Κόσμος

16 Ιουλίου 2019 20:35

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν

Διάβασέ μου το...

Το Ευρωκοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της τοποθέτησής της στην Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξελέγη Πρόεδρος της Κομισιόν

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 383 ψήφους υπέρ την την υποψηφιότητα της πρώην Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας. Το αποτέλεσμα ανακοίνωσε ο νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που έκανε επίσης γνωστό πως κατά της υποψηφιότητας της Γερμανίδας πολιτικού ψήφισαν 327 ευρωβουλευτές, 22 απήχαν και μία ψήφος μετρήθηκε ως άκυρη.

«Νιώθω τεράστια τιμή, σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε, δείχνετε εμπιστοσύνη σε μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη από Ανατολή προς Δύση και από Βορρά προς Νότο...» δήλωσε η νέα πρόεδρος της Κομισιόν και πρόσθεσε πως «είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις τεράστιες προκλήσεις των καιρών μας, έχω συναίσθηση της τεράστιας ευθύνης που έχω... Το μήυμα που στέλνω προς όλους σας είναι ας συνεργαστούμε όλοι μαζί και εποικοδομητικά, κοινός μας στόχος είναι μια ενωμένη και ισχυρή Ευρώπη».

Είχε προηγηθεί ένα έντονο παρασκήνιο, ενώ ως και την τελευταία στιγμή ακούγονταν ψίθυροι στους διαδρόμους του Στρασβούργου περί ακατάλληλης υποψηφιότητας, αλλά και ουσιαστικής παντοκρατορίας της Γερμανίας σε όλες τις θέσεις-κλειδιά της ΕΕ. Κάτι άλλο που επίσης προκαλούσε αντιδράσεις ήταν το γεγονός ότι η Γερμανίδα υπουργός «επιβλήθηκε» ως συμβιβαστική λύση μεταξύ των ηγετών την τελευταία στιγμή και μετά από δύο αποτυχημένες Συνόδους Κορυφής.

Λίγο πριν την έναρξη της ψηφοφορίας, στις 7 μ.μ. ώρα Ελλάδας έγινε γνωστό πως τόσο η ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών -στους κόλπους της οποίας είχαν εκφραστεί έντονες αντιρρήσεις για την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν- όσο και η ομάδα των Φιλελευθέρων θα στήριζε την υποψηφιότητα της Γερμανίδας πολιτικού.

Η φον ντερ Λάιεν διαδέχεται τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που το 2014 είχε επιλεγεί να ηγηθεί της Κομισιόν, έχοντας τη στήριξη 422 ευρωβουλευτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ