Πολιτική

31 Ιουλίου 2019 10:07

Ερντογάν: Κύπρος και ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία

Text to Speech

Συνεχίζει απτόητη την τακτική της η Άγκυρα. Τι συζητήθηκε στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Οι δηλώσεις του Ντονμέζ και τα μηνύματα του Μητσοτάκη.

Ερντογάν: Κύπρος και ανατολική Μεσόγειος είναι ζωτικής σημασίας για την Τουρκία

Στον δρόμο που έχει χαράξει εδώ και μήνες βάδισε για άλλη μία φορά η Τουρκία όπως φανερώνουν τα αποτελέσματα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό την προεδρία του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν. Το Συμβούλιο Ασφαλείας, συζήτηση επί έξι ώρες τα θέματα ασφαλείας της χώρας και της ευρύτερης περιοχής. Παράγραφος της ανακοίνωσης αναφέρει «Στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ζωτικής σημασίας η συνέχιση της αποφασιστικής στάσης μας η οποία δίνει σημασία στην ανάπτυξη της συνεργασίας για την ειρήνης και σταθερότητα στην περιοχή της και έχει στόχο τη προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων μας όπως και αυτών της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κυπρου»».

Την Τρίτη, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι θέμα των 82 εκατομμυρίων της Τουρκίας, λέγοντας ότι δεν θα υποχωρήσουν.
Σε ομιλία του κατά την τελετή του θεμέλιου λίθου για την διεύρυνση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου, ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η Τουρκία με την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2023 θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 5,4 δις κυβικών μέτρων προσθέτοντας ότι θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο από άποψης χωρητικότητας.

«Και μια από τις καλύτερες απαντήσεις σε εκείνους που στρέφονται ενάντια στις δίκαιες δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και σε εκείνους που υπερασπίζονται τις απειλές εναντίον της θα έχει δοθεί σήμερα από εδώ. Η Τουρκία δεν βρίσκεται ποτέ χωρίς εναλλακτική. Ποτέ δεν είπαμε μπράβο σε κανένα τετελεσμένο και δεν θα πούμε. Τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και της ‘ΤΔΒΚ’ ποτέ δεν μπορούν να είναι θέμα παζαριού», ανέφερε.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ακόμη ότι «η ανατολική Μεσόγειος δεν είναι θέμα μόνο του δικού μας Υπουργείου ή των αρμόδιων Υπουργείων». «Είναι πάνω από όλα θέμα των 82 εκατομμυρίων, είναι θέμα της πατρίδας. Είναι θέμα της Τουρκίας. Είναι αγώνας ενάντια σε εκείνους που ενοχλούνται από την ύπαρξη της Τουρκίας, είναι αγώνας για την ύπαρξη της Τουρκίας», ανέφερε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι πάντοτε στάθηκαν όρθιοι ενάντια σε αυτούς που προσπάθησαν να κάνουν βήμα αγνοώντας την Τουρκία. «Χάρη σε αυτή τη δύναμη και την πίστη δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου ούτε σε άλλο θέμα για το οποίο πιστεύουμε στην ορθότητά του», είπε ο Φατίχ Ντονμέζ.

Κυριάκος Μητσοτάκης - Κύπρος

«Ζούμε σε ταραγμένη περίοδο, γεμάτη προκλήσεις και αστάθεια», ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην ΕΛΔΥΚ.

«Το μήνυμά μας είναι καθαρό, σταθερό και ειλικρινές προς όσους αμφισβητούν την κυριαρχία Ελλάδας και Κύπρου: "Καμία παραβατική συμπεριφορά δεν θα μείνει αναπάντητη"», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «επιδιώκουμε την ειρήνη και τη συμφιλίωση, αλλά προστατεύουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν είμαστε μόνοι μας».

«Έχουμε στο πλευρό μας όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Έχουν ήδη εκφράσει την υποστήριξη τους στην Κύπρο και έστειλαν μήνυμα ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οι παράνομες γεωτρήσεις θα έχουν τίμημα και θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωτουρκικές σχέσεις», πρόσθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν διαμορφώσει συμμαχίες στην ευρύτερη περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ