Κόσμος

15 Οκτωβρίου 2019 20:28

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Text to Speech

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη Σύνοδο των ευρωπαίων ηγετών που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 17 και 18 Οκτωβρίου.

Αδιέξοδο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας

Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, οι υπουργοί εξωτερικών και ευρωπαϊκών υποθέσεων της ΕΕ που συνεδρίαζαν σήμερα στο Λουξεμβούργο. Την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας εμπόδισε η Γαλλία, αλλά και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία.

Το θέμα θα μεταφερθεί στους Ευρωπαίους ηγέτες, στη Σύνοδο Κορυφής στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.

«Είμαι απογοητευμένος», δήλωσε ο επίτροπος, αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

Την απογοήτευσή του εξέφρασε προς τους δημοσιογράφους και ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γερμανίας, Μάικλ Ροθ. 

Brexit: Εντατικές προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας ως τη Σύνοδο Κορυφής

Εξάλλου, οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ θα εξετάσουν το θέμα του Brexit, παρουσία του διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι είναι πολύ νωρίς για να βρεθεί μια λύση πριν τη Σύνοδο Κορυφής και οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν εντατικά τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να βρεθεί μια συμφωνία που θα εγγυάται την θέσπιση ενός λειτουργικού συνόρου ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

“Η επίτευξη συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα παραμένει εφικτή” , ανακοίνωσε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ από το Λουξεμβούργο, σημειώνοντας ότι «οι συνομιλίες υπήρξαν εντατικές το σαββατοκύριακο και χθες και ακόμη και αν γίνεται όλο και πιο δύσκολο, μία συμφωνία παραμένει εφικτή αυτήν την εβδομάδα. Θα ενημερώσω τους υπουργούς, για να τους πω πού βρισκόμαστε σήμερα. Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να λειτουργήσει για όλους, δηλαδή για το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου και για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι είναι καιρός να μετατρέψουμε τις καλές προθέσεις σε νομικό κείμενο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Στεφ Μπλοκ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτικός. «Για την Ολλανδία, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μην υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός από το εξωτερικό της ΕΕ με την χρησιμοποίηση των ενδο-ιρλανδικών συνόρων. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει λάβει ορισμένα μέτρα, αλλά όχι αρκετά για να συνιστούν εγγύηση της ακεραιότητας της ενιαίας αγοράς». Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι τις προσεχείς ώρες θα προταθούν επιπλέον μέτρα: «Πρέπει να παραμείνουμε επιφυλακτικοί. Δεν έχει τελειώσει, αλλά προσπαθούμε. Οι Βρετανοί θέλουν συμφωνία και έχουν υποχωρήσει στο θέμα των τελωνειακών ελέγχων και στο δικαίωμα ελέγχου από τις αρχές της Βόρειας Ιρλανδίας. Πρέπει να δούμε αν όλα αυτά είναι αρκετά για να μετατραπούν σε νομικό κείμενο».

Ο υπουργός της προεδρεύουσας Φινλανδίας, Τούτι Τουράινεν, δήλωσε και αυτός ότι «μία συμφωνία είναι ακόμη εφικτή, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προετοιμασθεί για μία έξοδο χωρίς συμφωνία, αλλά και για μία νέα διαδικασία αναβολή του Brexit».

Την Πέμπτη, οι ηγέτες της χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αποφασίσουν κατά την διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής πώς θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις με το Λονδίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ