Πολιτική

12 Σεπτεμβρίου 2019 15:07 Τελευταία ενημέρωση : 12 Σεπτεμβρίου 2019 19:01

Κόντρα στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Text to Speech

Τι είπαν Νίκος Δένδιας και Ντόρα Μπακογιάννη για την είσοδο της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ και τα μακεδονικά προϊόντα. Τι απάντησε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Κόντρα στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Απάντηση στη φιλολογία των τελευταίων ημερών ότι η ΝΔ αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση της χώρας άλλαξε θέση στη συμφωνία των Πρεσπών, έδωσαν Νίκος Δένδιας και Ντόρα Μπακογιάννη στην Βουλή.

Η κυβέρνηση παρακολουθεί την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την πορεία υλοποίησης της θα εξαρτηθεί η ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας, ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια ενημέρωσης της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής.

Στις απαντήσεις που έδωσε στα θέματα που έθιξαν οι βουλευτές, ο υπουργός Εξωτερικών στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση, ανέφερε,  σύμφωνα με πληροφορίες, πως πρόκειται για μια διεθνή συμφωνία που είναι σε ισχύ και δεν μπορεί να αλλάξει.

Αναφέρθηκε τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών του γειτονικού κράτους Νικόλα Ντιμιτροφ στον οποίο επεσήμανε πως η πορεία προς της χώρας του προς την ΕΕ περνά μέσα από την αυστηρή εφαρμογή της συμφωνίας. Όπως ανέφερε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εφόσον η γειτονική χώρα δεν συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από την συμφωνία τότε και η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που έχει προκειμένου να συμφωνήσει ή όχι στην ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

Σε ότι αφορά στις ολοένα και εντεινόμενες τουρκικές προκλήσεις, τόνισε ότι ο διάλογος με τη πρέπει να είναι συνεχής, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η χώρα μας απεμπολεί έστω και στο ελάχιστο τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Θα τηρήσουμε και θα τιμήσουμε τη συμφωνία των Πρεσπών», είπε, από την πλευρά της και η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη .

Σημείωσε ότι η ΝΔ έχει δηλώσει πως άπαξ και ψηφιστεί η συμφωνία αυτή θα είναι εν ισχύ και δεν θα μπορεί καμία δύναμη να την αλλάξει. Σε ότι αφορά στην προστασία των μακεδονικών προϊόντων, ανέφερε πως «θα υπάρξει διαχείριση και με βάση τα όσα είπε στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός», ενώ στο ζήτημα της ενταξιακής πορείας της γειτονικής χώρας επεσήμανε «όταν ξεκινήσει η συζήτηση θα ανοίγουμε τα κεφάλαια εισόδου ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων».

Στην παρέμβασή της χαρακτήρισε πρωτόγνωρη τη ρητορική Ερτογάν και έκανε λόγο για «προβληματικό» περιβάλλον με την Τουρκία, ενώ ζήτησε να κριθούν πολύ αυστηρά στη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, οι δηλώσεις Τσαβούσογλου από την Αμμόχωστο λόγω και του συμβολισμού που έχουν. Επέμεινε ωστόσο, πως πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος.

«Δεν μπορεί να τιμήσει κανείς μια συμφωνία την οποία αποκαλούσε η ΝΔ προδοτική», σχολίασε ο τέως υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και σημείωσε ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν φωνές εντός της ΝΔ που μιλούν για προδοτική και επιζήμια συμφωνία. «Η διγλωσσία αυτή ξοδεύει το εθνικό μας κεφάλαιο» δήλωσε.

Ελληνική Λύση: η Συμφωνία ακυρώνεται, αν θέλεις να την ακυρώσεις

«Τελικά φαίνεται ξεκάθαρα πως η κυβέρνηση της ΝΔ εξαπάτησε τον Ελληνικό λαό στο μεγάλο εθνικό θέμα της κατάπτυστης συμφωνίας των Πρεσπών», τονιζει το γραφείο Τύπου της Ελληνικής Λύσης .

 Προσθέτει πως: «Προεκλογικά κάποιοι βουλευτές της ΝΔ φώναζαν ότι θα την καταργήσουν.  Αργότερα κάποιοι άλλοι μιλούσαν για μια επιζήμια συμφωνία. Σήμερα δύο μήνες μετά τις εθνικές εκλογές που η ΝΔ βρίσκεται στην κυβέρνηση, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας είπε ότι "η συμφωνία των Πρεσπών είναι διεθνής συμφωνία, είναι συμφωνία σε ισχύ και δεν μπορεί να αλλάξει”.

Και καταλήγει: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ απαντά πως αυτή η συμφωνία, που είναι ενάντια στο Εθνικό συμφέρον της χώρας, μπορεί και πρέπει να αλλάξει! Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ επιμένει στη διερεύνηση της υπόθεσης για το πώς η χώρα οδηγήθηκε σε αυτήν την συμφωνία, ενώ πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες για εκείνους που την υπέγραψαν! Η Συμφωνία ακυρώνεται, ΑΝ θέλεις να την ακυρώσεις!»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ