Οικονομία

20 Νοεμβρίου 2019 13:31

Κομισιόν: εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

Διάβασέ μου το...

Θετική η τέταρτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα. Ανοίγει ο δρόμος για την εκταμίευση 767 εκατ. ευρώ.

Κομισιόν: εγκρίθηκε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2020

Στο συμπέρασμα ότι το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2020 της Ελλάδας είναι "συμβατό" με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης κατέληξε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία υιοθέτησε σήμερα τις γνώμες για τα προσχέδια των προϋπολογισμών όλων των κρατών μελών της ευρωζώνης.

Εξάλλου, την ικανοποίησή του για τη θετική ολοκλήρωση της τέταρτης έκθεσης ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Μεταμνημονιακού προγράμματος, εξέφρασε ο επίτροπος οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί σήμερα από τις Βρυξέλλες.

Η θετική έκθεση για την Ελλάδα θα αποτελέσει τη βάση για τη συζήτηση που θα γίνει στο Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, ανοίγοντας τον δρόμο για την εκταμίευση των 767 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες στης ευρωζώνης (ANFAs και SMPs).

Συγκεκριμένα, η έκθεση αναφέρει ότι οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος θα επιτευχθούν για το 2019 (3,8% του ΑΕΠ) και το 2020 (3,5% του ΑΕΠ) και τονίζει πως «οι κομβικές μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί ώς τώρα από τις ελληνικές αρχές και η συνολική φιλική προς την ανάπτυξη ρητορική της έχουν τύχει θετικής υποδοχής από τις αγορές».

Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, η έκθεση τονίζει ότι έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά παραμένουν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, στο 43,6% των συνολικών δανείων. Η Επιτροπή αναφέρει ότι το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο δεν συνιστά κρατική ενίσχυση, θα βοηθήσει περαιτέρω στην ενίσχυση των τραπεζικών χαρτοφυλακίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ