Πολιτική

19 Απριλίου 2023 16:31 Τελευταία ενημέρωση : 19 Απριλίου 2023 21:22

Φράχτης στον Έβρο: Ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Διάβασέ μου το...

Πέρασε η τροπολογία του ΕΛΚ. Κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη. Ανοίγει ο δρόμος για χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Φράχτης στον Έβρο: Ανοίγει ο δρόμος για ευρωπαϊκή χρηματοδότηση
-


Με 322 ψήφους υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) σύμφωνα με την οποία θα πρέπει να κινητοποιηθούν κονδύλια άμεσα για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των υποδομών στα σύνορα, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για τη χρηματοδότηση του φράχτη στον Έβρο.

Ουσιαστικά μπαίνει πλέον «φρένο» στην «τροπολογία Παπαδημούλη» η οποία είχε περάσει στις 29 Μαρτίου προκειμένου να μη χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την κατασκευή φραχτών στα σύνορα της ΕΕ. 

Πλέον το θέμα θα τεθεί ξανά υπό επεξεργασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λαμβάνοντας υπόψη το κείμενο της τροπολογίας του ΕΛΚ που επιψηφίστηκε.

Την εξέλιξη σχολίασε η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου η οποία με ανάρτησή της αναφέρει ότι «το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έδωσε μία ηχηρή απάντηση, καθώς κατέπεσε η τροπολογία Παπαδημούλη για τη μη χρηματοδότηση του φράκτη στον Έβρο και υπερψηφίστηκε η τροπολογία του ΕΛΚ που επιτρέπει τη χρηματοδότηση σχετικών υποδομών. Συνεχίζουμε, για την Ελλάδα».

Την επιψήφιση της τροπολογίας χαιρέτησε το ίδιο το ΕΛΚ, αφήνοντας αιχμές για τους Σοσιαλδημοκράτες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε δήλωσή του  για τη σημερινή ψηφοφορία στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με τη χρηματοδότηση υποδομών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ ανέφερε: «Η θλιβερή προσπάθεια του κ. Παπαδημούλη και του ΣΥΡΙΖΑ να δυσχεράνουν την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, μέσω του οποίου ενισχύεται η φύλαξη των συνόρων της Ελλάδας και κατά συνέπεια της ΕΕ, κατέπεσε σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τοποθετήθηκε υπέρ της δυνατότητας χρηματοδότησης από την ΕΕ της συνέχισης και επέκτασης του έργου. Η Ευρώπη αναγνωρίζει τη σημασία του έργου και ευρύτερα των πολιτικών της Ελλάδας στο μεταναστευτικό. Όπως την αναγνωρίζει και η ελληνική κοινωνία που θυμάται και συγκρίνει. Η εποχή του ΣΥΡΙΖΑ που σύνορα στη θάλασσα δεν υπήρχαν και στη στεριά ήταν αφύλαχτα, ανήκει οριστικά στο παρελθόν. Πάμε μπροστά και δεν γυρίζουμε στο επαχθές χθες».

Για το θέμα τοποθετήθηκε επίσης και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, ο οποίος σχολίασε σχετικά: «Κατέπεσε η «τροπολογία @papadimoulis» για μη χρηματοδότηση φράχτη σε Έβρο. @EPPGroup & ΕΕ δίνουν απάντηση. Φυλάμε σύνορα προωθούμε μετανάστευση με κανόνες.@neademokratia σε @Europarl_EN & Κυβέρνηση σε Συμβούλιο συντονισμένα & με σχέδιο αντιμετωπίσαμε τη μεταναστευτική κρίση. Ειδικά με πρωτοβουλίες Med5 και διαδικασία Βίλνιους για αλληλεγγύη προς κράτη υποδοχής και αποτελεσματική φύλαξη συνόρων ΕΕ».

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σε ανάρτησή του στα social media αναφέρεται στην καταψήφιση της τροπολογίας Παπαδημούλη από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απαγόρευση της χρηματοδότησης του φράχτη στον Έβρο.

Χαρακτηριστικά έγραψε: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε την τροπολογία Παπαδημούλη για την απαγόρευση χρηματοδότησης του φράχτη από την ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπερψήφισε την τροπολογία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της ευρωπαϊκής "οικογένειας" στην οποία ανήκει η ΝΔ, για την κινητοποίηση κονδυλίων για την ενίσχυση των υποδομών στα σύνορα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι σε ένα ακόμη θέμα στη λάθος πλευρά, απέναντι στο εθνικό συμφέρον. Συνεχίζουμε την κατασκευή του φράχτη, συνεχίζουμε την προσπάθεια για την εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Το έργο είναι υψίστης εθνικής σημασίας, είναι ένα έργο για την ασφάλεια της Πατρίδας μας και θα γίνει σε κάθε περίπτωση».

"Πυρά" του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση 

Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία πίσω από τους φαιδρούς πανηγυρισμούς της κρύβει την αλήθεια και καλλιεργεί ψευδείς και παραπλανητικές εντυπώσεις, για λόγους φθηνής προεκλογικής ψηφοθηρίας.

Η αλήθεια είναι ότι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σε συνεργασία με την αντιευρωπαϊκή άκρα δεξιά, επιχείρησαν να περάσουν μια τροπολογία που αναφέρεται γενικότερα σε χρηματοδότηση "υποδομών" για τη μετανάστευση στο πλαίσιο του Ψηφίσματος Κατευθυντήριων Γραμμών για τον Προϋπολογισμό. Το αποτέλεσμα ήταν να διχαστεί το Ευρωκοινοβούλιο και να καταψηφιστεί το Ψήφισμα στο σύνολό του, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, με 210 υπέρ 321 κατά και 105 αποχές. Τώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν έχει θέση για την κατεύθυνση του προϋπολογισμού στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσής του με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Επιτροπή και άρα δεν μπορεί να διεκδικήσει δυναμικά και συγκροτημένα, όχι μόνο περισσότερα κονδύλια για την κοινωνική πολιτική, τη συνοχή, την κοινή αγροτική πολιτική κ.α., αλλά ούτε κονδύλια για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του προσφυγικού/μεταναστευτικού.

Η ΝΔ, λοιπόν, για να δημιουργήσει την εικόνα ότι "εξουδετέρωσε" την ψευδώς αποκαλούμενη «τροπολογία Παπαδημούλη», που  αποτελούσε στην πραγματικότητα τροπολογία της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου, θυσιάζει τα εθνικά συμφέροντα για περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια και ισχυρό Ευρωκοινοβούλιο.

Περιμένουμε με ενδιαφέρον από τον κ. Μητσοτάκη, να περάσει τις θέσεις της Νέας Δημοκρατίας για κοινοτική συγχρηματοδότηση των φραχτών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και από τον κ. Σχοινά με εντολή του κ. Μητσοτάκη να πετύχει ακριβώς το ίδιο και στην Κομισιόν.....»


Ειδήσεις σήμερα:

Οπαδική βία - Θεσσαλονίκη: άγρια συμπλοκή με τραυματίες (βίντεο)

“Το Πρωινό” - Γεωργούλης: 4 καταγγελίες για βιασμό, εκφοβισμό και βία, η μία από άνδρα (βίντεο)

Νίνο για την απόπειρα δολοφονίας: Με γάζωσαν με καλάσνικοφ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ