Σινεμά

02 Μαΐου 2017 21:19

Σημαντικές διακρίσεις ελληνικών ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ

Text to Speech

Δύο ταινίες, που υλοποιήθηκαν με την χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Σημαντικές διακρίσεις ελληνικών ταινιών σε διεθνή φεστιβάλ


Σημαντικά βραβεία σε κορυφαία φεστιβάλ του Εξωτερικού έλαβαν δύο ελληνικές ταινίες, που υλοποιήθηκαν με την χρηματοδότηση του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Πρόκειται για την  ταινία «Γιος της Σοφίας» της Ελίνας Ψύκου η οποία  απέσπασε το μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ της Tribeca της Νέας Υόρκης. Και το φιλμ “Πλατεία Αμερικής” για το οποίο ο σκηνοθέτης Γιάννης Σακαρίδης έλαβε το βραβείο κοινού στο τμήμα Future Forward (αφορά νέους σκηνοθέτες), στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Πεκίνου

Συγχαρητήρια στους σκηνοθέτες και τους συντελεστές των ταινιών εξέφρασε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, πως :

“Ο κινηματογράφος των Ελλήνων δημιουργών έχει παγιωθεί πλέον στη συνείδησή του διεθνούς κοινού της 7ης τέχνης ως ξεχωριστός. Η επιλογή της θεματολογίας, η σκηνοθετική άποψη, η ερμηνεία των ηθοποιών και εν γένει όλοι οι συντελεστές συμβάλουν στο να ολοκληρωθούν ταινίες που διακρίνονται ανάμεσα σε άλλες με προϋπολογισμούς κατά πολύ μεγαλύτερους. Αυτό συμβαίνει επειδή οι Έλληνες κινηματογραφιστές πίστεψαν στο όραμα και τις δυνάμεις τους, παρόλο που διάγουμε μία εποχή που ορίζεται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Αυτή η αφοσίωση στο σκοπό τους καταξιώθηκε: τα έργα τους τιμήθηκαν με διεθνείς περγαμηνές σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου.

Ταινίες - Ο γιος της Σοφίας - Πλατεία Αμερικής

Να σημειωθεί ότι για την ταινία «Γιος της Σοφίας» η κριτική επιτροπή, μέλη της οποίας ήταν οι ηθοποιοί  William Dafoe και Peter Fonda, ψήφισε ομόφωνα με το σκεπτικό "συμφωνήσαμε ότι η ταινία μας προκάλεσε να δούμε με ένα νέο τρόπο και γοητευτήκαμε από τον αναπάντεχο ουμανισμό των δύσκολων χαρακτήρων της. Η σκηνοθεσία ήταν γεμάτη σιγουριά, ο τόνος της μοναδικός και ανυπομονούμε να δούμε την επόμενη ταινία της Ελίνας Ψύκου.” Το βραβείο συνοδεύει επιχορήγηση 20.000 δολαρίων.

Ταινίες - Ο γιος της Σοφίας - Πλατεία Αμερικής

Ο Γιάννης Σακαρίδης, τέλος, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στη κινεζική πρωτεύουσα  παρέδωσε massterclass στην Κινηματογραφική Ακαδημία του Πεκίνου (Beijing Film Academy).

VIDEO