Κόσμος

23 Σεπτεμβρίου 2019 17:16

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Διάβασέ μου το...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει χρήσιμες ειδήσεις και τον “παλμό της ημέρας” από την… καρδιά της ΕΕ.

“Εδώ Βρυξέλλες”...

Η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Αρώνη, μεταδίδει ό,τι συμβαίνει στο κέντρο των εξελίξεων, την “καρδιά” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα όσα αφορούν την χώρα και την καθημερινότητα μας, σε όλο το φάσμα της επικαιρότητας: από την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, την οικονομία και τις μεγάλες αλλαγές, μέχρι τα προγράμματα επιδοτήσεων, τις καθοριστικές δικαστικές αποφάσεις και τις Κοινοτικές Οδηγίες, την προστασία των δικαιωμάτων, τον Πολιτισμό και όσα αφορούν την Τεχνολογία και την προστασία των πολιτών της “κοινής ευρωπαϊκής οικογένειας”.

Έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα απέναντι στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών, δηλώνει η Κομισιόν

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης, Νατάσα Μπερτό, δήλωσε σήμερα ότι η Επιτροπή παρακολουθεί το μεγάλο αριθμό αφίξεων που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες στα ελληνικά νησιά και είναι έτοιμη να στηρίξει τις ελληνικές Αρχές, οικονομικά, πολιτικά και επιχειρησιακά.

Η ίδια ανέφερε ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής αίτημα από την ελληνική πλευρά για περαιτέρω αποστολή δυνάμεων της Frontex, ωστόσο η Επιτροπή είναι έτοιμη να κινητοποιήσει ό,τι μέσα διαθέτει, από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου, την Europol, την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή κλπ.

«Ο μεγάλος αριθμός των αφίξεων στη Λέσβο τις τελευταίες εβδομάδες προσθέτει αναμφίβολα πίεση σ' ένα σύστημα που ήδη είναι σε οριακό σημείο», σημείωσε η Ν. Μπερτό, τονίζοντας, ωστόσο ότι οι αφίξεις παραμένουν κατά 91% μειωμένες, σε σχέση με τα επίπεδα της κρίσης.

Ερωτηθείσα σχετικά με ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης στο προσφυγικό, η ίδια επανέλαβε ότι ο επίτροπος μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι σε συνεχή επαφή με τις ελληνικές και τις τουρκικές αρχές και συνεχίζει να εργάζεται από κοινού με την Ελλάδα για τη βελτίωση της κατάστασης στα νησιά.     

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας, επανέλαβε ότι οι δύο πλευρές παραμένουν προσηλωμένες στην εφαρμογή της και ότι η Επιτροπή παραμένει σε τακτική επαφή με την Τουρκία, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο.

"Καμπανάκι" από την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός Brexit χωρίς συμφωνία

Για τις «καταστροφικές επιπτώσεις» που θα έχει στην ευρωπαϊκή βιομηχανία αυτοκινήτων η τυχόν αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, προειδοποιεί με σημερινή ανακοίνωσή της η Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA) που έχει έδρα τις Βρυξέλλες.  

Ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα προκαλέσει συνταρακτική αλλαγή στους εμπορικούς όρους, με δισεκατομμύρια ευρώ δασμών να απειλούν να επηρεάσουν τις επιλογές των καταναλωτών και στις δύο πλευρές της Μάγχης», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η (ACEA).

Οι ευρωπαϊκές ενώσεις κατασκευαστών αυτοκινήτων εκτιμούν το πρόσθετο κόστος των τελωνειακών δασμών σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit σε περίπου 5,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο τομέας της αυτοκινητοβιομηχανίας θεωρείται αυτός με τη μεγαλύτερη έκθεση σε κίνδυνο εάν γίνει πραγματικότητα το Brexit χωρίς συμφωνία, αφού θα απορυθμιστούν οι αλυσίδες εφοδιασμού.

Περίπου το 10% των οχημάτων που συναρμολογούνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο εξάγονται στη Βρετανία, σύμφωνα με στοιχεία της βιομηχανίας.

Ο ευρωπαϊκός κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας παράγει 19,1 εκατομμύρια οχήματα ετησίως και απασχολεί 13,8 εκατομμύρια προσωπικό ή το 6,1% του εργατικού δυναμικού.  

Στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ

O Πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ θα μιλήσει σήμερα στη Σύνοδο Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα και στις εργασίες της 74ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΓΣΗΕ) στη Νέα Υόρκη. Στόχος της συνόδου είναι να προωθήσει τη δράση για το κλίμα και να επιταχύνει την εφαρμογή της Συμφωνίας των Παρισίων.

Εν τω μεταξύ στη Νέα Υόρκη βρίσκεται μια αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο πρώτος Αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Φρανς Τίμερμανς και ο επίτροπος αρμόδιος για θέματα κλιματικής αλλαγής, Αρίας Κανιέτε, οι οποίοι θα έχουν διμερείς συναντήσεις με το Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες για την περαιτέρω ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-ΟΗΕ.

Ενόψει της συνόδου κορυφής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σχέδιο στρατηγικής με το οποίο επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΕΕ να αναλάβει ηγετικό ρόλο στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η ΕΕ βρίσκεται σε καλό δρόμο ως προς τον στόχο της για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου έως το 2030. Παρέχει επίσης πάνω από το 40% της παγκόσμιας χρηματοδότησης από δημόσιους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της διεθνούς χρηματοδότησης για το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ