρα του Πατέρα 2017: Αφιερωμένο στον πατέρα το Doodle της Google

Text to Speech

Κάθε πότε γιορτάζεται η γιορτή του πατέρα και πότε εμφανίστηκε για πρώτη φορά. Ποιος την καθιέρωσε στην Ελλάδα. Κάθε πότε γιορτάζεται ανά τον κόσμο.

Ημέρα του Πατέρα 2017: Αφιερωμένο στον πατέρα το Doodle της Google

Στον πατέρα, που σήμερα έχει τη δική του «μέρα» αφιερώνεται το Doodle της Google. Μπορεί η γιορτή της μητέρας να είναι πιο διαδεδομένη, όμως και οι μπαμπάδες έχουν τη δική τους ημέρα.

Η «Γιορτή του Πατέρα» είναι κινητή ετήσια γιορτή που γιορτάζεται κάθε τρίτη Κυριακή του Ιουνίου, με πολλές χώρες να τη γιορτάζουν παγκοσμίως ταυτόχρονα και άλλες σε διαφορετική ημερομηνία.

Η γιορτή θεωρείται συμπληρωματική της Γιορτής της Μητέρας, που γιορτάζεται κάθε δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Η τιμητική αυτή για τον πατέρα ημέρα καθιερώθηκε από διαζευγμένους πατεράδες από το Σύλλογο για την Ανδρική και Πατρική Αξιοπρέπεια (ΣΥ.Γ.Α.Π.Α.), λόγω της απαξίωσης των πατεράδων από τη Δικαιοσύνη, στα διαζύγια.

Για πρώτη φορά η Γιορτή του Πατέρα κατεγράφη στα ιστορικά στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ, στις 5 Ιουλίου 1908. Είχε τότε διοργανωθεί από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον (Grace Golden Clayton), που ήθελε να τιμήσει τη μνήμη 210 νεκρών πατεράδων που είχαν χάσει τη ζωή τους σε ορυχείο, στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα (Monongah Mining disaster) μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907.

Δεν αποκλείεται η Κλέιτον να είχε επηρεαστεί από τον πρώτο εορτασμό της Ημέρας της Μητέρας, που είχε λάβει χώρα για πρώτη φορά την ίδια χρονιά. Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του προσφάτως εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή. Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή, καθώς επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη, με αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά.

Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ (Sonora Dodd) από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον. Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865) καθώς και όλους τους υπόλοιπους βετεράνους πατέρες του συγκεκριμένου πολέμου.

Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο και αφορούσε στην επισημοποίηση της Γιορτής του Πατέρα το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής.

Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα, καθώς και μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς όμως να προβεί σε κάποια σχετική ενέργεια. Ύστερα από μερικές ακόμα αποτυχημένες προσπάθειες ανάδειξης της εορτής, το 1966 ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον εξέδωσε το πρώτο προεδρικό διάταγμα που τιμούσε επισήμως τους πατέρες, και καθιέρωνε την τρίτη Κυριακή του Ιουνίου ως Ημέρα του Πατέρα. Έξι χρόνια αργότερα, το 1972, ο πρόεδρος Ρίτσαρντ Νίξον οριστικοποίησε τη γιορτή ως μόνιμη εθνική εορτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Μετά την τελική επισημοποίηση του γιορτής από τον Νίξον, και ενώ υπήρχε η εντύπωση πως η πρώτη γιορτή του πατέρα είχε διοργανωθεί το 1910 από την Ντοντ, κάποιος παρευρισκόμενος στην εκδήλωση της Κλέιτον του 1908 κατόρθωσε να αποδείξει πως η γιορτή είχε ξαναγίνει δύο χρόνια νωρίτερα.

Εορτασμοί της Γιορτής του Πατέρα ανά την υφήλιο

Στην Αυστραλία γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Σεπτεμβρίου ενώ η Εκκλησία το γιορτάζει του Αγίου Πνεύματος (κινητή εορτή τον Ιούνιο).

Στην Ευρώπη έπαψε να είναι «ημέρα του πατέρα» αλλά ονομάζεται «γιορτή του πατέρα» (fête des pères) με αρχή από τη Γερμανία που συνδεόταν άμεσα με την οικογενειακή έξοδο, τη γιορτή της μπύρας, κτλ.

 

 

 

 

 

VIDEO