Κόσμος

17 Ιουνίου 2019 14:18

Τελεσίγραφο της Τεχεράνης στις Βρυξέλλες

Διάβασέ μου το...

Με υπέρβαση των ορίων των αποθεμάτων εμπλουτισμένου ουρανίου και μάλιστα εντός δεκαημέρου, απειλεί την ΕΕ το Ιράν, αν…

Τελεσίγραφο της Τεχεράνης στις Βρυξέλλες

Την ώρα που η ένταση στον Περσικό Κόλπο χτυπάει κόκκινο, η Τεχεράνη προειδοποιεί πως θα υπερβεί τα όρια που είχαν συμφωνηθεί το 2015, για τα αποθέματα εμπλουτισμένου ουρανίου σε δέκα ημέρες, δηλαδή έως τις 27 Ιουνίου.

Σκοπεύει μάλιστα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγή του στις αρχές Ιουλίου, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες δεν επανεκκινήσουν τις εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, περιορίζοντας έτσι τον αντίκτυπο των αμερικανικών κυρώσεων.

Ουσιαστικά πρόκειται για ένα τελεσίγραφο δέκα ημερών προς την Ευρώπη προκειμένου να αποδείξει ότι μπορεί να λάβει μέτρα, που θα διατηρήσουν ζωντανή την πολυμερή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, παρά την απόσυρση των ΗΠΑ. Αναλυτές επισημαίνουν ότι κάτι τέτοιο καθίσταται πια ολοένα και πιο δύσκολο.

Να σημειωθεί ότι αρχικά η  Τεχεράνη είχε δώσει διορία έως τις 7 Ιουλίου στους Ευρωπαίους να παρουσιάσουν μέτρα στήριξης της ιρανικής οικονομίας. Ωστόσο είναι σαφές πως μετά και τα επεισόδια με τα τάνκερ, που άναψαν νέες φωτιές, θέλει να εντείνει την πίεση.

Οι υπουργοί της Ε.Ε. έχουν ζητήσει διεθνή έρευνα για τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας. Έχουν δε προειδοποιήσει πως εάν το Ιράν αποδειχθεί υπεύθυνο για τις επιθέσεις, αυτό θα περιπλέξει σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης της συμφωνίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ