Πολιτική

05 Δεκεμβρίου 2019 11:02 Τελευταία ενημέρωση : 05 Δεκεμβρίου 2019 21:36

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό

Text to Speech

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή Ευρωπαίων αξιωματούχων στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα απαιτεί ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Μαργαρίτη Σχοινά αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού τρόπου ζωής και την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων, Ylva Johansson, τόνισε πως είναι σημαντικό πως η συνάντηση γίνεται πριν από την επίσκεψη τους στην Άγκυρα αύριο, πως η Ελλάδα στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.

«Δεν είναι ελληνοτουρκικό πρόβλημα αλλά ένα θέμα που επηρεάζει συνολικά την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά και αναμένουμε την βοήθεια σας και μια σταθερή πολιτική της ένωσης για την αντιμετώπισή του και μια επιτυχή συνεργασία μεταξύ της Κομισιόν και των ελληνικών αρχών γι’ αυτό», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Σχοινάς από την πλευρά του, τόνισε πως είναι σημαντικό ότι ξεκινά η συζήτηση από την περιοχή όπου υπάρχει το πρόβλημα και πως θα συζητηθούν η αλληλεγγύη, η κατάσταση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Αμέσως μετά το τετ α τετ που πραγματοποιήθηκε στο πρωθυπουργικό γραφείο, ακολούθησε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον κ. Σχοινά και την κα Johansson, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο αναπλ. Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιώργος Κουμουτσάκος, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο Προϊστάμενος του Γραφείου θεμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του Πρωθυπουργού Δημήτρης Μητρόπουλος και η Εθνική Συντονίστρια για τα ασυνόδευτα παιδιά Ειρήνη Αγαπηδάκη.

Η κ. Γιόχανσον σημείωσε πως είναι σημαντικό να βρεθεί μια κοινή πολιτική για το άσυλο και τη μετανάστευση, ανέφερε πως είναι ευρωπαϊκό ζήτημα και όχι μόνο της Ελλάδας και πως υπάρχουν οι πρόσφυγες που υποφέρουν αλλά υπάρχει και το ζήτημα της αμοιβαίας εμπιστοσύνης στην ΕΕ.

«Είναι ένα πολύ επείγον ζήτημα που πρέπει να επιλυθεί» τόνισε χαρακτηριστικά.

Αναγνώρισε πως η κυβέρνηση έχει κάνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπισή του με νομοθετικές πρωτοβουλίες. Θεωρούμε, είπε η επίτροπος, πως θα είναι η Ελλάδα ένας σημαντικός εταίρος στη διαμόρφωση του νέου πλαισίου και ο πρωθυπουργός απάντησε πως η Ελλάδα έχει συνεισφέρει ήδη με νέες προτάσεις για το μηχανισμό επιστροφών και για το Δουβλίνο 2 καθώς και με ένα λογικό και υλοποιήσιμο πλαίσιο για την διαμοίραση του «βάρους» στην ΕΕ. Σημείωσε πως πρέπει να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα για το άσυλο και η Ελλάδα θα συμβάλλει με ιδέες και προτάσεις στην κατεύθυνση αυτή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ