Quantcast

Οικονομία

06 Οκτωβρίου 2022 09:29 Τελευταία ενημέρωση : 06 Οκτωβρίου 2022 18:33

Ηλεκτρική ενέργεια – Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη

Διάβασέ μου το...

Για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα προειδοποίησε ο Σκρέκας, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

Ηλεκτρική ενέργεια – Σκρέκας: Η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην Ευρώπη

Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, καλεσμένος στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», αναφερόμενος στην ενεργειακή κρίση, υπογράμμισε ότι φέτος θα έχουμε έναν δύσκολο χειμώνα, σε όλη την Ευρώπη.

«Ο ενεργειακός στραγγαλισμός της Ευρώπης από τη Ρωσία, έχει εκτινάξει τις τιμές κυρίως στο φυσικό αέριο», είπε ο κ. Σκρέκας και συμπλήρωσε ότι η Κυβέρνηση έθεσε δυο προτεραιότητες, αφενός να εξασφαλίσει την ενεργειακή επάρκεια και αφετέρου να την παρέχει σε προσιτές τιμές στους καταναλωτές.

Μάλιστα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε πως η Ελλάδα έχει τη δεύτερη χαμηλότερη τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη.

«9 στα 10 νοικοκυριά, έχουν οριζόντια έκπτωση που απορροφά το 90% των αυξήσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν περισσότερες από 500 Kwh τον μήνα η απορρόφηση των αυξήσεων φτάνει στο 80% και προβλέπεται επιπλέον έκπτωση εφόσον καταναλώσουν 15% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Πυρά από την αντιπολίτευση

Σε δήλωση του τομεάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτη Φάμελλου, αναφέρονται τα εξής:

«Η ευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση βρίσκει την Ελλάδα ευάλωτη λόγω της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Που προχώρησε σε ιδιωτικοποιήσεις δικτύων και της ΔΕΗ, σε βίαιη απολιγνιτοποίηση και αισχροκέρδεια σε ρεύμα και αέριο, εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Aισχροκέρδεια που επιδοτεί. Όσα ψέματα και να λέει η κυβέρνηση, οι καταναλωτές βλέπουν την πραγματικότητα στους λογαριασμούς τους. Η ενεργειακή ανεπάρκεια οδηγεί πλέον σε νέα ακρίβεια και σε λουκέτα στα μαγαζιά και η ενεργειακή φτώχεια πολλαπλασιάζεται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Γιατί δεν επιστρέφει στους καταναλωτές τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ υπερκέρδη στο ρεύμα; Ούτε ένα ευρώ δεν έχει φορολογηθεί ακόμα. Πότε θα φορολογήσει τα 330 εκατομμύρια ευρώ κέρδη της Δημόσιας Επιχείρησης Εμπορίας Φυσικού Αερίου το 2021, δεκαπλάσια από αυτά του 2020; Γιατί δημιούργησε νέα προκλητικά υπερκέρδη στην προμήθεια ρεύματος, μετά τη δήθεν αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, που ξεπερνούν τα 500 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το μήνα Σεπτέμβριο; Πότε θα επιβάλει ένα δίκαιο φόρο στα άδικα κέρδη σε περίοδο κρίσης σε ρεύμα, φυσικό αέριο και καύσιμα; Πότε θα προστατεύσει τους ευάλωτες καταναλωτές που κινδυνεύουν από ρευματοκοπές, εφόσον πολλαπλασιάζονται οι ανεξόφλητοι λογαριασμοί; Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θέτει σε προτεραιότητα την πρόσβαση πολιτών και παραγωγικών φορέων στο αγαθό της ενέργειας, κάτι που μπορεί να εξασφαλίσει μόνο ο ισχυρός δημόσιος έλεγχος».

Σε δήλωση του Χάρη Δούκα, Γραμματέα Τομέα Ενέργειας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος αλλαγής, αναφέρεται «Τί εννοεί ο Υπουργός όταν λέει πως είμαστε οι 2οι φθηνότεροι στο ρεύμα στην Ευρώπη, όταν, με βάση επίσημα στοιχεία (HEPI: ‘’Household Energy Price Index for Europe’’, September 2022) είμαστε οι 13οι φθηνότεροι στο ρεύμα για τον Σεπτέμβριο. Και η 13η θέση καταλαμβάνεται λόγω των τεράστιων επιδοτήσεων. Διαφορετικά είμαστε την 1η θέση ακρίβειας. Δε μπορεί ο δημόσιος διάλογος για ένα τόσο κρίσιμο θέμα να διεξάγεται με λάθος στοιχεία και με ψευδείς εντυπώσεις».

Ειδήσεις σήμερα:

Μεξικό: Μακελειό με δεκάδες νεκρούς από επίθεση ενόπλων

Λέσβος - Μεταναστευτικό: Ναυτική τραγωδία με δεκάδες νεκρούς (εικόνες)

Θεσσαλονίκη: Στον εισαγγελέα οι δράστες της ληστείας με ομηρία

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ