Κόσμος

28 Μαΐου 2023 20:05 Τελευταία ενημέρωση : 28 Μαΐου 2023 21:11

Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν - Πανηγυρισμοί στην Τουρκία

Διάβασέ μου το...

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται "σουλτάνος" για 11η φορά!

Εκλογές στην Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν - Πανηγυρισμοί στην Τουρκία
-

Μεγάλος νικητής για 11η φορά αναδείχθηκε στον β΄γύρο των τουρκικών εκλογών ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αντίπαλο του τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 97%, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναδεικνύεται ο μεγάλος νικητής με 52,28% έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου με 47,72%, σύμφωνα και με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Την ίδια στιγμή, και το ιδιωτικό πρακτορείο Anka που στην αρχή έδινε νίκη Κιλιτσντάρογλου, δίνει και αυτό τώρα νίκη του Ερντογάν.

Χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονται στους δρόμους και πανηγυρίζουν με σημαίες, τραγούδια και φωτογραφίες του Ερντογάν.

AP - Ερντογάν - Εκλογές - Τουρκία

Μικρότερη η συμμετοχή στις κάλπες

Όσον αφορά την συμμετοχή, η συμμετοχή φαίνεται πως ήταν λίγο πιο χαμηλη αυτή τη φορά σε σχέση με τον πρώτο γύρο. Συγκεκριμένα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν η συμμετοχή να έφτασε το 85% έναντι του 89% στις 14 Μαϊου. Η χαμηλότερη προσέλευση πιθανότατα να οφείλεται στην μικρότερη συμμετοχή των Κούρδων.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα και οι Τούρκοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα παραμείνει στην εξουσία μετά από 20 χρόνια.

Το μήνυμα του Ερντογάν μετά το κλείσιμο της κάλπης

Στο Twitter έγραψε το πρώτο του μήνυμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά το κλείσιμο της κάλπης.

Στο μήνυμά του ο Ερντογάν γράφει: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω κάθε έναν από τους υπαλλήλους μου που εργάζονται με θυσίες στα εκλογικά κέντρα από τις πρώτες πρωινές ώρες. Καλώ όλους τους αδελφούς και τις αδελφές μου να προστατεύσουν τις κάλπες μέχρι την οριστικοποίηση των αποτελεσμάτων. Τώρα, ήρθε η ώρα να προστατεύσουμε τη βούληση του έθνους μας, που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια μας, μέχρι την τελευταία στιγμή!».

Τα πρώτα τηλεφωνήματα από ξένους ηγέτες μετά την νίκη του στις προεδρικές εκλογές δέχεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Το πρώτο τηλεφώνημα φαίνεται πως έγινε από τον Εμίρη του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι ο οποίος τον συνεχάρη.

Τηλεφώνημα όμως δέχτηκε και από τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος επίσης τον συνεχάρη.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν αποκάλυψε για τις χώρες του Κόλπου ότι «ενίσχυσαν την τουρκική Κεντρική Τράπεζα» και έστειλαν χρήματα στην Τουρκία.


Ειδήσεις σήμερα:

Εκλογές - Μητσοτάκης: Αν οι πολίτες επιθυμούν να επιστρέψω στο Μαξίμου, πρέπει να με ξαναψηφίσουν

Μουζουράκης - Κοζάρη: Ο γάμος, το παθιασμένο φιλί και ο χορός (βίντεο)

Ρέθυμνο: Καταγγελία 14χρονης για βιασμό από πατέρα φίλου της


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ