Quantcast
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
ΜΑΡΙΑ ΣΑΡΑΦΟΓΛΟΥ
PANEL I Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΩΝ FAKE NEWS
THE CHALLENGE OF FAKE NEWS
ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ ΣΧΟΙΝΑΣ / Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής. Σπούδασε στη Νομική του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συνέχισε τις σπουδές του, λαμβάνοντας Δίπλωμα Ειδικών Ευρωπαϊκών Σπουδών, στην Ευρωπαϊκή Δημόσια Διοίκηση, από το Κολλέγιο της Ευρώπης. Το 1987 έλαβε Μεταπτυχιακό Τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση και Πολιτική, από τη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics). Τον Οκτώβριο του 2011 αποφοίτησε από το Πρόγραμμα "High Potential Leadership", της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΙΕPΡΑΚΑΚΗΣ / Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πολιτικός επιστήμονας, υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Αποφοίτησε το 2001 από το Λεόντειο Λύκειο Πατησίων και σπούδασε πληροφορική στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ (Master στις Δημόσιες Πολιτικές) και του Τεχνολογικού Ινστιτούτου Μασαχουσέτης (Master στην Τεχνολογική Πολιτική.)
ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ / Πρόεδρος ΕΣΗΕΑ
Η Μαρία Αντωνιάδου είναι Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ και είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος στα χρονικά του συνδικαλιστικού φορέα των δημοσιογράφων. Γεννήθηκε στη Νέα Νικόπολη Κοζάνης και εκπαιδεύτηκε στα γραφεία Θεσσαλονίκης της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος». Αργότερα εντάχθηκε στο δυναμικό της εφημερίδας «Το Βήμα» ως ελεύθερη πολιτική ρεπόρτερ αρχικά και ακολούθως ως εκκλησιαστική συντάκτρια.
ΝΙΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ / Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας, ΑΠΘ
Ο Νίκος Παναγιώτου είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Διεθνούς Δημοσιογραφίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με σημαντικό ερευνητικό έργο. Υπότροφος του Βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών (Chevening Scholar of the Foreign and Commonwealth Office UK), υπότροφος της Google, των Πανεπιστημιών Universidade Fernando Pessoa (Πορτογαλία), RCAP Scholar του APU University (Ιαπωνία) και του Beijing Foreign Studies University.
ΣΤΡΑΤΗΣ ΛΙΑΡΕΛΛΗΣ / Δημοσιογράφος, Εντεταλμένος Σύμβουλος ANTENNA
Ο Στρατής Λιαρέλλης είναι Εντεταλμένος Σύμβουλος Διοίκησης του Ομίλου ANTENNA.  Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μυτιλήνη.  Εργάστηκε ως ελεύθερος ρεπόρτερ στα Νέα, το Βήμα και στα περιοδικά ΕΝΑ, ΑΝΤΙ και TV3, ως πολιτικός συντάκτης στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και στο Mega ως επικεφαλής του Πολιτικοοικονομικού ρεπορτάζ.  Στον ΑΝΤΕΝΝΑ άρχισε την καριέρα του ως πολιτικός συντάκτης το 1990.  Το 2010 ανέλαβε τη Διεύθυνση Ειδήσεων και Ενημέρωσης και το 2012 τη Γενική Διεύθυνση του σταθμού.  Είναι Πρόεδρος της Digea και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας.
PANEL II FAKE NEWS ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ
FAKE NEWS: A LEGAL PERSPECTIVE
ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΑΡΑΣ / Υπουργός Δικαιοσύνης
Ο Κώστας Τσιάρας είναι βουλευτής Καρδίτσας, πρώην υφυπουργός Εξωτερικών και νυν Υπουργός Δικαιοσύνης. Είναι πτυχιούχος της Ιατρικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και διδάκτωρ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΒΕΡΒΕΣΟΣ / Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών
Ο Δημήτρης Βερβεσός είναι Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Είναι ειδικευμένος στο εργατικό δίκαιο, είναι μέλος της ΕΔΕΚΑ (Εταιρείας Δικαίου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης) αλλά και της Ένωσης Ελλήνων Εργατολόγων. Έχει εκπροσωπήσει τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και στο Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE).
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ / Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, ΕΛΑΣ
Ο Βασίλειος Παπακώστας είναι Διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας. Η αποστολή της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συμπεριλαμβάνει την πρόληψη, την έρευνα και την καταστολή εγκλημάτων ή αντικοινωνικών συμπεριφορών, που διαπράττονται μέσω του διαδικτύου ή άλλων μέσων ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΥΛΩΝΟΠΟΥΛΟΣ / Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, ΕΚΠΑ
Ο Χρήστος Μυλωνόπουλος είναι Καθηγητής Ποινικού Δικαίου, Ποινικής Δικονομίας και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ιδρυτής και Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ευρωπαϊκού και Διεθνούς Ποινικού Δικαίου, Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (Salzburg) και του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής των Ελλήνων. Διετέλεσε Μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, Επισκέπτης Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και πρόεδρος ή μέλος πολλών νομοπαρασκευαστικών επιτροπών.
PANEL III ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ
COVID CRISIS AND DISINFORMATION
ΓΙΑΝΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ / Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό, Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Ο Γιάννης Οικονόμου είναι Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Μητσοτάκη από τον Αύγουστο του 2021.Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ / Αναπληρώτρια Yπουργός Υγείας
Η Μίνα Γκάγκα είναι πνευμονονολόγος και αναπληρώτρια υπουργός Υγείας. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις διδακτορικές σπουδές της και μετεκπαιδεύτηκε στο Λονδίνο. Είναι κλινική ιατρός και ασχολείται ενεργά με την έρευνα. Τα αντικείμενα της σχετίζονται με την πρόληψη και την ανακούφιση από το άσθμα και τον καρκίνο του πνεύμονα. Σημαντική διάκριση έλαβε το 2017, όταν από τα Ευρωπαϊκά μέλη της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας εξελέγη ως Πρόεδρος της Εταιρείας (κατά τα έτη 2015-2019).
ΘΕΟΚΛΗΣ ΖΑΟΥΤΗΣ / Πρόεδρος ΕΟΔΥ, καθ. Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας
Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, είναι Καθηγητής Παιδιατρικής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ομότιμος Καθηγητής Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή Perelman του Πανεπιστημίου της Pennsylvania και στο Children’s Hospital of Philadelphia (CHOP), όπου διετέλεσε επικεφαλής του Τμήματος Λοιμώξεων από το 2014 έως το 2018. Από το 2018 είναι Επικεφαλής Επιστημονικός Υπεύθυνος του Ιδρύματος Penta, ενός από τους κορυφαίους Οργανισμούς στην Ευρώπη, που διεξάγει έρευνα για τις παιδιατρικές λοιμώξεις.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΛΕΙΟΣ / Καθηγητής, Δ/ντης Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ, ΕΚΠΑ, μέλος ΕΣΡ
Ο Γιώργος Πλειός είναι Καθηγητής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Κοινωνικής Έρευνας στα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά το παρελθόν εργάστηκε στα Πανεπιστήμια Κρήτης και Ιωαννίνων. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στη Σχολή Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Kadir Has της Κωνσταντινούπολης, στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Fudan της Σαγκάης στην Κίνα, στο Ινστιτούτο Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου του Κιέβου “Taras Shevchenko”, στο Τμήμα Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Σόφιας “St Kliment Ohridski” και στο Τμήμα Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου Frederick. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινωνιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ) και από τον Νοέμβριο  του 2016 είναι μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ).
ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΦΑΚΙΑΝΝΑΚΗΣ / Πρόεδρος Cyber Security International Institute (CSI)
Ο Μανώλης Σφακιανάκης είναι πρώην αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας όπου υπηρέτησε ως προϊστάμενος της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛ.ΑΣ. και αποστρατεύθηκε το 2017 με τον βαθμό του υποστρατήγου. Για 23 χρόνια ασχολείτο με τη διερεύνηση ηλεκτρονικών εγκλημάτων. Σπούδασε Ανάλυση και Προγραμματισμό Η/Υ και εκπαιδεύθηκε στο Λονδίνο στο έγκλημα του Πλαστικού χρήματος (Plastic Crime) και στο FBI σε θέματα που αφορούν στην Τρομοκρατία στο διαδίκτυο (Cyber Terrorism). Είναι κάτοχος Μεταπτυχιακών Διπλωμάτων στις «Ποινικές Επιστήμες» και στην «Εγκληματολογία» του Τμήματος της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ. Είναι ιδρυτής και πρόεδρος του CSIi INSTITUTE με σκοπό να δημιουργήσει την εκπαίδευση των παιδιών μας στην ασφαλή πλοήγηση του διαδικτύου.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ
CLARISSA WARD / CHIEF INTERNATIONAL CORRESPONDENT, CNN
H Clarissa Ward είναι μία από τις πιο πολυβραβευμένες και διάσημες δημοσιογράφους της γενιάς της. Για πάνω από 15 χρόνια καλύπτει διεθνείς συρράξεις και μεταδίδει από εμπόλεμες ζώνες όπως η Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και η Υεμένη. Μιλά με την Μαρία Σαράφογλου για τον αντίκτυπο των fake news στην δημοσιογραφική κάλυψη διεθνών κρίσεων.
IAN BREMMER / PRESIDENT AND FOUNDER EURASIA GROUP AND GZERO MEDIA
Ο Ian Bremmer είναι ο κορυφαίος αναλυτής διεθνών σχέσεων στον κόσμο καθώς συμβουλεύει Προέδρους, κυβερνήσεις και διάσημους επιχειρηματίες. Έχει γράψει δέκα βιβλία ενώ εμφανίζεται συχνά στο CNN, το Fox News, το MSNBC, το BBC και το τηλεοπτικό δίκτυο Bloomberg. Μιλά με τον Νικόλα Βαφειάδη για την χρήση των fake news από κυβερνήσεις και κράτη.
DAVID PATRIKARAKOS / ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ
O David Patrikarakos είναι Ελληνοβρετανός δημοσιογράφος και συγγραφέας του βραβευμένου βιβλίου «Ο πόλεμος σε 140 χαρακτήρες» για τη σύγχρονη μορφή πολέμου μέσω της διάχυσης πληροφοριών και ψευδών ειδήσεων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Μιλά με την Ελένη Βαρβιτσιώτη για τα fake news στην Ελλάδα.  
CRAIG SILVERMAN / REPORTER, PROPUBLICA
O Craig Silverman είναι δημοσιογράφος της βραβευμένης πλατφόρμας ProPublica με κύριο ερευνητικό ενδιαφέρον στις πλατφόρμες, την παραπληροφόρηση και τη χειραγώγηση πληροφοριών στο διαδίκτυο. Θεωρείται από τους σημαντικότερους ερευνητές fake news στον κόσμο με αντίστοιχα διεθνή βραβεία για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διάχυσή τους. Μιλά στον Τάσο Τέλλογλου για το ρόλο της τεχνολογίας στην παραπληροφόρηση.