Quantcast

Οικονομία

05 Οκτωβρίου 2020 12:19 Τελευταία ενημέρωση : 05 Οκτωβρίου 2020 20:45

Μητσοτάκης: Η επένδυση της Microsoft αναβαθμίζει την Ελλάδα (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ξεπερνά το ένα δισεκατομμύριο ευρώ το οικονομικό όφελος από τη δημιουργία ενός από τα πρώτα κέντρα δεδομένων της εταιρείας στην Ευρώπη.

Μητσοτάκης: Η επένδυση της Microsoft αναβαθμίζει την Ελλάδα (βίντεο)

Η Ελλάδα καθίσταται κόμβος του παγκόσμιου Cloud (υπολογιστικού «νέφους»), το οποίο αποτελεί τον πυρήνα της Τέταρτης Βιομηχανικής Επανάστασης, ανέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τη νέα επένδυση της Microsoft, που θα γίνει στην Αττική και η οποία, όπως είπε, «ταξιδεύει τη χώρα μας στον 21ο αιώνα». Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα έχει τον ήλιο της, τώρα αποκτά και το cloud της».

«Παρά τα σύννεφα της πανδημίας φτάσαμε σε μια καινούρια επένδυση», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός και υπογράμμισε ότι «η ίδρυση σε μια χώρα ενός Κέντρου Δεδομένων από μια εταιρεία όπως η Microsoft, την αναβαθμίζει ως επενδυτικό προορισμό». Εκτίμησε ότι το όφελος για την ελληνική οικονομία θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Στόχος, όπως είπε, «είναι όλοι οι Έλληνες να βρίσκονται με τους νικητές της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης», κάτι που δεν είχε συμβεί με τις προηγούμενες βιομηχανικές επαναστάσεις. Επεσήμανε ότι «η χώρα μας θα είναι μια από τις λίγες στον κόσμο που φιλοξενούν τέτοια Data Centers» και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις για την απασχόληση, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επιστημονική έρευνα, την ανακοπή της «διαρροής εγκεφάλων» (brain drain) κ.α.

Είναι σημαντικό, όπως είπε, να αποθηκεύονται με ασφάλεια μεγάλοι όγκοι δεδομένων (bid data) στην ίδια τη χώρα μας, κάτι σημαντικό για το Δημόσιο και τους πολίτες, το οποίο αναμένεται στην πορεία να φέρει μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και χαμηλότερο κόστος, χάρη στην παραμονή των δεδομένων στην Ελλάδα.

MICROSOFT - BRAD SMITH

Η αρχική συζήτηση για την επένδυση έγινε τον Ιανουάριο, στη σύνοδο του Νταβός, ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Σμιθ, όπου γνωρίστηκαν εκεί για πρώτη φορά. «Είναι πολύ πειστικός», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Microsoft και ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό, επειδή «το έκανε πιο δυνατό από οποιονδήποτε άλλον.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι ξεπεράστηκαν γρήγορα όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια για την υλοποίηση της επένδυσης και ευχαρίστησε τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, καθώς και τον οικονομικό σύμβουλό του Αλ. Πατέλη, για τη συμβουλή τους.

MICROSOFT - BRAD SMITH

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ, τόνισε πως «είναι μια σημαντική μέρα για την Ελλάδα», επισημαίνοντας ότι πρόκειται για «τη μεγαλύτερη επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα κατά τα 28 χρόνια της παρουσίας της στη χώρα».

Υπογράμμισε ότι η επένδυση δείχνει την εμπιστοσύνη της εταιρείας στην ελληνική οικονομία, για να επισημάνει: «Δεν το κάνουμε σε πολλές χώρες, μάλιστα το κάνουμε το 2020, μια χρονιά με προκλήσεις».

MICROSOFT - BRAD SMITH

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας Θεοδόσης Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι «θα βοηθήσουμε στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας» και επεσήμανε πως «μέσα στα Data Centers “τρέχει” η ψηφιακή οικονομία μιας περιοχής».

Το Κέντρο Δεδομένων θα λειτουργήσει ως περιφερειακό κέντρο και για τις γειτονικές χώρες.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση να ασχοληθεί επιτέλους με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε οικονομία και κοινωνία


«Ας αφήσει τις επικοινωνιακές φιέστες η κυβέρνηση και ας ασχοληθεί επιτέλους με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει σε οικονομία και κοινωνία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

Ανλυτικά η ανακοίνωση:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης, παρά την τεράστια ύφεση και την οικονομική καχεξία που δημιούργησαν στη χώρα ήδη πριν την πανδημία, πανηγυρίζουν με φιέστες ότι έφεραν στην Ελλάδα την μεγάλη άμεση επένδυση της Μicrosoft. Ως ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είμαστε καταρχήν θετικοί στις ξένες και τις εγχώριες επενδύσεις, ειδικά στον κλάδο των νέων τεχνολογιών όπως είναι αυτή της Μicrosoft. Άλλωστε ως κυβέρνηση έχουμε δώσει δείγματα γραφής, με επενδύσεις ύψους 2.5δις € που υλοποιήσαμε και αφορούσαν την ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων.
Ωστόσο, επειδή σε κάθε επένδυση το ζήτημα είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και το ύψος του οφέλους που απομένει στην ελληνική οικονομία, συνιστούμε στην κυβέρνηση να σταματήσει τις φιέστες και τα μεγάλα λόγια και να απαντήσει στον ελληνικό λαό σε μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα:

-Ποιο ακριβώς θα είναι το ύψος των άμεσων ιδιωτικών κεφαλαίων που θα επενδύσει ο πολυεθνικός κολοσσός στη χώρα μας , όταν το κόστος κατασκευής ενός region Data Center κυμαίνεται από 20 έως 50εκ €; Από πού προκύπτουν τα 400εκ€ και οι 100.000 νέες θέσεις εργασίας, όχι στην εταιρεία αλλά στον κλάδο;
- Ποια ακριβώς η συμβολή του Πρωθυπουργού και των Υπουργών του στην υλοποίηση της επιχειρηματικής στρατηγικής της Microsoft, που έχει μπει ήδη σε 7 χώρες της Ε.Ε αλλά και σε άλλες τρίτες χώρες μόνο την τελευταία χρονιά, παρέχοντας υπηρεσίες cloud παγκοσμίως;
- Ποιο το οικονομικό αντάλλαγμα της Ελλάδας, βάσει του αρχαιολογικού νόμου, από την ψηφιακή αποτύπωση των μνημείων και της πολιτιστικής κληρονομιάς;

Σε κάθε περίπτωση, θα περιμένουμε να ενημερωθούμε αρμοδίως για τις λεπτομέρειες της επένδυσης. Έως τότε, η κυβέρνηση ας αφήσει τους πανηγυρισμούς και ας ασχοληθεί με τα τεράστια προβλήματα που έχει δημιουργήσει με την πολιτική της στην οικονομία και την κοινωνία».

“Πυρά” ΚΚΕ στην κυβέρνηση

«Οι κυβερνητικές τυμπανοκρουσίες για την επένδυση της Microsoft στην Ελλάδα δεν μπορούν να κρύψουν ούτε το βάθος της ύφεσης και την αβεβαιότητα ανάκαμψης της οικονομίας, όπως αποτυπώνονται και στο σημερινό προσχέδιο προϋπολογισμού, αλλά ούτε και τα σχέδια περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων που επεξεργάζεται η κυβέρνηση ως "κράχτη" για τέτοιες επενδύσεις» επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιό του «για την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση της επένδυσης της Microsoft». 

Αναφέρει επίσης, ότι «μέσα απ' αυτήν την επένδυση παραδίδεται το λογισμικό του δημόσιου τομέα στην εν λόγω εταιρεία για τη δημιουργία ενός data center, που με τα εξασφαλισμένα κέρδη απ' το κράτος αποκτά στρατηγικό πλεονέκτημα για να κυριαρχήσει στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας. Η εξέλιξη αυτή είναι εκτός των άλλων κι επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, που θα δουν το σύνολο των δεδομένων που τους αφορούν να ελέγχονται απ' την εν λόγω εταιρία και σίγουρα δεν αντισταθμίζεται με τις ελάχιστες θέσεις εργασίας που συνδέονται με την επένδυση». 

«Πίσω τελικά απ' τις βαρύγδουπες κορώνες της κυβέρνησης για την "ψηφιακή εποχή", το "τέλος της γραφειοκρατίας" και τη "μείωση των ανισοτήτων", βρίσκεται η αξιοποίηση των επιτευγμάτων της επιστήμης, της τεχνολογίας, της ανθρώπινης εργασίας για ανάγκες του αστικού κράτους και των μεγάλων ομίλων, σε βάρος των αναγκών του λαού, τη στιγμή που πράγματι όλα αυτά θα μπορούσαν να λύσουν λαϊκά προβλήματα σε συνθήκες μιας νέας ανώτερης οργάνωσης της κοινωνίας» καταλήγει το σχόλιο του ΚΚΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ