Quantcast

Οικονομία

23 Δεκεμβρίου 2022 10:12 Τελευταία ενημέρωση : 23 Δεκεμβρίου 2022 22:35

Σκρέκας - Ρεύμα: Διπλάσια η επιδότηση τον Ιανουάριο

Διάβασέ μου το...

Δείτε αναλυτικά πως διαμορφώνεται η επιδότηση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανάλογα με το ύψος της κατανάλωσης.

Σκρέκας - Ρεύμα: Διπλάσια η επιδότηση τον Ιανουάριο

Τις νέες επιδοτήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τον μήνα Ιανουάριο ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, το πρωί της Παρασκευής.

Η αξία της επιδότησης για τον Ιανουάριο ανέρχεται σε 840 εκατ. ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, διπλάσια από τον μήνα Δεκέμβριο. «9 στα 10 νοικοκυριά θα έχουν επιδότηση 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα» είπε, ο κ. Σκρέκας

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΡΕΚΑΣ - ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, η κλιμακωτή επιδότηση για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κατηγορία αυτή αφορά το 9 στα 10 νοικοκυριά Ελλάδα.
  • Για κατανάλωση από 501 έως 1000 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 280 ευρώ ανά μεγαβατώρα
  • Για κατανάλωση πάνω από 1001 κιλοβατώρες, η επιδότηση διαμορφώνεται στα 190 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, εξακολουθεί να ισχύει το μπόνους μειωμένης κατανάλωσης. Έτσι εάν ένα νοικοκυριό μειώσει την κατανάλωση κατά 15% σε σχέση με το 2021 η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Μποναμάς δισεκατομμυρίων για το καρτέλ ενέργειας και κάρτα σίτισης για τους πολίτες

Σε κοινή τους δήλωση, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος και η αναπληρώτρια Τομεάρχης, Πέτη Πέρκα, αναφέρουν τα εξής:

Οι σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκα, για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα επιβεβαιώνουν αυτό που γνωρίζουν πλέον όλοι οι πολίτες. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι να χαρίζει υπερκέρδη στις εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας και στα διυλιστήρια χωρίς να παρεμβαίνει για μείωση των τιμών. Έτσι, και τον Ιανουάριο, 840 εκατομμύρια ευρώ, χρήματα των πολιτών (από τους λογαριασμούς ή από το ταμείο για το κλίμα), θα δοθούν για χρηματοδότηση της ακρίβειας.

Ο κ. Σκρέκας βέβαια δεν είπε κουβέντα για το ότι η Ελλάδα είναι τις τρεις τελευταίες ημέρες – ξανά – η πιο ακριβή χώρα στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ διεκδικεί με αξιώσεις μετάλλιο ακρίβειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το 2022.

Η χώρα μας όμως δεν πρωτοστατεί μόνο στην ακρίβεια αλλά και στο πάρτι υπερκερδών που χαρίζει στα συμφέροντα ο κ. Μητσοτάκης:

  • Από τα 2,2 δισ. ευρώ υπερκέρδη της ηλεκτροπαραγωγής για το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2021-Ιούνιος 2022, η κυβέρνηση εισπράττει μόλις 373 εκατ. ευρώ και χαρίζει 1,8 δισ. ευρώ!
  • Από τα 2,6 δισ. ευρώ υπερκέρδη των διυλιστηρίων το 2022, η κυβέρνηση αναμένεται να εισπράξει μόλις 600-650 εκατ. ευρώ, και αυτά μετά τον Ιούνιο 2023, και χαρίζει 2 δισ. ευρώ!
  • Από τα 1 δισ. υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2022 η κυβέρνηση δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ, ούτε έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον προσδιορισμό και τη φορολόγησή τους, αλλά είναι ήδη στα ταμεία των εταιρειών.

Από τη μία χαρίζει 4,8 δισ. ευρώ στο καρτέλ ρεύματος και στα διυλιστήρια και από την άλλη εμπαίζει τους μη οικιακούς καταναλωτές, όπου δίνει και τη χαμηλότερη επιδότηση δημιουργώντας σοβαρά ερωτήματα βιωσιμότητας στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

Και για αυτές τις γιορτές, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει μποναμά δισεκατομμύρια ευρώ στους λίγους και δελτίο σίτισης στους πολίτες για να τα βγάλουν πέρα. Η κοινωνία θα της δώσει πολύ σύντομα την απάντηση που της αξίζει.

Ελληνική Λύση: Η Κυβέρνηση συνεχίζει να επιδοτεί την κερδοσκοπία των καρτέλ

Η Ελληνική Λύση σε ανακοίνωση της, αναφέρει τα εξής: Ο διπλασιασμός των επιδοτήσεων στα τιμολόγια για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος τον Ιανουάριο που ανακοίνωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση επιτρέπει τη συνεχιζόμενη κερδοσκοπία του «καρτέλ ενέργειας.

Αντί η κυβέρνηση να επιβάλει πλαφόν στην λιανική τιμή του ρεύματος, να θέσει σε πλήρη λειτουργία τα λιγνιτικά εργοστάσια, να προβεί άμεσα σε εξορύξεις όπως προτείνει η Ελληνική Λύση, επιτρέπει στους «ολιγάρχες» την ανεξέλεγκτη τιμολόγηση την οποία επιδοτεί με δημόσιο χρήμα.

Η βίαιη απολιγνιτοποίηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ άνοιξαν τον δρόμο στη «ληστεία» νοικοκυριών και επιχειρήσεων και τον άνομο πλουτισμό στους «κρατικοδίαιτους καπιταλιστές».

Ειδήσεις σήμερα:

Μέσα μεταφοράς: Τα δρομολόγια για Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Θεοφάνια

Τροχαίο - Παραλιακή: Ανατροπή αυτοκινήτου στην Ποσειδώνος (εικόνες)

“Qatar gate” - Καϊλή: “πολιτική απόφαση η προφυλάκιση, δεν θα γίνει έφεση”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ