Quantcast

Πολιτική

06 Οκτωβρίου 2020 12:27 Τελευταία ενημέρωση : 07 Οκτωβρίου 2020 00:00

Μητσοτάκης: Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ

Διάβασέ μου το...

Ο Πρωθυπουργός τόνισε στον ΓΓ του ΝΑΤΟ πως εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης.

Μητσοτάκης: Οι τουρκικές προκλήσεις απειλούν την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ

«Συζητήσαμε προφανώς όλα όσα μεσολάβησαν τους τελευταίους μήνες στην Ανατολική Μεσόγειο. Γεγονότα που απειλούν την ειρήνη, την σταθερότητα και την ίδια τη συνοχή του ΝΑΤΟ», τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις κοινές δηλώσεις με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Δεν είναι διμερές ζήτημα. Αφορά όλους τους εταίρους του βορειοατλαντικού συμφώνου και πρόκληση προς την Ευρώπη συνολικά» συνέχισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε «πρόκειται για κίνδυνο που καραδοκεί σε ζώνη ενδιαφέροντος και για τις ΗΠΑ».

«Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόκτηση από την Τουρκία των S-400. η Ελλάδα όσο πιστή παραμένει στα εθνικά της δίκαια τόσο σταθερά επιδιώκει ειρηνική επίλυση διαφορών. Είναι πάντα έτοιμη για διάλογο» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Υπηρετεί με προσήλωση την αποχή από κάθε απειλή ή χρήση βίας όπως προβλέπει η ιδρυτική συνθήκη της Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό η χώρα μας υποδέχεται θετικά ένα πρώτο βήμα από την Τουρκία προς την κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Μένει να φανεί αν πρόκειται για ειλικρινή κίνηση ή πρόσκαιρο ελιγμό. Προσδοκούμε συνέπεια και συνέχεια από τους γείτονές μας. Αναμένουμε άμεσο καθορισμό ημερομηνίας για την έναρξη διερευνητικών επαφών με μόνο θέμα τη διευθέτηση των ζωνών στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο».

ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ - ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ

Είναι μέτρα που ακολούθησαν μια κρίση αλλά δεν την απέτρεψαν. Εναπόκειται στην Τουρκία να κλείσει τον δρόμο της κρίσης και να ανοίξει τον δρόμο της λύσης. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τη συναντήσουμε στον δεύτερο δρόμο».

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την απόφαση ενίσχυσης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με 15.000 εξειδικευμένα μόνιμα στελέχη. Η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που συστηματικά και την περίοδο της κρίσης ξόδευε πάνω από 2% του ΑΕΠ της για τις αμυντικές δαπάνες, είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως ακρογωνιαίος λίθος του ΝΑΤΟ είναι η αρχή της αλληλεγγύης. «Η λέξη συμμαχία σημαίνει μαζί στη μάχη. Εν προκειμένου μαζί στη μάχη για την Ειρήνη, την Ασφάλεια, τη Συνεργασία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΓΕΝΣ ΣΤΟΛΤΕΝΜΠΕΡΓΚ - ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ

Στόλτενμπεργκ: Πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, από την πλευρά του χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συζητήσεις που έγιναν στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο το ΝΑΤΟ και την εγκαθίδρυση μηχανισμού αποκλιμάκωσης «κάτι που σημαίνει δημιουργία απευθείας γραμμής διαλόγου 24 ώρες το 24ωρο για να διευκολύνουμε την αποκλιμάκωση», όπως είπε.

Επίσης συνεχάρη «τους συμμάχους μας για αυτήν την προσπάθεια» και εκτίμησε ότι «ο μηχανισμός μπορεί να βοηθήσει ώστε να δημιουργηθεί χώρος για διπλωματικές προσπάθειες», ενώ τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πνεύμα αλληλεγγύης μεταξύ των συμμάχων με βάση το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ εξήρε τη συμβολή της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ και στις επιχειρήσεις του, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της, και καλωσόρισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δαπανά πάνω από 2% για αμυντικούς σκοπούς.

«Η Ελλάδα ήταν στην προμετωπίδα του αγώνα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤΟ είναι αλληλέγγυο στη χώρα μας. Πρόσθεσε ότι υποστηρίζει τις ελληνικές και τουρκικές αρχές καθώς και την Frontex στη μάχη αυτή, και ευχαρίστησε τη χώρα μας «για όλες τις προσπάθειες».

Είπε επίσης ότι όλο αυτό καταδεικνύει πως το ΝΑΤΟ βοηθά τις προσπάθειες των μελών του και εκτίμησε ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί «ανεκτίμητη αξία για όλους».

"Πυρά" ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

Σε σχόλιο του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναφέρει:

"Αναδεικνύοντας ξεκάθαρα την έλλειψη στρατηγικής, αλλά και σοβαρότητας της Κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης χαιρέτισε σήμερα «την πρωτοβουλία Stoltenberg για ένα μηχανισμό πρόληψης “ατυχημάτων” στην Ανατολική Μεσόγειο», που υιοθετήθηκε μετά από 7 γύρους συνομιλιών, τη στιγμή που όταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ ανακοίνωνε τη σχετική πρωτοβουλία, η Κυβέρνηση τόνιζε ότι «η μονομερής εγχείρηση εγγράφων [για αυτόν τον μηχανισμό] δεν συνιστά “συνομιλίες”».

Η Κυβέρνηση σύρθηκε σε αυτές τις συνομιλίες υπό έναν οργανισμό που, όπως είχε δηλώσει ο Υπουργός Άμυνας λίγες μέρες πριν, "έχει μια επιζήμια πολιτική ίσων αποστάσεων έναντι της Ελλάδας". Το χειρότερο όμως είναι ότι η συμφωνία επ' αυτού του μηχανισμού, την ημέρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αποδυνάμωσε τις θέσεις μας για κυρώσεις. 

Ελπίζουμε η τραγική αυτή Κυβέρνηση τουλάχιστον να αναγνωρίζει την ειρωνεία, διότι πριν από δύο μήνες είχε εγκαλέσει τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών γιατί "βάφτιζε ως συνομιλίες μια τεχνική πρόταση του ΝΑΤΟ για τη μείωση της έντασης που προκαλεί η ίδια η Τουρκία στην αγωνία του να μετακινήσει το επίκεντρο της συζήτησης από την παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας". Περιμένουμε τουλάχιστον ενημέρωση για το περιεχόμενο του μηχανισμού."

 KKE: Παράγοντας αποσταθεροποίησης το ΝΑΤΟ

«Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσαν ότι “πυξίδα” τόσο της κυβέρνησης, όσο και του ΝΑΤΟ, είναι η διατήρηση της ΝΑΤΟϊκής συνοχής που αποτελεί την αιχμή του δόρατος για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, καθώς και το βασικό όχημα για την επιβολή λύσεων “συνεκμετάλλευσης” στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, υπό ευρωατλαντική εποπτεία» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

Παράλληλα, σημειώνει πως «γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ δεν ανέφερε τίποτα για την προκλητικότητα της “συμμάχου’ Τουρκίας σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και Κύπρου. Αντίθετα, ο Στόλτενμπεργκ αναφέρθηκε στις ανησυχίες του ΝΑΤΟ, σχετικά με την αυξανόμενη ρωσική παρουσία στη Μεσόγειο, δίνοντας το σήμα της πιο βαθιάς εμπλοκής της Ελλάδας και των Ενόπλων Δυνάμεων στα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟϊκά σχέδια σε βάρος των λαών και με την ενεργή συμμετοχή της ελληνικής αστικής τάξης. Σε αυτά τα πλαίσια είναι αποκαλυπτική η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για το γεγονός ότι όσο ενισχύονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, τόσο “αναβαθμίζεται η επιχειρησιακή δυνατότητα του ΝΑΤΟ”, δείχνοντας και το ποιος είναι ο πραγματικός προσανατολισμός των εξοπλισμών στους οποίους προχωρά η κυβέρνηση.

Όσες φορές και αν η κυβέρνηση αναγορεύσει το ΝΑΤΟ σε παράγοντα ασφάλειας και σταθερότητας, δεν θα αλλάξει η πραγματικότητα που λέει πως το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας αποσταθεροποίησης, πολέμων και ανασφάλειας για όλους τους λαούς. Είναι το δολοφονικό χέρι του ιμπεριαλισμού, το οποίο ο λαός το χρυσοπληρώνει κάθε χρόνο με 4 δισ. ευρώ.

Ο λαός δεν πρέπει να ξοδεύει άλλο την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση και τα αστικά κόμματα που εναποθέτουν την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Αυτό το παραμύθι πρέπει να  τελειώνει».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ