Quantcast

Πολιτική

08 Φεβρουαρίου 2020 21:33

Μητσοτάκης: Η 115 Πτέρυγα Μάχης θα γίνει η πρώτη “πράσινη” μονάδα παγκοσμίως (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Στο πρωτοπόρο σχέδιο για την ενεργειακή αυτονομία της 115 ΠΜ, στη Σούδα, στάθηκε ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του.

Μητσοτάκης: Η 115 Πτέρυγα Μάχης θα γίνει η πρώτη “πράσινη” μονάδα παγκοσμίως (βίντεο)

Την 115 Πτέρυγα Μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία θα γίνει η πρώτη πραγματικά “πράσινη” μονάδα στον κόσμο, επισκέφθηκε το απόγευμα ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας του στην Κρήτη. Αφού έδωσε «συγχαρητήρια σε όλους τους χειριστές, στο τεχνικό προσωπικό, σε όσες και όσους κρατάνε τα αεροπλάνα μας ετοιμοπόλεμα για να προασπίσουν, μέρα και νύχτα, την εδαφική μας ακεραιότητα», ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην δική του θητεία στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στην αναβάθμιση των μαχητικών F-16 που διαθέτει η 115 ΠΜ.

«Πριν από 27 χρόνια είχα υπηρετήσει και εγώ την θητεία μου, στην 346 Μοίρα, στην 111 Πτέρυγα Μάχης, στην Αγχίαλο» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνέχισε: «Τα πρώτα F-16 Block 30, τότε τα είχαμε παραλάβει. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Έχουμε τώρα σε αυτήν την Πτέρυγα Μάχης τα πιο σύγχρονα F-16 τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία. Και μάλιστα, καθώς, εντός των επόμενων ετών θα ολοκληρωθεί και το πρόγραμμα αναβάθμισης 82 F-16, τα αεροσκάφη μας, αναβαθμισμένα πια στον τύπο Viper, θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη επιχειρησιακή επάρκεια».

ΣΟΥΔΑ - 115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Ωστόσο ο Πρωθυπουργός δεν στάθηκε μόνο στην επιχειρησιακή επάρκεια της συγκεκριμένης Πτέρυγας Μάχης, αλλά και στο πρωτοπόρο πρόγραμμα το οποίο θα την καταστήσει πλήρως ενεργειακά αυτόνομη, δείχνοντας τον δρόμο που θα ακολουθήσει το ευρύτερο δημόσιο και έχει να κάνει με το περιβάλλον.

«Καθώς η κλιματική αλλαγή είναι μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και η χώρα μας έχει αναλάβει πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης - έρχεται και η Πολεμική Αεροπορία, μέσα από αυτήν την εμβληματική και εξαιρετικά καινοτόμα πρωτοβουλία να δείξει τον δρόμο τον οποίο - είμαι σίγουρος - ότι και πολλοί άλλοι θα ακολουθήσουν».

ΣΟΥΔΑ - 115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

«Είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και φιλόδοξο project το οποίο δείχνει τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσουμε συνολικά - όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις - αλλά δείχνει και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει συνολικά το ευρύτερο δημόσιο, για να αναβαθμίσει το κτιριακό του δυναμικό, να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας, να μειώσει συνολικά τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα» συμπλήρωσε.

Ο Πρωθυπουργός, στην ομιλία του, έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην “πράσινη” πολιτική της Κυβέρνησης: «Σήμερα δεν είμαστε, εδώ για να συζητήσουμε για αεροσκάφη, για βλήματα και για βόμβες. Είμαστε εδώ γιατί η 115 Πτέρυγα Μάχης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή μιας πρωτοποριακής προσπάθειας να μειώσουμε σημαντικά, το ενεργειακό αποτύπωμα των Ενόπλων Δυνάμεων».

ΣΟΥΔΑ - 115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η πρώτη “πράσινη” μονάδα στον κόσμο

Ο προϋπολογισμός των έργων στην 115 Πτέρυγα Μάχης στην Κρήτη, ξεπερνά τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Σχεδιάζονται η εγκατάσταση ηλιακών θερμικών συστημάτων και αντλιών θερμότητας στα κτήρια, παρεμβάσεις στη μόνωση και τον φωτισμό των κτισμάτων, σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 1,7MW, τοποθέτηση συστήματος αποθήκευσης ενέργειας με συσσωρευτές ιόντων λιθίου πολύ μεγάλης χωρητικότητας και ενεργοποίηση ενός “έξυπνου” συστήματος για τη διαχείριση της ενέργειας που παράγεται και καταναλώνεται.

Στόχος είναι να μετατραπεί το αεροδρόμιο της 115 ΠΜ, στη Σούδα, σε εγκατάσταση Μηδενικού Αποτυπώματος Άνθρακα, οι ενεργειακές ανάγκες της οποίας θα ικανοποιούνται απόλυτα από Ανανεώσιμες Πηγές. Παράλληλα, στοχεύεται η αντικατάσταση των υπηρεσιακών οχημάτων που χρησιμοποιούνται στη βάση από ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα και ποδήλατα.

ΣΟΥΔΑ - 115 ΠΤΕΡΥΓΑ ΜΑΧΗΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Η ενεργειακή αναμόρφωση της μονάδας θα περιορίσει δραστικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμά της, καθότι παραδοσιακά τα αεροδρόμια αποτελούν πηγή ρύπων. Οι αλλαγές αυτές ευθυγραμμίζονται με την “πράσινη” πολιτική της Κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικές πηγές, οι αλλαγές αυτές δεν θα υποβαθμίσουν  την επιχειρησιακή δεινότητα της 115 ΠΜ, η οποία διακρίνεται για τις επιδόσεις της. Αντίθετα, θα επιτρέψουν τη περικοπή της ετήσιας δαπάνης για την προμήθεια πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας κατά 400.000 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ