Quantcast

Πολιτική

24 Νοεμβρίου 2022 08:48 Τελευταία ενημέρωση : 24 Νοεμβρίου 2022 13:47

Gov.gr - Πιερρακάκης: Δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους οι 1500 υπηρεσίες

Διάβασέ μου το...

Η απάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε δημοσίευμα που κάνει λόγο για "επικίνδυνες τρύπες ασφάλειας στο gov.gr".

Gov.gr - Πιερρακάκης: Δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους οι 1500 υπηρεσίες


Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης απαντά σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο: «Επικίνδυνες "τρύπες" ασφάλειας στο gov.gr». 

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Τεχνοφοβία, συνωμοσιολογία, εμμονή. Αυτό είναι, συνοπτικά, το σχόλιό μας για το σημερινό δημοσίευμα της Εφ.Συν. 

Το μεγάλο ψηφιακό κεκτημένο που έχει συντελεστεί στη χώρα, οι 1.500 υπηρεσίες του Gov.gr  και το 1 δισ. ψηφιακές συναλλαγές φέτος δεν ακυρώνονται με έωλους τρόπους. 

Όλες οι εφαρμογές σχεδιάζονται με βάση τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων, με έμφαση στην ιδιωτικότητα και χωρίς καμία περιττή ή εμπορική χρήση δεδομένων και πάντα με τη συναίνεση του πολίτη. 

Ταυτόχρονα, η χώρα αποκτά συνεχώς νέα συστήματα που αντικαθιστούν τα παλαιά και γίνονται διαρκείς επενδύσεις στη θωράκιση και διασφάλιση των συστημάτων. Μια εικόνα εντελώς αντίθετη από το παρελθόν, όπου η έννοια κυβερνοασφάλεια υπήρχε μόνο στη θεωρία και σίγουρα όχι στο Ελληνικό Δημόσιο. 

Τα θέματα της πληροφορικής είναι πολύ σοβαρά για να τυγχάνουν συνωμοσιολογικής, υπαινικτικής και μη επιστημονικής αντιμετώπισης. Και ίσως αυτό εν μέρει επεξηγεί γιατί η πρόοδος σε αυτό τον τομέα είχε καθυστερήσει τόσο. 

Φυσικά, στην πραγματικότητα όλη αυτή η συζήτηση ελάχιστα αφορά τις λεπτομέρειες των ψηφιακών εφαρμογών και το πως οι πολίτες εξυπηρετούνται. Το σκεπτικό για ακόμα μια φορά αφορά τη στοχοποίηση του ψηφιακού έργου της κυβέρνησης προεκλογικά. Όπως έχουμε όμως τονίσει και στο παρελθόν, η Ελλάδα αλλάζει με έργα, όχι με λάσπη». 

Το πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών 

Το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας αναφέρει: «Εκτεθειμένα σε κακόβουλες διαρροές τα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων πολιτών, πώς οι ψηφιακές εφαρμογές της κυβέρνησης στα κινητά αφήνουν ανοιχτά "παράθυρα" για εμπορική ή πολιτική εκμετάλλευση. Στοιχεία πάνω από 1 εκατ. ανυποψίαστων κατόχων τηλεφώνων διοχετεύτηκαν σε διαφημιστές μέσω των κρατικών ψηφιακών υπηρεσιών. Τι λένε οι ειδικοί για τους εναλλακτικούς τρόπους προστασίας, τι απαντά το αρμόδιο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης».

 "Πυρά" από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σχετικά με το δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών με τίτλο «Θηρευτές προσωπικών δεδομένων οι εφαρμογές του GOV.GR για κινητά» αλλά και τη σχετική απάντηση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, ο τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κ. Μάριος Κάτσης δήλωσε:

«Το ρεπορτάζ της Εφ.Συν. αναδεικνύει πτυχές ενός εξόχως σοβαρού ζητήματος που ανησυχεί τους πολίτες, αυτού της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι ψηφιακές εφαρμογές για κινητά της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr που χρησιμοποιούν χιλιάδες πολίτες για να διευκολύνουν την καθημερινότητά τους οφείλουν να είναι ασφαλείς και να σέβονται απαρέγκλιτα τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Προκαλεί αλγεινή εντύπωση το γεγονός ότι ούτε ο κ. Πιερρακάκης ούτε κανείς από το Υπουργείο απαντά για ποιό λόγο κρατικές εφαρμογές να  χρησιμοποιούν αναγνωριστικό διαφήμισης και διαφημιστικά coockies. Το ερώτημα είναι απλό: Κάνει monetize τις κρατικές εφαρμογές για κινητά η κυβέρνηση στις πλάτες των πολιτών; Eπίσης, ιδιαιτέρως σημαντικό είναι όχι μόνο το Υπουργείο να μη διαβιβάζει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα των χρηστών σε τρίτη χώρα ή διεθνή οργανισμό όπως μας διαβεβαιώνει ως οφείλει, αλλά και να απαγορεύεται ρητά η διαβίβαση δεδομένων σε φυσικά πρόσωπα ή εταιρείες.

Η κυβέρνηση του υπερκοριού κ. Μητσοτάκη δεν μπορεί να κρύβεται και οφείλει απαντήσεις σε μια κοινωνία που δεν της έχει πια καμία εμπιστοσύνη. Για εμάς στο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η ψηφιακή μετάβαση πρέπει να γίνει με ασφάλεια και προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας επί του πεδίου είναι μείζον και δεν θα αποφύγουν τον έλεγχο και τις απαντήσεις χαρακτηρίζοντάς τες υποτιμητικά “λεπτομέρειες”» 

Ειδήσεις σήμερα:

“Κιβωτός του Κόσμου” - Λούλης: αδιανόητο ότι έκλειναν τα παιδιά στο κλουβί (βίντεο)

Τροχαίο - Μεσογείων: νεκρός ο πεζός που χτυπήθηκε από δύο αυτοκίνητα (εικόνες)

Σεισμός στην Ινδονησία: 6χρονος ανασύρθηκε ζωντανός από τα συντρίμμια (βίντεο)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ