Πολιτική

20 Αυγούστου 2019 21:32

Νέο “καμπανάκι” των ΗΠΑ στην Ελλάδα για το ιρανικό τάνκερ

Διάβασέ μου το...

Διπλωματικό "θρίλερ" με το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που πλέει προς την Καλαμάτα. Για κυρώσεις σε όποιον παράσχει βοήθεια προειδοποιούν εκ νέου οι ΗΠΑ.

Νέο “καμπανάκι” των ΗΠΑ στην Ελλάδα για το ιρανικό τάνκερ

Του Θανάση Κ. Τσίτσα

Στην επίσημη επιβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον ασκεί ισχυρές πιέσεις στην Αθήνα για το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 / Adrian Darya προχώρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ σε αποκλειστική δήλωση του στον ΑΝΤ1.

Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε λιμάνια και ναυτιλιακές εταιρείες ότι η τυχόν παροχή διευκολύνσεων στο ιρανικό δεξαμενόπλοιο αποτελεί έγκλημα και θα έχει ως συνέπεια να υποστούν κυρώσεις με βάση τους αμερικανικούς νόμους.

Η δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον ΑΝΤ1 έχει ως εξής:

«Έχουμε δει αναφορές ότι το ιρανικό δεξαμενόπλοιο Grace 1 / Adrian Darya έχει φύγει από το Γιβραλτάρ και κατευθύνεται στην Καλαμάτα της Ελλάδας.
Το δεξαμενόπλοιο του ιρανικού καθεστώτος μεταφέρει παράνομο πετρέλαιο για να τροφοδοτήσει τις εκστρατείες τρομοκρατίας και καταπίεσης του Ιρανικού καθεστώτος και του Συριακού καθεστώτος. Είναι σημαντικό οι εταιρείες και οι ναυτικοί να γνωρίζουν ότι κάθε προσπάθεια να βοηθήσουν αυτά τα δεξαμενόπλοια θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε μια ξένη τρομοκρατική οργάνωση (FTO) όπως έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ και να έχει επιπτώσεις για την μετανάστευση και πιθανές ποινικές συνέπειες.

Έχουμε μεταφέρει την ισχυρή μας θέση στην ελληνική κυβέρνηση για το θέμα, καθώς και σ’ όλα τα λιμάνια της Μεσογείου που πρέπει να προειδοποιούνται σχετικά με τη διευκόλυνση αυτού του δεξαμενόπλοιου.

Οι ΗΠΑ υπέβαλαν αστική καταγγελία εναντίον αυτού του δεξαμενόπλοιου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε σαφή δήλωση στις 15 Αυγούστου με την εκτίμηση μας ότι το πλοίο συνδράμει τoυς Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν στη Συρία.

Η παροχή ή προσπάθεια ή συνωμοσία για την παροχή υλικής υποστήριξης ή πόρων σε ένα FTO αποτελεί έγκλημα σύμφωνα με το αμερικανικό δίκαιο, οι παραβιάσεις του οποίου μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρές ποινές φυλάκισης και πρόστιμα, συμπεριλαμβανομένης φυλάκισης έως 20 ετών ή ισόβια εάν τέτοια υποστήριξη οδηγήσει στο θάνατο κάποιου.

Τα μέλη πληρώματος πλοίων που βοηθούν το IRGC μεταφέροντας πετρέλαιο από το Ιράν ενδέχεται να μην είναι επιλέξιμα για θεώρηση βίζας ή εισόδου στις Ηνωμένες Πολιτείες βάσει της νομοθεσίας που σχετίζονται με την τρομοκρατία στο άρθρο 212 (α) (3) (Β) του νόμου για τη μετανάστευση και την ιθαγένεια. Η ναυτιλιακή κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να ανακαλέσει βίζες που κατέχουν μέλη των εν λόγω πληρωμάτων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ