Οικονομία

28 Φεβρουαρίου 2023 10:59 Τελευταία ενημέρωση : 28 Φεβρουαρίου 2023 20:29

Σκρέκας - λογαριασμοί ρεύματος: Η επιδότηση για τον Μάρτιο

Διάβασέ μου το...

Ελαφρώς χαμηλότερες οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές τον Μάρτιο, σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Σκρέκας - λογαριασμοί ρεύματος: Η επιδότηση για τον Μάρτιο
-

Στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα διαμορφώνεται η επιδότηση των οικιακών τιμολογίων ρεύματος για το Μάρτιο, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε σήμερα το πρωί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Το ύψος της επιδότησης παραμένει δηλαδή στο επίπεδο του Φεβρουαρίου ενώ τα τιμολόγια που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές, στην πλειονότητα των περιπτώσεων, είναι κατά τι χαμηλότερα από αυτά του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι οι τελικές τιμές που θα πληρώσουν οι καταναλωτές το Μάρτιο θα είναι αντίστοιχα ελαφρώς χαμηλότερες σε σχέση με τον Φεβρουάριο.

Για τους πελάτες της ΔΕΗ, που είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής, το τιμολόγιο διαμορφώνεται στα 15,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (19,5 αρχική τιμή μείον 4 λεπτά που είναι η επιδότηση).

Ο κ. Σκρέκας τόνισε στις σημερινές δηλώσεις του ότι η κρίση έχει αμβλυνθεί αλλά δεν έχει τελειώσει καθώς και ότι παραμένει η δέσμευση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκος Μητσοτάκη για θωράκιση της κοινωνίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση που πλήττει όλη την Ευρώπη. "Οι Έλληνες, πρόσθεσε, έμειναν μακρυά από τις εξαιρετικά επώδυνες επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης".

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για το Μάρτιο έχουν ως εξής:

Οικιακά τιμολόγια: Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η επιδότηση θα είναι 40 Euro/MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Την ίδια επιδότηση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή. Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 84 Euro/MWh.

Κώστας Σκρέκας

Για τους αγρότες, η επιδότηση ανέρχεται στα 40Euro/MWh.

Για την ενεργοβόρο βιομηχανία (περιλαμβάνονται χαλυβουργίες, τσιμεντοβιομηχανίες, βιομηχανίες αλουμινίου, κεραμουργίες, υφαντουργίες , βιομηχανίες παραγωγής χαρτιού, υαλουργίες, κλπ.) ο υπουργός τόνισε ότι σχεδιάζεται σχήμα ενίσχυσης με βάση το κοινοτικό πλαίσιο, στο οποίο θα ενταχθούν επιχειρήσεις που δεν έχουν συνάψει συμβάσεις σταθερών τιμολογίων άνω των 12 μηνών, δεν θα συνάψουν διμερή συμβόλαια φυσικής παράδοσης με παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και αντιμετωπίζουν μείωση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 40% ή σε αρνητικό λειτουργικό περιθώριο λόγω της αύξησης του κόστους του ρεύματος.

Για τις περιπτώσεις αυτές επιδότηση για όλο το 2023 θα είναι 50Euro/MWh.

"Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει όλα όσα είναι δυνατό να γίνουν, προκειμένου να στηριχθεί η κοινωνία για όλο το διάστημα που θα διαρκέσει η πρωτόγνωρη ενεργειακή κρίση. Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, γιατί αυτή την εντολή έχουμε από τον ελληνικό λαό και αυτή θα τιμήσουμε στο έπακρο", κατέληξε ο κ. Σκρέκας.

Σε κοινή δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου, τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πέτης Πέρκα, αν. τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρεται: «Εδώ και δεκαεννέα (19) μήνες η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει κάνει τίποτα για να μειώσει τις τιμές ρεύματος, αλλά αντίθετα, με χρήματα που έχουν ήδη πληρώσει οι καταναλωτές στους λογαριασμούς τους  και οι πολίτες στη φορολογία, επιδοτεί την αισχροκέρδεια στο ρεύμα. Όμως έχει κάνει ό,τι μπορεί για να είναι ήδη στα ταμεία των εταιρειών ρεύματος 3,5 δισ. ευρώ, μια πραγματική κλοπή εις βάρος καταναλωτών, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Εδώ και δεκαεννέα (19) μήνες, ο κ. Σκρέκας βάζει συστηματικά πλάτη στα υπερκέρδη των ενεργειακών εταιρειών. Αυτό επιβεβαιώνει και η κυβερνητική τροπολογία που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή, η οποία μεταθέτει χρονικά περαιτέρω την προθεσμία για τη φορολόγηση των υπερκερδών στην προμήθεια (λιανική), κάνοντας ακόμα ένα χατίρι στα υπερκέρδη. Και μάλιστα ενώ, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα, είχε ήδη στα χέρια του το σχετικό πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα υπερκέρδη, το οποίο κρατάει κρυφό παραβιάζοντας δικό του νόμο, για να «παίξει καθυστέρηση» ώστε να μαγειρευτούν περαιτέρω και αυτά τα υπερκέρδη, τα οποία, μόνο για τους μήνες Σεπτέμβριο-Οκτώβριο 2022, ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα εξάλλου έπραξε με τα υπερκέρδη στην ηλεκτροπαραγωγή, τα οποία από 2,2 δισ. ευρώ απομειώθηκαν σε μόλις 415 εκατ. ευρώ, με το μερίδιο του λέοντος να αφορά φυσικά τη ΔΕΗ των γαλάζιων παιδιών. Στο παραπέντε των εκλογών ο κ. Σκρέκας θυμήθηκε επίσης και το κόστος που επωμίζεται η ενεργοβόρος βιομηχανία που έχει υποστεί σημαντικό πλήγμα στην ανταγωνιστικότητά της. Εξακολουθεί βέβαια να ξεχνά τους Δήμους, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης και άλλους μη οικιακούς καταναλωτές που φαίνεται να πλέον είναι και εκτός επιδοτήσεων με βάση όσα ανακοινώθηκαν σήμερα. Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στη χονδρεμπορική ρεύματος πανευρωπαϊκά για τους πρώτους δύο (2) μήνες του 2023, η επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι μόνο τα υπερκέρδη για λίγες εταιρείες. Εξάλλου, αυτό αποδείχθηκε από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησης της χώρας από τον κ. Μητσοτάκη, με την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ το Σεπτέμβριο του 2019, την παράδοση της πλειοψηφίας της ΔΕΗ σε ιδιώτες, καθώς και με το ξεπούλημα των ενεργειακών δικτύων. Το πλιάτσικο και η ακρίβεια θα λάβουν τέλος με τις επικείμενες εκλογές και τη νέα προοδευτική κυβέρνηση».


Ειδήσεις σήμερα: 

Θεσσαλονίκη: Νεκρός μετά από φωτιά σε εγκαταλελειμμένο κτήριο

Κινηματογραφική καταδίωξη στο κέντρο της Αθήνας

Τέλη κυκλοφορίας: Τελευταία ευκαιρία για την εμπρόθεση πληρωμή τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ