Πολιτική

07 Οκτωβρίου 2019 19:44 Τελευταία ενημέρωση : 08 Οκτωβρίου 2019 00:26

Δένδιας: η Κύπρος δεν είναι μόνη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Διάβασέ μου το...

«Οι παράνομες γεωτρήσεις είναι απαράδεκτες και δεν θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή», υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Δένδιας: η Κύπρος δεν είναι μόνη απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις

Ηχηρό μήνυμα ότι η Κύπρος δεν είναι μόνη της απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, από τη Λευκωσία μετά τη συνάντησή του το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον επικεφαλής της κυπριακής διπλωματίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Σκοπός της επίσκεψής του, όπως τόνισε ο κ. Δένδιας, ήταν να συντονίσουν οι δύο χώρες τα επόμενα βήματά τους εν όψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο πλαίσιο του οποίου "θα ενημερώσουμε τους εταίρους μας για τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας και θα εξετάσουμε τον βέλτιστο τρόπο της κοινής μας αντίδρασης" καθώς "είναι ένα θέμα που αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της".

Η συζήτηση με τον Κύπριο ομόλογό του, όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διεξήχθη σε "μία συγκυρία κατά την οποία οι απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις και οι παράνομες δραστηριότητες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζονται και, δυστυχώς, εντείνονται" υπογραμμίζοντας ότι "οι τουρκικές προκλήσεις αγνοούν πλήρως το Διεθνές Δίκαιο, αγνοούν τις ευρωπαϊκές αξίες, αγνοούν και τις σαφείς τοποθετήσεις της ΕΕ, των ΗΠΑ και των κρατών της περιοχής".

ΚΥΠΡΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ - ΔΕΝΔΙΑΣ

Στο πλαίσιο αυτό εξήγησε ότι ενημέρωσε διεξοδικά τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα και ανέφερε το "ιδιαίτερα ισχυρό μήνυμα από την Αθήνα" που έστειλε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ "συντασσόμενος με την εδραιωμένη πεποίθηση ότι η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και υπονομεύει κάθε προσπάθεια προαγωγής της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή" τονίζοντας μάλιστα ότι "οι παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας είναι απαράδεκτες και ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην Τουρκία να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή".

Αντίστοιχα, όπως πρόσθεσε ο κ. Δένδιας "τοποθετήθηκαν, επίσης, σημαντικές χώρες, εταίροι της Ελλάδας και της Κύπρου, τονίζοντας ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι η μόνη αποδεκτή οδός στις σύγχρονες διεθνείς σχέσεις".

ΚΥΠΡΟΣ - ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ - ΔΕΝΔΙΑΣ

Συμπλήρωσε δε χαρακτηριστικά ότι "η διπλωματία των κανονιοφόρων έχει, ευτυχώς, παρέλθει ανεπιστρεπτί. Προ πολλού. Ανήκει στο 19ο αιώνα" αποσαφηνίζοντας ότι "η στρατιωτικοποίηση και η τεχνητή κλιμάκωση μιας ήδη οξυμμένης κατάστασης είναι η επωδός ταραξία, περιχαρακωμένου στα αδιέξοδα των δικών του άστοχων επιλογών. Δεν είναι επιλογή ενός σύγχρονου, ευρωπαϊκού, δημοκρατικού κράτους δικαίου".

Αναφορικά με την προοπτική επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, θέμα το οποίο συζήτησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, ο κ. Δένδιας είπε ότι είναι μία "προοπτική που, δυστυχώς, δυσχεραίνουν οι συνεχείς τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου, ακόμη και σε αδειοδοτημένα οικόπεδα, αλλά και στην Αμμόχωστο".

Επ' αυτού μάλιστα διαμήνυσε ότι "η τουρκική παραβατικότητα δεν πρόκειται να κάμψει την ακλόνητη βούλησή μας για άρση της απαράδεκτης τουρκικής κατοχής στο νησί" επαναλαμβάνοντας την δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι "η επίλυση του Κυπριακού παραμένει κύριο μέλημα της εξωτερικής μας πολιτικής. Πυξίδα στις προσπάθειες αυτές παραμένει το Διεθνές Δίκαιο, τα Ψηφίσματα των ΗΕ και το Κοινοτικό Κεκτημένο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ