Τεχνολογία - Επιστήμη

11 Απριλίου 2023 22:41

Σεισμός στην Τουρκία: τα σεισμο- γεωδυναμικά αίτια των καταστροφών (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Εντυπωσιακές εικόνες στις οποίες αποτυπώνονται τα αίτια των καταστροφών των κτηρίων αδιαμφισβήτητα.

Σεισμός στην Τουρκία: τα σεισμο- γεωδυναμικά αίτια των καταστροφών (εικόνες)
-

Σε μία προσπάθεια διερεύνησης των αιτιών των τεράστιων καταστροφών στη γειτονική χώρα, ο Καθηγητής Ευθύμης Λέκκας και η ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από τους Παναγιώτη Καρύδη, Εμμανουήλ Βασιλάκη, Σπυρίδωνα Μαυρούλη, και Γιάννη Αργυρόπουλο παρουσιάζουν μέσα από εντυπωσιακές φωτογραφίες τα σεισμο-γεωδυναμικά αίτια, τα οποία δεν άφησαν κανένα περιθώριο στις τρωτές κατασκευές να ανταπεξέλθουν:

1. Η μεγάλη μετακίνηση των εκατέρωθεν τεμαχών ξεπέρασε τα 5 μέτρα, ενώ το εύρος της ζώνης έφτασε τα 50 μέτρα σε ένα ρήγμα τεραστίων διαστάσεων που έφτασε τα 300 χλμ. σε μήκος.

2. Τα φαινόμενα του εγκλωβισμού της σεισμικής ενέργειας και της παλινδρόμησης των σεισμικών κυμάτων μέσα σε μικρές ιζηματογενείς λεκάνες με χαλαρά ιζήματα που αναπτύσσονταν πάνω σε σκληρό βραχώδες υπόβαθρο, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο για τα κτήρια των πόλεων που είναι αναπτυγμένες σε ενδοορεινες λεκάνες.

Τουρκία - σεισμός - γεωδυναμικά αίτια

3. Το φαινόμενο της ρευστοποίησης εδαφών, δηλαδή η μετατροπή στερεού πετρώματος σε ρευστό, με αποτέλεσμα τα κτήρια να επιπλέουν, να παίρνουν μεγάλες κλίσεις και τελικά να βυθίζονται.

Τουρκία - σεισμός - γεωδυναμικά αίτια

4. Τα φαινόμενο της κατευθυντικότητας των σεισμικών κυμάτων, δηλαδή της συγκέντρωσης και ανάπτυξης της ενέργειας μόνο προς ορισμένες κατευθύνσεις κατά μήκος του ρήγματος, κάτι αντίστοιχο με το να στοχεύει ένα πυροβόλο όπλο τα ευρισκόμενα στην επιφάνεια κτήρια.

Τουρκία - σεισμός - γεωδυναμικά αίτια

5. Η ανάπτυξη των οικιστικών περιοχών δίπλα σε ποταμούς και πάνω σε παλαιές ποτάμιες αποθέσεις, που είναι εξαιρετικά χαλαρές και ακατάλληλες για τη θεμελίωση κτηρίων.

Τουρκία - σεισμός - γεωδυναμικά αίτια

Τα παραπάνω σεισμο-τεκτονικά αίτια συνετέλεσαν στη μεγάλη καταστροφή σε συνδυασμό με την υψηλή τρωτότητα των κτήριων, η οποία θα αναλυθεί περαιτέρω από την έρευνα που βρίσκεται σε εξελιξη.

Ειδήσεις σήμερα:

Ιωάννινα – Οπαδική βία: Προθεσμία και νέα εκδοχή από Κούγια

Άλκης Καμπανός: Μήνυση των γονέων κατά ιατροδικαστών

Μενίδι: Κατηγορούμενος για εμπόριο ναρκωτικών με περιουσία σε θυρίδα