Πολιτική

29 Ιουλίου 2019 18:34 Τελευταία ενημέρωση : 29 Ιουλίου 2019 22:13

Ιπτάμενο …“μήνυμα” του Ερντογάν σε Αθήνα και Λευκωσία

Διάβασέ μου το...

Ενώ ο Πρωθυπουργός είχε επαφές με την ηγεσία της Κύπρου, τουρκικά μαχητικά έκαναν “σουρωτήρι” το Αιγαίο, με υπερπτήσεις και εμπλοκές με ελληνικά αεροπλάνα.

Ιπτάμενο …“μήνυμα” του Ερντογάν σε Αθήνα και Λευκωσία

Την συνήθη τακτική των προκλήσεων ακολούθησε την Δευτέρα η Τουρκία, θέλοντας προφανώς να στείλει σαφές «μήνυμα» από τον Ερντογάν σε Αθήνα και Λευκωσία.

Σε μια άκρως συμβολική ημέρα, κατά την οποία ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται την Κύπρο για σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της χώρας, τουρκικά αεροσκάφη έκαναν… παρέλαση στο Αιγαίο, με δεκάδες παραβάσεις και παραβιάσεις, μεταξύ των οποίων αρκετές υπερπτήσεις επάνω από ελληνικά νησιά και εμπλοκές με τα ελληνικά μαχητικά.

Ειδικότερα, στο γαϊτανάκι των προκλήσεων συμμετείχαν 4 σχηματισμοί, αποτελούμενοι από τρία ζεύγη F-16 και ένα ζεύγος F4, αλλά και μεμονωμένα 3 «φωτογραφικά»-κατασκοπευτικά αεροπλάνα τύπου CN-235. Συνολικά, στο Αιγαίο «αλώνιζαν» συνολικά 11 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 6 οπλισμένα.

Συνολικά, καταγράφηκαν 7 παραβάσεις και 60 παραβιάσεις του FIR Αθηνών (εκ των οποίων οι 43 από τα μαχητικά και οι 17 από τα CN-23), ενώ έγιναν και 5 εμπλοκές με ελληνικά πολεμικά αεροπλάνα.

Από τις 60 παραβιάσεις, οι έξι αφορούσαν τις υπερπτήσεις που πραγματοποίησαν 4 τουρκικά F-16 και F-4 στις 14:42 και στις 14:44 επάνω από τις νήσους Στρογγυλό, Πλάκα και Ανθρωποφάγοι, όλες τους στα 16.000 πόδια.

Σε όλες τις περιπτώσεις, τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ