Κόσμος

18 Ιουνίου 2019 22:07

Η απάντηση της Τουρκίας στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τους S-400

Text to Speech

Δεν κρύβει τη δυσφορία της η Άγκυρα για το ύφος της επιστολής του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας προς τον Τούρκο ομόλογό του.

Η απάντηση της Τουρκίας στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ για τους S-400

Η Άγκυρα γνωστοποίησε στην Ουάσινγκτον τη «δυσφορία» της για το αμερικανικό τελεσίγραφο, που της δόθηκε στις αρχές Ιουνίου, αναφορικά με την αγορά από την Τουρκία ρωσικών πυραύλων S-400, όπως ανακοίνωσε το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Σε επιστολή που απηύθυνε σήμερα στην Ουάσινγκτον, απαντώντας σε αυτό το τελεσίγραφο, η Άγκυρα «επέμεινε και πάλι στη δυσφορία της για την προσέγγιση αυτή, καθώς και για τη διατύπωση του τελεσιγράφου, που δεν συνάδουν με το πνεύμα της συμμαχίας», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Αμερικανός Υπουργός Άμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, είχε απευθύνει πριν από περίπου δύο εβδομάδες στον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ,  μια επιστολή που έδινε στην Τουρκία προθεσμία μέχρι τις 31 Ιουλίου για να ματαιώσει την αγορά ρωσικών αμυντικών συστημάτων S-400, τα οποία η Ουάσινγκτον θεωρεί ασύμβατα με το νέο αμερικανικό μαχητικό F-35, που η Άγκυρα θέλει επίσης να αποκτήσει.

Αν μέχρι τις 31 Ιουλίου η Ιταλία δεν έχει ακυρώσει την αγορά του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, οι Τούρκοι πιλότοι, που αυτήν τη στιγμή εκπαιδεύονται στις ΗΠΑ στα F-35, θα απελαθούν, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.

Το τουρκικό προσωπικό της διεθνούς κοινοπραξίας που κατασκευάζει το F-35 θα αντικατασταθεί και τα συμβόλαια υπεργολαβιών, που έχουν κατακυρωθεί σε τουρκικές επιχειρήσεις για την κατασκευή του F-35, θα ακυρωθούν την ίδια ημερομηνία.

Στην επιστολή του, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει πως επέμεινε «στη σημασία που έχει το να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για μια λύση» και να «διατηρήσουμε έναν διάλογο βασισμένο στον αμοιβαίο σεβασμό και την αμοιβαία φιλία».