ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

05 Ιουλίου 2019 11:56

Η Τουρκία είναι έτοιμη να αγοράσει και S-400 και Patriot και F-35;

Text to Speech

Ο Δημήτρης Σταθακόπουλος είναι Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου – Οθωμανολόγος/ Τουρκολόγος, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.

Μετά τις δηλώσεις Τράμπ - Ερντογάν στην συνάντηση των G20 και διαβάζοντας τα ρεπορτάζ του ξένου και Τουρκικού τύπου, ίσως μπορούμε να πιθανολογήσουμε τα εξής:

Ο Πρόεδρος Τράμπ  άσκησε σκληρή κριτική στον Ομπάμα και τους δημοκρατικούς, διότι αυτοί οδήγησαν την Τουρκία στην αγορά των S-400, όταν την απέκλεισαν από την αγορά των Patriot , η δε εσωτερική διαμάχη των ΗΠΑ, καλά κρατεί.

Αναδύεται σε "πάσα στάση της δίκης" όπως λέμε στα Νομικά.

Ο Πρόεδρος Τράμπ δεν έχει φοβηθεί να "κλείσει" το κράτος και γενικά να τα βάλει με το "βαθύ κράτος" των ΗΠΑ. Μάλλον η περίπτωση με τους S-400 και την Τουρκία είναι άλλη μία τέτοια  περίπτωση. 

Τι θα μπορούσαν να ωφεληθούν οι ΗΠΑ από την ανοχή αγοράς και αποθήκευσης των S-400 από την Τουρκία ; 

Πρακτικά, να έρθουν οι πύραυλοι αυτοί στα ΝΑΤΟϊκά χέρια, μέσω Τουρκίας,  χωρίς να χρειάζεται να κατασκοπεύουν στην Ρωσία,  Κριμαία, Αλγερία, στην Κίνα ή στη Λευκορωσία που τους έχουν (μελλοντικά και η Ινδία, ίσως και η Αίγυπτος, το Κατάρ κ.α.). 

Σκοπός, η λήψη αντίμετρων για να μην εγκλωβίζονται τα F-35 απ' αυτούς, αφού οι τεχνικοί των ΗΠΑ, έχοντάς τους στα χέρια τους, θα βρουν τον τρόπο.

Στη συνέχεια οι ΗΠΑ θα πωλήσουν  και Patriot στην Τουρκία, και φυσικά και F-35, αφού Νομικά / Δικαστικά και παρά τον CAATSA , δηλ. το νόμο για την αντιμετώπιση αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων (Countering America's Adversaries Through Sanctions Act), η Τουρκία πιθανολογώ θα δικαιωθεί. Εξάλλου δεν είδαμε κυρώσεις κατά της Ινδίας που πήρε S-400.

Στα πιθανολογούμενα παραπάνω πλαίσια  βγαίνουν όλοι κερδισμένοι: Οι ΗΠΑ θα έχουν μέσω Τουρκίας S-400 στα χέρια τους (σε βαθιά αποθήκευση είτε στην Τουρκία είτε στο Κατάρ, σύμμαχο της Τουρκίας, που θέλει να πάρει S-400 - και μάλλον πλήρωσε αυτούς της Τουρκίας - ), θα πωλήσουν και Patriot στην Τουρκία και φυσικά αφού θα έχει λυθεί το όλο θέμα, θα συνεχιστεί και το Project F-35.

Από την άλλη, η Ρωσία θα έχει  "μπεί στο μάτι " του ΝΑΤΟ πως παρά τις κυρώσεις, αυτή πουλάει στρατιωτικά προϊόντα, σε συμμάχους και μέλη του ΝΑΤΟ,  θα έχει πουλήσει την ήδη παλιά τεχνολογία της (S-400, για να μην της ξεμείνει το εμπόρευμα ) ενώ η ίδια βρίσκεται ήδη σε άλλο επίπεδο ( S-500 ή 55R6M "Triumfator-M" κ.α), η δε Τουρκία με τις αγορές αυτές, των S-400 / Patriot / F-35. παρότι της στοίχησαν ακριβά, στο στρατηγικό και ηθικό σκέλος υπεροχής, αποδεικνύει πως δεν είναι τυχαία G20, βασικός πυλώνας του ΝΑΤΟ, μεγάλος αγοραστής οπλικών συστημάτων και επομένως ισχυρή δύναμη στην περιοχή, αλλά και παγκόσμια.

Θα έχουμε ένα "Kazan -Kazan", μια εξέλιξη "win - win" για όλους λοιπόν: ΗΠΑ, Ρωσία, Τουρκία. Σχέσεις και συμμαχίες συμφερόντων που δεν χαλάνε και όσο ο Τούρκος Πρόεδρος τις αποδέχεται, δεν κινδυνεύει  η θέση του.

Ο Ερντογάν,  φυσικά και ξέρει τα όριά του, φυσικά και επιμελείται των συμφερόντων της χώρας του και του εαυτού του (εμείς το λέμε πρόκληση, αυτός το λέει επιμέλεια. Εμείς {όχι εγώ},  τον λέμε απρόβλεπτο, αν και είναι πλήρως προβλέψιμος) και φυσικά θα λάβει σε βάθος χρόνου μερίδιο στις διεκδικήσεις του, όπου εμείς με τη "φωνή της λογικής " θα υπογράψουμε,  ενώ τέλος η γείτονα,  είτε με Ερντογανιστές είτε με Κεμαλιστές που πρεσβεύουν τα ίδια, αλλά με διαφορετικό περιτύλιγμα, θα έχει καθιερωθεί (ήδη είναι) ως ο βασικός παίκτης της ευρύτερης περιοχής, που τίποτα δεν θα γίνεται, εάν δεν ερωτάται.  Μεταξύ Τουρκίας- Ελλάδας, πάντα η ζυγαριά των δυτικών συμφερόντων θα γέρνει υπέρ της Τουρκίας στο τέλος, διότι έχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα εκεί: δημόσια έργα,  προϊόντα χωρίς δασμούς, αυτοκινητοβιομηχανία, πυρηνικά εργοστάσια,  αγωγοί, οπλικά συστήματα, γεωπολιτικός σύμμαχος, πρόσφυγες κλπ.

Τα περί νόμων, κυρώσεων της Δύσης και των ΗΠΑ κλπ,  καθώς και τις δυτικότροπες ρηχές αναλύσεις περί "χαστουκιών", λόγω ιστορικής γνώσης, δασκάλων μου και εμπειρίας μου από το 1985, δεν τα ενστερνίζομαι.

*Η Τουρκία μετέχει ώς μέτοχος στην πλέον υγιή Τράπεζα στον κόσμο, σύμφωνα με το ΔΝΤ, την Ισλαμική Αναπτυξιακή IsDB. Θα αφήσουν να πτωχεύσει βασικός μέτοχος αυτής της Τράπεζας και μετά να καταρρεύσει η Τράπεζα αυτή; Προς το παρόν δεν υπάρχουν τέτοιες ενδείξεις. 

**Ενδιαφέρον έχει πως ο Τουρκικός Τύπος και η κοινή γνώμη της γείτονος, θεωρούν την Ελλάδα/Ελληνες καταφερτζήδες και άριστους διπλωμάτες, ενώ εμείς πάλι από τη μεριά μας θεωρούμε την Τουρκία ως τέτοια. Όσο δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, θεωρώ πως αμφότεροι κάνουν καλά τη δουλειά τους. Εξάλλου, όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης, η Ειρήνη δεν είναι το μη πόλεμος, αλλά η εξισορρόπηση δυνάμεων. Παρά τους βερμπαλισμούς του Τούρκου Προέδρου, η Ελλάδα έχει αυτή την εξισορρόπηση, κάτι που χάνει όποτε κυβερνούν οι Κεμαλιστές. Ας τα σκεφτόμαστε αυτά πριν μας πιάνουν "δημοκρατικές ευαισθησίες" υπέρ των Κεμαλιστών .

VIDEO