Κόσμος

11 Νοεμβρίου 2019 13:25

Ο Ακάρ πήρε τη “σκυτάλη” των τουρκικών προκλήσεων

Διάβασέ μου το...

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Κύπριων αδερφών μας σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία», δήλωσε ο Ακάρ που έκανε και πάλι λόγο για «γαλάζια πατρίδα».

Ο Ακάρ πήρε τη “σκυτάλη” των τουρκικών προκλήσεων

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ αναφέρθηκε εκ νέου σε «μπλε πατρίδα» και Κύπρο την ώρα που έχουν εκδοθεί τρεις διαφορετικές NAVTEX για ασκήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στις 13 και 14 Νοεμβρίου.

Ο Τούρκος υπουργός με αφορμή τα 81 χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας, Μουσταφά Κεμάλ, στο μήνυμά του επεσήμανε μεταξύ άλλων: Πέρα από το εσωτερικό της χώρας και τις διασυνοριακές αντιτρομοκρατικές μας δράσεις προστατεύουμε τα δικαιώματά μας και τα συμφέροντά μας στο Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Κύπρο και όλη την "γαλάζια πατρίδα", με την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα των Κύπριων αδερφών μας σύμφωνα με την διεθνή νομοθεσία.

Το Σάββατο η Τουρκία εξέδωσε δύο παράνομες NAVTEX δεσμεύοντας αντίστοιχες περιοχές μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ δυτικά και νοτιοδυτικά της Πάφου για ναυτικές ασκήσεις στις 13 και 14 Νοεμβρίου. Να υπενθυμίσουμε πως είναι σε εξέλιξη μεγάλης κλίμακας αεροναυτική άσκηση της Τουρκίας με την επονομασία «Ανατολική Μεσόγειος 2019».

Η Λευκωσία μαζί με Ελλάδα, ΗΠΑ, Ισραήλ, Βρετανία και Γαλλία θα πραγματοποιήσουν επίσης μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ την άσκηση «Νέμεσις» στις 13 Νοεμβρίου με κύριο σενάριο την επιχείρηση σε πλατφόρμα άντλησης πετρελαίου/φυσικού αερίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ