Καιρός

27 Νοεμβρίου 2019 17:25

Ο καιρός για τους αγρότες

Διάβασέ μου το...

Με βελτιωμένες συνθήκες οδεύει προς το τέλος του ο Νοέμβριος. Χρήσιμες πληροφορίες και συμβουλές από ειδικούς για τους καλλιεργητές.

Ο καιρός για τους αγρότες

Μετά από τον καταστροφικό "Γηρυόνη", με τις τραγικές συνέπειές του, ο καιρός των ερχόμενων ημερών θα είναι ήπιος, βοηθώντας όλους για την απαραίτητη ανασύνταξη.

Την Πέμπτη αναμένονται πρωινές και βραδινές ομίχλες και ήπιο καιρό, με ηλιοφάνεια σε ολόκληρη τη χώρα και με λίγες νεφώσεις, πυκνότερες στα δυτικά, στα βόρεια με λίγες τοπικές βροχές και από το μεσημέρι και μετά με σποραδικές καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά και στο Αιγαίο. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από 6 έως 17 βαθμούς Κελσίου, στα κεντρικά από 7 έως 20 βαθμούς και νοτιότερα από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Θα πνέουν νοτιάδες, εντάσεως 4 με 5 μποφόρ, το απόγευμα στα πελάγη 6 μποφόρ.

Ο καιρός την Πέμπτη σε 20 αγροτικές περιοχές

 Καιρός για Αγρότες - κάρτα - 28/11/2019

Οδηγίες για αγρότες

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου, ενημερώνει πως ήταν, η εμφάνιση και εξέλιξη εχθρών – ασθενειών του αμπελιού στην Κρήτη την καλλιεργητική περίοδο 2019.  

ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

  1. Σύμπλοκο ίσκας. Σταθερή η παρουσία συμπτωμάτων στον αμπελώνα της Κρήτης. Ο υγρός και ψυχρός χειμώνας ευνόησε την εγκατάσταση παθογόνων στις τομές κλαδέματος. Το καλοκαίρι ήταν μειωμένη η εμφάνιση συμπτωμάτων σε σχέση με το 2018 λόγω της μικρότερης υδατικής καταπόνησης.
  2. Φόμοψη. Πολύ ευνοϊκή χρονιά λόγω των βροχών στα κρίσιμα βλαστικά στάδια C – D – Ε. Στα αμπέλια με ιστορικό παρουσίας του μύκητα, είχε έντονη διασπορά. Τα πρώτα συμπτώματα στους βλαστούς και στα φύλλα εμφανίστηκαν το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Σε αυτά τα αμπέλια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τα χειμερινά κλαδέματα (αφαίρεση προσβεβλημένων κληματίδων).
  3. Ωίδιο. Μετά το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου παρατηρήθηκαν τα πρώτα συμπτώματα (βλαστοί - σημαίες) και μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου οι δευτερογενείς μολύνσεις. Η εξέλιξή του ήταν σχετικά περιορισμένη μέχρι τα τέλη Απριλίου. Τους μήνες Μάιο και Ιούνιο (κρίσιμα στάδια άνθησης – καρπόδεσης – ανάπτυξης ρωγών) οι καιρικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα αυξάνοντας τα μολύσματα και τις νέες μολύνσεις με διαδοχικούς και σύντομους κύκλους.
  4. Περονόσπορος. Χρονιά με ιδιαίτερα προβλήματα. Οι ισχυρές βροχές και διυγράνσεις στα τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου, παρότι βρήκαν τα περισσότερα αμπέλια σε πρώιμα βλαστικά στάδια, εγκατέστησαν την ασθένεια σε πολλές θέσεις, οι οποίες αρχικά δεν έγιναν αντιληπτές. Οι δροσιές του Απριλίου συντήρησαν τοπικά τα μολύσματα και η βροχή της Πρωτομαγιάς παρά το χαμηλό ύψος της (1-5 mm) αποδείχτηκε ιδιαίτερα μολυσματική εξαπλώνοντας σοβαρά την ασθένεια. Από το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου τα συμπτώματα έγιναν εύκολα αντιληπτά σε πολλές περιοχές του νησιού. Στη συνέχεια δροσιές και τοπικές βροχές ευνόησαν τοπικά την επέκταση και την εκδήλωση εστιακών επιδημιών.
  5. Σήψεις σταφυλιών (Όξινη σήψη, Βοτρύτης κλπ). Οι προσβολές από την ευδεμίδα δημιούργησαν υπόβαθρο για την ανάπτυξή τους όμως οι σχετικά ξηροθερμικές συνθήκες που επικράτησαν κατά την ωρίμαση απέτρεψαν τις ανεξέλεγκτες ζημιές στα σταφύλια.

Αναλυτικά ο καιρός για τους αγρότες με τον Τάσο Αρνιακό:


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ