Quantcast

Πολιτική

26 Ιουλίου 2020 11:07 Τελευταία ενημέρωση : 26 Ιουλίου 2020 15:49

Τα tweets - “φωτιά” για το “Oruc Reis” και η απόσυρση του τουρκικού στόλου

Διάβασέ μου το...

Οι ψευδείς και προκλητικές αναρτήσεις της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ και το “μάζεμα” των πλοίων της Άγκυρας.Για προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης κάνουν λόγο τουρκικά ΜΜΕ.

Τα tweets - “φωτιά” για το “Oruc Reis” και η απόσυρση του τουρκικού στόλου

Η σταδιακή απόσυρση των τουρκικών πλοίων δείχνει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις τελευταίες ώρες παρουσιάζεται τάση προς αποκλιμάκωση της έντασης που υπάρχει και, όπως έγινε γνωστό, έχει αρχίσει η σταδιακή απόσυρση όλων των τουρκικών πλοίων προς τους ναυστάθμους.

Ωστόσο, ο στόλος του Πολεμικού Ναυτικού παραμένει σε επιφυλακή, αφού είναι σε ισχύ ακόμα η παράνομη τουρκική Navtex και παρακολουθεί τις κινήσεις των τουρκικών πλοίων.

Προκλητικά και ψευδή tweets από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ

Το βράδυ του Σαββάτου, η πρεσβεία της Τουρκίας στις ΗΠΑ ανακοίνωσε με tweet την έναρξη των σεισμικών ερευνών από το “Orus Reis”, την ώρα που διακινείτο η πληροφορία ότι πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, που βρίσκονταν στο Αιγαίο, μετακινούνται προς τις βάσεις τους.

«Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και τη δικαιοδοσία της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter. 

Τουρκία - διεγραμμένο tweet - Oruc Reis - Όρουκ Ρέις

«Η Ελλάδα προσποιείται ότι αυτή η ερευνητική περιοχή βρίσκεται εντός της ελληνικής ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας, σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το Καστελόριζο» αναφέρει ακόμα η ανακοίνωση της τουρκικής πρεσβείας.

Τουρκία - διεγραμμένο tweet - Καστελόριζο

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, πριν τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδος, απέσυρε το tweet και έγραψε ότι το Oruc Reis είχε δηλώσει στις 21 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τις έρευνες.

Σύμφωνα με το στίγμα που εκπέμπει, το “Oruc Reis” βρίσκεται ακόμα στην Αττάλεια.

Oruc Reis - Ούρουκ Ρέις - Αττάλεια - MarineTraffic

Το αρχικό tweet της τουρκικής πρεσβείας στις ΗΠΑ: «Το τουρκικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε τις σεισμικές έρευνες εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει η ανάρτηση της πρεσβείας της Τουρκίας στης Ουάσινγκτον και συνεχίζει: «Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».

Σαμπάχ: Μικρή παύση στην ένταση της Ανατολικής Μεσογείου

Σε μικρή παύση οδηγείται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο κατά την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Σαμπάχ», στην οποία αναφέρεται ότι «προς ώρας οι δραστηριότητες της χώρας σε σχέση με την έρευνα και εξόρυξη υποθαλάσσιων κοιτασμάτων ενδέχεται να μεταφερθεί σε μη αμφισβητούμενες περιοχές». Προφανώς η αναφορά έχει να κάνει με τη πρόσφατη NAVTEX της Τουρκίας, που αφορούσε και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφεται από τον Burhanettin Duran , γνωστό «απολογητή» του Ερντογάν και γνήσιο οπαδό του λεγόμενου πολιτικού Ισλάμ, η προσωρινή ανάπαυλα και αποκλιμάκωση της έντασης «δεν θα πρέπει να αποτελέσει έκπληξη». Αποδίδεται δε, στις διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες της Γερμανίδας Καγκελαρίου, στην οποία οι Τούρκοι αξιωματούχοι θα... δώσουν χρόνο, «ώστε να αντιληφθεί πως έχουν τα πράγματα».

Το άρθρο κλείνει με την προειδοποίηση ότι αν η προσπάθεια της Μέρκελ αποτύχει, η ένταση θα επιστρέψει σε όλα τα σημεία!

Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε «ανεξαρτήτως της αποκλιμάκωσης που φαίνεται να υπάρχει τις τελευταίες ώρες, είναι σίγουρο ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Ερντογάν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προσβάλει τη διεθνή κοινότητα και τον χριστιανισμό. Η διεθνής απάντηση πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα και κυρώσεις άμεσα. Η ελληνική απάντηση απαιτεί εθνική συνεννόηση, σχέδιο, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν παίζει με τα εθνικά μας συμφέροντα».

Απο την πλευρά της, η Ελληνική Λύση αναφέρει «Η κυβέρνηση έσπευσε να ανακοινώσει «αποκλιμάκωση» ακόμα και τη στιγμή που ο Ερντογάν απειλούσε ανοιχτά με πόλεμο! Ρωτούμε ευθέως: Ποιος την ενημέρωσε; Υπάρχει μυστική διπλωματία για την Ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο; Υπάρχει μυστική συνεννόηση με τις ΗΠΑ και την Γερμανία, συνεννόηση που οδήγησε και στην ακύρωση της συμφωνίας με την Γαλλία; Προειδοποιούμε τη ΝΔ να μην συμμετέχει σε οποιοδήποτε «τραπέζι» την οδηγήσουν ΗΠΑ και Γερμανία. Υπό την απειλή των όπλων, δεν υπάρχει διάλογος, παρά μόνον εκβιασμός. Και διάλογος «άνευ όρων» ισοδυναμεί με γκριζάρισμά του Αιγαίου. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση μας για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ώστε να καθοριστεί η Εθνική γραμμή απέναντι στην Τουρκία, φανερά, χωρίς μυστικές συνεννοήσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ