Πολιτική

02 Αυγούστου 2019 13:22

Παναγιωτόπουλος: Δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο

Διάβασέ μου το...

Ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε ο Υπουργός Άμυνας ενόψει της άσκησης στο Καστελλόριζο, αλλά και στις ασκήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Παναγιωτόπουλος: Δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι εάν οι Τούρκοι κάνουν έρευνες στο Καστελλόριζο

Μήνυμα σταθερότητας και ασφάλειας έστειλε στην Τουρκία ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, δίνοντας απάντηση στην προκλητικότητα. Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Νίκος Παναγιωτόπουλος εστίασε κινήσεις επιθετικότητας της Άγκυρας στην Κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας λόγο για «παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου».

«Τα κανάλια επικοινωνίας πρέπει να είναι ανοιχτά σε κάθε επίπεδο, από το πολύ υψηλό μέχρι τα μέσα επίπεδα των στρατιωτικών στελεχών στις δομές άμυνας και των δύο χωρών. Γι’ αυτό το λόγο είχα υποστηρίξει ότι πρέπει ο διάλογος για τα ΜΟΕ να συνεχιστεί ακόμα και σε περιόδους έντασης, διότι είναι ένα κανάλι επικοινωνίας και καλό αυτά είναι να μένουν ανοιχτά. Από εκεί και πέρα, καλό είναι για να είναι ανοιχτή αυτή η επικοινωνία και να αποδεικνύεται η καλή πίστη και οι καλές προθέσεις, να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις, όπως αυτές που κάθε τρεις και λίγο ακούμε από Τούρκους αξιωματούχους και μάλιστα υψηλόβαθμους. Αν είναι να ζήσουμε μαζί, σ’ αυτή την περιοχή που η γεωγραφική μας μοίρα μας έταξε να υπάρχουμε, ειρηνικά όμως και με όρους σταθερότητας, τότε θα πρέπει να συνεννοηθούμε. Αλλά θα πρέπει και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον και κυρίως να σεβόμαστε τους κανόνες, τους κανόνες διεθνούς δικαίου» υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Θα πρέπει να αποφεύγονται οι εμπρηστικές δηλώσεις από υψηλόβαθμους Τούρκους αξιωματούχους και να υπάρχει σεβασμός στους κανόνες διεθνούς δικαίου, με στόχο το αμοιβαίο κέρδος», τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά το μπαράζ τουρκικών παραβιάσεων.

«Aυτά τα θέματα άπτονται και της εξωτερικής πολιτικής και των διπλωματικών σχέσεων της χώρας, επομένως σε κάθε περίπτωση τον πρώτο λόγο έχουν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών που ασκούν την εξωτερική πολιτική της χώρας. Είμαστε ενήμεροι για αυτά τα σενάρια, ως Υπουργείο Εθνικής Άμυνας προετοιμάζουμε κι εμείς τρόπους να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη παρουσία τουρκικού ερευνητικού σκάφους στα δικά μας χωρικά ύδατα, θα παρακολουθούμε από κοντά και θα επεξεργαζόμαστε διάφορα σενάρια ανάλογα με την περίσταση και ανάλογα με τη συμπεριφορά, πάντως σίγουρα δεν θα κάτσουμε αμέριμνοι, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να σας διαβεβαιώσω» ξεκαθάρισε  ο κ. Παναγιωτόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ