Κοινωνία

22 Ιανουαρίου 2020 08:25 Τελευταία ενημέρωση : 22 Ιανουαρίου 2020 11:42

Μεταναστευτικό: “Κατεβάζουν ρολά” τα νησιά του βορείου Αιγαίου (βίντεο)

Διάβασέ μου το...

Ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου και ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου στον ΑΝΤ1, λίγο πριν από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Μεταναστευτικό: “Κατεβάζουν ρολά” τα νησιά του βορείου Αιγαίου (βίντεο)

Γενική απεργία έχει προγραμματιστεί για σήμερα και αύριο στα νησιά του βορείου Αιγαίου, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους να ζητούν επιτακτικά την αποσυμφόρηση της Σάμου, της Λέσβου και της Χίου.

Αν και οι αφίξεις αιτούντων άσυλο έχουν εμφανίσει μείωση το τελευταίο διάστημα, είναι αξιοσημείωτο ότι, από την αρχή του χρόνου και μέχρι τις 15 Ιανουαρίου είχαν φτάσει 1464 άνθρωποι, οι 877 εκ των οποίων στη Λέσβο και οι 249 στη Σάμο.

Την απεργία έχει προκηρύξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση που ζητεί αφενός την αποσυμφόρηση, αφετέρου τη μη δημιουργία κλειστών κέντρων υποδοχής στα νησιά. Αύριο ο περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, θα μεταβεί στην Αθήνα, ώστε να επιδώσει ψήφισμα στους αρμόδιους υπουργούς.

Χίος - κλειστές επιχειρήσεις

«Θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας και όχι άλλες αποθήκες για ταλαιπωρημένες ψυχές», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Κατεβάζουμε ρολά διότι η κατάσταση όχι απλά παραμένει ίδια, αλλά γίνεται χειρότερη», είπε από την πλευρά του στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο δήμαρχος ανατολικής Σάμου, Γιώργος Στάντζος, και διερωτήθηκε «τι εξυπηρετεί να υπάρχει οικονομική και κοινωνική αστάθεια στα σύνορα της χώρας» τη δεδομένη στιγμή.

«Το θέμα είναι εθνικό και δεν διαμαρτυρόμαστε για να πάει το πρόβλημα στο δίπλα σπίτι», σημείωσε ο ίδιος, ο οποίος επίσης έθεσε ως προτεραιότητα τον απεγκλωβισμό των αιτούντων άσυλο, για τον οποίο είπε πως «έχει αρχίσει να εγκαταλείπεται ως έκφραση, όχι απλώς ως σχέδιο».

Ο περιορισμός, πάντως, των αφίξεων και η άμεση αποσυμφόρηση των νησιών αποτελούν την προτεραιότητα της κυβέρνησης το επόμενο διάστημα, όπως επαναλαμβάνει τις μέρες που πέρασαν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης.

Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός «είναι απαραίτητα δύο πράγματα, πρώτον, η αποτελεσματικότερη φύλαξη των συνόρων μας και, δεύτερον, οι άμεσες επιστροφές όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Την ίδια στιγμή βέβαια η κατάσταση στα ΚΥΤ επιδεινώνεται συνεχώς, με αποτέλεσμα η υγεία και η ζωή των ανθρώπων που παραμένουν εκεί να τίθεται σε κίνδυνο.

Συνολικά 17 ανθρωπιστικές οργανώσεις έστειλαν χθες ανοιχτή επιστολή προς τον Νότη Μηταράκη, για την ανάληψη των νέων καθηκόντων τους, μέσω της οποίας επισημαίνουν μια σειρά ζητημάτων σχετικά με την κατάσταση του αιτούντων άσυλο, με κύριο αυτό της ιατρικής περίθαλψης και των συνθηκών υγιεινής.

Στηρίζει τις κινητοποιήσεις το ΚΙΝΑΛ

Σε ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ αναφέρεται ότι "το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τις κινητοποιήσεις για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αν. Αιγαίου. Η εφαρμογή των μέτρων της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας εγκλωβίζει χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι δομές υποδοχής έχουν μετατραπεί σε κολαστήρια. Τα νησιά μετατράπηκαν σε αποθήκες ψυχών. Οι υπηρεσίες υγείας καταρρέουν. Οι κάτοικοι αφέθηκαν μόνοι τους.

Η κοινωνική συνοχή κινδυνεύει. Η ακροδεξιά καραδοκεί. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Η κυβέρνηση πρέπει να πάψει να κρύβεται. Κανείς δεν δικαιούται να θυσιάσει τα νησιά. Για οποιαδήποτε σκοπιμότητα. Η άμεση, πραγματική και βιώσιμη αποσυμφόρηση είναι αναγκαία όσο ποτέ. Η υποστήριξη των δομών υγείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αυτονόητη υποχρέωση. Δεν υπάρχει χρόνος για την ανάπτυξη δήθεν μακροπρόθεσμων σχεδιασμών. Οι νησιώτες έχουν χορτάσει από ψεύτικες υποσχέσεις και υπεκφυγές. Το Κίνημα Αλλαγής στηρίζει τις δημοκρατικές κινητοποιήσεις των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Η κυβέρνηση οφείλει να σταματήσει τα επικοινωνιακά παιχνίδια και να αναλάβει τις ευθύνες της".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ