Quantcast

Πολιτική

27 Νοεμβρίου 2020 08:33 Τελευταία ενημέρωση : 27 Νοεμβρίου 2020 19:53

“Φρένο” στην άρση του lockdown

Διάβασέ μου το...

Ρεκόρ διασωληνωμένων και «ασφυξία» στα νοσοκομεία. Διπλασιάστηκαν μέσα σε λίγες μέρες οι θάνατοι. Πώς θα γίνει η άρση του lockdown.

“Φρένο” στην άρση του lockdown

Παράταση του lockdown μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε την Πέμπτη και επίσημα, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων δεν εμφανίζει σημάδια υποχώρησης, όπως και ο αριθμός των θανάτων, που τείνει να παγιωθεί στους 100 ημερησίως.

Σπάζοντας ένα ακόμα όριο, ο αριθμός των νεκρών από τον κορονοϊό ξεπέρασε τους 2000, φτάνοντας του 2001, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από ό,τι δώδεκα μέρες πριν, αφού στις 14 Νοεμβρίου ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα ήταν 1035.

Το γεγονός ότι μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες «χάθηκαν» όσοι άνθρωποι «χάθηκαν» τους οκτώ μήνες της πανδημίας, δείχνει και την ένταση του δεύτερου κύματός της.

Ταυτόχρονα, οι διασωληνωμένοι ξεπέρασαν τους 600, εντείνοντας την πίεση στις ΜΕΘ, κάτι που οδήγησε στην πρώτη επιχείρηση διακομιδής ασθενών, από τη Δράμα με ειδική πτήση C – 130 σε τρία νοσοκομεία της Αθήνας.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», η διοικητής του νοσοκομείου Δράμας Ν.Καρατζόγλου, τόνισε την πίεση στην οποία βρίσκεται το επαρχιακό νοσοκομείο. Όπως είπε, από τις τρεις κλίνες ΜΕΘ που υπήρχαν, έγιναν 12, οι οποίες και γέμισαν μέσα σε δύο μέρες. Μάλιστα, είπε ότι, χθες διασωληνώθηκαν ακόμα τρεις ασθενείς, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Σήμερα, πάντως, φεύγει κλιμάκιο από το ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, για το νοσοκομείο Δράμας, όπου η κατάσταση είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένη.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ανακοινώθηκε η παράταση του lockdown έως τις 7 Δεκεμβρίου από τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, προοίμιο «δύσκολων» Χριστουγέννων. Ο Στέλιος Πέτσας αναφέρθηκε στις περιοχές που είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένες, όπως η Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Λάρισα, Μαγνησία, Αιτωλοακαρνανία, Λέσβος και Αχαΐα και χαρακτήρισε την απόφαση «επιβεβλημένη».

Την ανάγκη να υποχωρήσει γρήγορα το επιδημιολογικό φορτίο, καθώς δεν μπορούμε να είμαστε συνεχώς σε lockdown ή σε απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους επισήμανε σήμερα σε συνέντευξή του στο «Ράδιο Θεσσαλονίκη» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Παράλληλα, τόνισε πως «δεν μπορούμε να δούμε σε αυτή τη στιγμή διαφορετικές ταχύτητες στην άρση του lockdown μεταξύ περιφερειών και δεν έχουμε κάποιου τέτοιου είδους εισήγηση από τους ειδικούς». Προσέθεσε πάντως ότι «εάν δούμε και την επόμενη εβδομάδα ότι υπάρχουν εστίες διαφορετικές σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, αυτό θα μας το εισηγηθούν οι επιδημιολόγοι. Αλλά δεν είμαστε εκεί. Ούτε έχει εξεταστεί κάτι τέτοιο».

Ο Υπουργός Ανάπτυξης έχει ήδη προαναγγείλει ότι, το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει σταδιακά, ενώ οι ειδικοί, μεταξύ των οποίων ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζουν ότι, μέτρα όπως η μάσκα, οι αποστάσεις και η αποφυγή συνωστισμού, θα πρέπει να μας γίνουν συνήθεια για τουλάχιστον ένα εξάμηνο από τη στιγμή που θα αρχίσει ο εμβολιασμός.

Το πότε θα γίνει τελικά η άρση του lockdown και το άνοιγμα της αγοράς είναι ασαφές, καθώς λαμβάνονται καθημερινά υπόψη τα δεδομένα. Σήμερα άλλωστε, ο Πρωθυπουργός και το κυβερνητικό κλιμάκιο θα έχουν την τακτική τους ενημέρωση από την Επιτροπή των Ειδικών, ενώ μέσα στην άλλη εβδομάδα αναμένονται ανακοινώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα σχέδια που υπάρχουν είναι πολλά, με το άνοιγμα των σχολείων να μπαίνει σε προτεραιότητα και την εστίαση να «μένει για το τέλος». Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι ακόμα και μετά την όποια άρση του lockdown, οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα συνεχίσουν να απαγορεύονται. Άλλωστε, οι ειδικοί έχουν κάνει από καιρό σαφές ότι, τα φετινά Χριστούγεννα θα πρέπει να γιορταστούν σε στενό κύκλο, ώστε να μην υπάρξει «πισωγύρισμα» στην έξαρση των κρουσμάτων.

Επικοινωνία Θεοδωρικάκου με τους δημάρχους Δράμας, Λάρισας και Θεσσαλονίκης

Την αυστηρή εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων κατά του κορονοϊού και τη στήριξη του συστήματος υγείας ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος από τους δημάρχους Δράμας, Χριστόδουλο Μαμσάκο και Λάρισας, Απόστολο Κολογιάννη, με αφορμή την έξαρση της πανδημίας στις περιοχές τους.

Σε ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις, ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε, επίσης, από τους δημάρχους να κινητοποιήσουν τις κοινωνικές δομές ώστε να στηριχθούν όλοι, κυρίως οι ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες, και τους διαβεβαίωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών θα είναι στο πλευρό τους για να καλύψει όποιες επιπλέον ανάγκες προκύψουν.

Σημειώνεται ότι, στο ίδιο πλαίσιο, ο υπουργός Εσωτερικών έχει καθημερινή επικοινωνία με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ