Quantcast

Οικονομία

23 Αυγούστου 2019 11:03 Τελευταία ενημέρωση : 23 Αυγούστου 2019 17:44

ΔΕΗ: “Κληρώνει” για τις αυξήσεις στα τιμολόγια

Διάβασέ μου το...

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο συγκαλεί ο νέος επικεφαλής της Επιχείρησης. Από 1ης Σεπτεμβρίου σε ισχύ οι νέες τιμές. Ποιες δομικές αλλαγές στη λειτουργία της εταιρίας σχεδιάζονται.

ΔΕΗ: “Κληρώνει” για τις αυξήσεις στα τιμολόγια

 Επιταχύνονται οι αποφάσεις για τα άμεσα μέτρα κάλυψης του ταμειακού ελλείμματος της ΔΕΗ, με τη νέα διοίκηση να προχωρά σε αυξήσεις τιμολογίων από την 1η Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του Euro2day.gr, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιώργος Στάσσης φέρεται να συγκαλεί έκτακτο διοικητικό συμβούλιο για τις 30 Αυγούστου με μοναδικό θέμα τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

Με τον τρόπο αυτό η διοίκηση επιδιώκει να αντλήσει τάχιστα έσοδα χωρίς να χάνει ουσιαστικά ούτε μέρα. Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα τεθούν σε ισχύ κατά πάσα πιθανότητα από την 1η Σεπτεμβρίου, αλλά κανείς μέχρι στιγμής δεν είναι σε θέση να ξέρει το ποσοστό των ανατιμήσεων ή αν θα υπάρξουν συνολικότερα αλλαγές στις κατηγορίες και τα κλιμάκια κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Γιώργος Στάσσης, περιέγραψε χθες την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η δημόσια εταιρία αναφέροντας πως «αυξάνεται δραματικά η κατάσταση της όσο περνάει ο χρόνος και δεν λαμβάνονται μέτρα για την αναστροφή της εικόνας». Μάλιστα ο ίδιος υποστήριξε ότι το ταμειακό έλλειμμα έχει ξεπεράσει ήδη τα 750 εκατ. ευρώ, υπαινισσόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι έχει αγγίξει τα 800 με 900 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος αναφορικά με το ενδεχόμενο της κατάργησης έκπτωσης συνέπειας 10% απέφυγε να αποκαλύψει τις προθέσεις του, αν και είπε ότι η λογική των οριζόντιων πακέτων έχει ξεπεραστεί.

Συνέλευση - ΔΕΗ

Πάντως, ανεξάρτητα από τα άμεσα εισπρακτικά μέτρα που δρομολογεί η ΔΕH, από τις χθεσινές δηλώσεις του Γιώργου Στάσση αποκαλύπτονται και άλλες παρεμβάσεις που σχεδιάζει η νέα διοίκηση και αφορούν στη δομική λειτουργία της εταιρίας. Ο νέος διοικητής στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας τόνισε ότι «θα προσπαθήσω με πάθος η ΔΕH να αντιμετωπίζεται στην αγορά επί ίσοις όροις. Δεν μπορεί σε διαγωνισμό για ΑΠΕ να γνωρίζει ο ανταγωνισμός ποια θα είναι η τιμή που θα προσφέρει η εταιρία…»  

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Στάσσης εννοούσε το καθεστώς με το οποίο είναι υποχρεωμένη η ΔΕΗ να διενεργεί διαγωνισμούς. Τι συμβαίνει; Η δημόσια επιχείρηση θα πρέπει να κάνει ανοικτούς διαγωνισμούς. Έτσι, για παράδειγμα όταν ζητά να αγοράσει εξοπλισμό για φωτοβολταϊκό πάνελ ή για ανεμογεννήτρια ξένοι και εγχώριοι ανταγωνιστές γνωρίζουν το κόστος προμήθειας. Στη συνέχεια όταν η ΔΕH συμμετάσχει σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ για την υπαγωγή έργων ΑΠΕ στο καθεστώς αποζημίωσης της τιμής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, οι ανταγωνιστές της γνωρίζοντας το κόστος κάνουν προσφορές με χαμηλότερες τιμές. Έτσι κερδίζουν εκείνοι τη συμμετοχή των δικών τους έργων στο σύστημα ενίσχυσης πετώντας εκτός τη δημόσια εταιρία.

Η νέα διοίκηση επιδιώκει το καθεστώς των ανοικτών διαγωνισμών προμήθειας υλικών να ισχύει για τη ΔΕΗ μόνο για μονοπωλιακές δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η απόκτηση στύλων του ΔΕΔΔΗΕ. Άλλη αλλαγή, σύμφωνα με πληροφορίες, που θέλει να φέρει η νέα διοίκηση της επιχείρησης είναι στο καθεστώς των προσλήψεων προσωπικού. Θέλει πιο ευέλικτες διαδικασίες και αυτές να ελέγχονται για τη νομιμότητά τους εκ των υστέρων από τον ΑΣΕΠ. 

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΔΕΗ σκοπεύει να αναθέσει και πάλι στη McKinsey την επικαιροποίηση του επιχειρησιακού της σχεδίου. Στις παραδοχές θα μπουν και η μικρότερη μείωση του μεριδίου της δημόσιας εταιρίας, δηλαδή να μη χάσει πελατολόγιο κάτω από το 50%. Βέβαια, αυτό θα εξαρτηθεί κι από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς. Πάντως, χθες, ο νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας υποστήριξε ότι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι δεσπόζοντες παίκτες κρατούν μερίδιο της τάξης του 60% με 65%. 

Στο επιχειρησιακό σχέδιο θα αναλυθεί διεξοδικά και ως προς το ποιες λιγνιτικές μονάδες θα πρέπει και πότε θα κλείσουν. Μέχρι το 2027 θα πρέπει να κλείσουν σίγουρα οι σταθμοί του Αμυνταίου, της Καρδιάς αλλά και η Μεγαλόπολη ΙΙΙ. Για την ακρίβεια το Αμύνταιο και η Καρδιά δεν μπορούν να λειτουργούν ούτε τώρα. Οι μονάδες αυτές είναι συνολικής ισχύος 1.903 MW. Δεν αποκλείεται το χρονοδιάγραμμα αυτό να έρθει πιο μπροστά ιδίως για τη Μεγαλόπολη ΙΙΙ, χωρίς να αποκλείεται στο καλάθι των προς απόσυρση μονάδων να προστεθούν κι άλλες. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να γίνει ο αναγκαίος σχεδιασμός που θα επιτρέψει την αποκατάσταση της οικονομικής ζωής των τοπικών κοινωνιών.

ΣΥΡΙΖΑ: η ΝΔ προετοιμάζει το "ξεπούλημα" της ΔΕΗ

Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται "Ενάμισης μήνας διακυβέρνησης της ΝΔ και ήδη προετοιμάζεται το έδαφος για το “ξεπούλημα” της ΔΕΗ. Τα, δε, διαφαινόμενα σχέδια για διπλές αυξήσεις στα τιμολόγια “στρώνουν το έδαφος” για την μετακύλιση του κόστους του ρεύματος στα νοικοκυριά, διευρύνοντας το πεδίο κέρδους των ιδιωτών παρόχων. Μέσα σε ένα “κρεσέντο” καταστροφολογίας της νέας διοίκησης και του αρμόδιου υπουργείου, η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο ακυρώνει τις ελαφρύνσεις από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια, αλλά προετοιμάζει το έδαφος για την ακύρωση της έκπτωσης του 10% προς τους συνεπείς καταναλωτές. Όλα αυτά βρίσκονται στον αντίποδα των ενεργειών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που κατάφερε μειώσεις 12% στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ αποτελεί προτεραιότητα για την ελληνική κοινωνία και οικονομία".

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, σε ανακοίνωση του αναφέρει «Οι εκβιασμοί στις λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ, οι νέες αυξήσεις στα τιμολόγιά της, η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων και η παραπέρα πώληση παραγωγικών μονάδων της επιχείρησης, είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της “απελευθέρωσης” και εμπορευματοποίησης της ενέργειας, την οποία υπηρέτησαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Η απαίτηση να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια, καμία αύξηση στα τιμολόγια στη λαϊκή κατανάλωση, για ρεύμα φθηνό για το λαό, πρέπει να συμβαδίζει με τον αγώνα ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης-ΕΕ-κεφαλαίου στην ενέργεια, να σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία τους, για να γίνει η ενέργεια πραγματικά κοινωνικό αγαθό».


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ