Quantcast

Οικονομία

06 Μαΐου 2021 13:40 Τελευταία ενημέρωση : 06 Μαΐου 2021 20:38

Τσίπρας: Η κατάργηση του 8ωρου είναι ότι πιο αντιλαϊκό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση

Διάβασέ μου το...

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία βρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά.

Τσίπρας: Η κατάργηση του 8ωρου είναι ότι πιο αντιλαϊκό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση

«Η απάντηση σήμερα των εργαζόμενων με τη μαζική τους συμμετοχή στην απεργία είναι ένα μήνυμα: αυτή θα είναι μία κορυφαία μάχη υπεράσπισης του δικαιώματος των εργαζομένων και της λαϊκής πλειοψηφίας στη ζωή και στην αξιοπρέπεια. Και αυτή τη μάχη θα τη δώσουμε μέχρι το τέλος», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, που βρέθηκε σήμερα στην απεργιακή συγκέντρωση για την εργατική Πρωτομαγιά.

«Ενώ σε όλο τον κόσμο η πανδημία οδηγεί τις κυβερνήσεις να συνειδητοποιήσουν ότι οι ανάγκες του ανθρώπου, η ανθρώπινη ζωή, είναι πάνω από τα κέρδη, στην Ελλάδα η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη κινείται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση και επιχειρεί να αξιοποιήσει την πανδημία ως ευκαιρία για να επιβάλει ό, τι πιο αντιλαϊκό, ό, τι πιο αντιδραστικό έχει φέρει ποτέ ελληνική κυβέρνηση απέναντι στον κόσμο της εργασίας, την κατάργηση του 8ωρου. Μας γυρνάει σε πολύ παλιές εποχές», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Τσίπρας - συγκέντρωση - ΑΔΕΔΥ

Πρόσθεσε ότι το οκτάωρο καθιερώθηκε με αγώνες από το 1886, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες του Σικάγο στις ΗΠΑ, όπου καθιερώθηκε ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς. Και κατέληξε ο κ. Τσίπρας: «Καλύτερα να το ξανασκεφτούν».

Τσίπρας - συγκέντρωση - ΑΔΕΔΥ

Την ίδια ώρα, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, συμμετείχε στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, στην πλατεία Συντάγματος, για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Πελώνη: ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί νομοσχέδιο που δεν έχει δει

Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, μιλώντας στα «Παραπολιτικά 90,1 FM», ανέφερε «το νομοσχέδιο για τα εργασιακά δεν έχει τεθεί ακόμη σε διαβούλευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφαντεί ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση, του οποίου τις λεπτομέρειες δεν έχει διαβάσει. Διαστρεβλώνει τα πράγματα, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση καταργεί το οκτάωρο και καθιερώνει δεκάωρο εργασίας. Το οκτάωρο κατοχυρώνεται  σε ειδικό άρθρο  του  νομοσχεδίου. Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας είναι μία ρύθμιση που ισχύει εδώ και 30 χρόνια. Και προφανώς είναι στο χέρι του εργαζόμενου -και μόνο με δική του συμφωνία- να κάνει χρήση, εφόσον θέλει να δουλέψει κάποιες ημέρες περισσότερο για να πάρει άδεια κάποιες άλλες ημέρες. Είναι ένα νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων, που δεν κλείνει τα μάτια στις εξελίξεις. Εξελίξεις καταιγιστικές στην αγορά εργασίας, με ψηφιακές πλατφόρμες, με την τηλεργασία. Αντιμετωπίζει  όλα αυτά τα ζητήματα και προστατεύει το οκτάωρο και το πενθήμερο της εργασίας και με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας, όπως είναι η ψηφιακή κάρτα εργασίας. Θα συνιστούσα ψυχραιμία. Και προφανώς να διαβαστεί και να συζητηθεί το νομοσχέδιο, όταν τεθεί σε διαβούλευση Να μην διαστρεβλώνουμε, να μην δημιουργούμε fake news, πριν καν παρουσιαστεί. Είναι ένα νομοσχέδιο που έχει πολλές ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων, υπέρ των γυναικών. Θεσμοθετεί νέες άδειες, όπως άδεια πατρότητας και ακολουθεί  βέλτιστες πρακτικές ευρωπαϊκών χωρών, που αφορούν και στην ισορροπία επαγγελματικής και  προσωπικής και οικογενειακής ζωής» .

Γιάνης Βαρουφάκης - συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά

Σε δήλωση του Γραμματέα του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, στη συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, αναφέρεται «Η υπανάπτυξη, η ρευστοποίηση των μικρομεσαίων και βεβαίως της εργασίας και η ολιγαρχία πάνε χέρι-χέρι. Κεκτημένα δεν υπάρχουν. Οι αγώνες των συνδικαλιστικών φορέων παγκοσμίως, του εργατικού κινήματος που ξεκίνησαν από τους δρόμους του Σικάγο κέρδισαν κάποια πράγματα, αλλά τα πάντα είναι στον αέρα. Κάθε μεγάλη κρίση του καπιταλισμού τα «τινάζει» στον αέρα, όλα τα κεκτημένα.  Δουλειά χωρίς δουλεία, εργασία χωρίς εκμετάλλευση απαιτούν συνεχή συλλογικότητα. Η εξατομίκευση της εργασίας οδηγεί όχι μόνο στην ήττα της μισθωτής εργασίας, αλλά και στην υπανάπτυξη της χώρας που εξατομικεύει και ρευστοποιεί την εργασία. Το ΜέΡΑ25 είμαστε μαζί με τους ανθρώπους της εργασίας. Θέλουμε νέο συνδικαλιστικό κίνημα. Το γεγονός ότι ο κοινοβουλευτισμός μας πάσχει, δεν σημαίνει ότι υπάρχει εναλλακτική στον κοινοβουλευτισμό και στη Δημοκρατία. Το ίδιο ισχύει και με τον συνδικαλισμό. Προχωράμε. Δεν υπάρχει προστασία της εργασίας, ούτε του 8ωρου, ούτε του μισθού, μαύρα χρήματα παίρνουν οι εργαζόμενοι κάτω από το τραπέζι, τα ξέρουμε αυτά. Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Κυβέρνηση είναι να επισημοποιήσει αυτή την κατάργηση των κεκτημένων των δικαιωμάτων που λίγοι πλέον εργαζόμενοι ωφελούνται από αυτά. Στόχος μας πρέπει να είναι για να υπάρξει ανάπτυξη, γιατί ανάπτυξη με μισθούς πείνας δεν γίνεται. Ακόμα και στο Μπαγκλαντές, στην Ινδία, στην Κίνα οι μισθοί είναι σε συνεχή αύξηση, γι’ αυτό πάει χέρι-χέρι με την ανάπτυξη. Εδώ πάμε στην αντίθετη μεριά. Και πηγαίνουμε όχι στο μοντέλο του Μπαγκλαντές σήμερα, αλλά στο μοντέλο του Μπαγκλαντές της δεκαετίας του ’70. Αυτό είναι ο θρίαμβος της υπανάπτυξης χέρι-χέρι με τη ρευστοποίηση της εργασίας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Δολοφονία στα Καλύβια: Στη φυλακή ο δράστης

Ερντογάν - Βαρθολομαίος σε δείπνο Ιφτάρ (εικόνες)

Βασίλισσα Ελισάβετ: Τα χρόνια πολλά στον Άρτσι (εικόνες)

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ