ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

23 Μαΐου 2019 09:46

Κώστας Ηλιάκης: 13 χρόνια από το θάνατο του ήρωα Σμηναγού

Text to Speech

Πέρασαν 13 χρόνια από τη μέρα εκείνη. Το ιστορικό της συντριβής του ελληνικού μαχητικού.

Κώστας Ηλιάκης: 13 χρόνια από το θάνατο του ήρωα Σμηναγού

Συμπληρώθηκαν σήμερα 13 χρόνια από το θάνατο του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη, που σκοτώθηκε όταν τουρκικό μαχητικό συγκρούστηκε με το F-16, μετά από επικίνδυνο ελιγμό.

Ήταν 23 Μαΐου 2006 όταν τέσσερα ελληνικά F-16 έλαβαν διαταγή να απογειωθούν από αεροδρόμιο της Κρήτης, με αποστολή την αναγνώριση και αναχαίτιση τεσσάρων τουρκικών μαχητικών, τα οποία συνόδευαν φωτογραφικό αεροσκάφος της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Οι Έλληνες χειριστές ενημερώθηκαν ότι την ίδια ώρα έπλεε στο Αιγαίο μία τουρκική φρεγάτα.

Ο σχηματισμός των Τούρκων στόχευε να συνοδεύσει το φωτογραφικό RF-4, μέχρι τα παράλια της Κρήτης, με αποστολή τον εντοπισμό θέσεων στις οποίες είχαν αναπτυχθεί τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα S-300, κάτι το οποίο γνώριζαν οι Έλληνες πιλότοι.

Σμηναγός - Κώστας Ηλιάκης - αφιέρωμα

Λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, τα ελληνικά μαχητικά F-16, είχαν προσεγγίσει τον τουρκικό σχηματισμό και ο σμηναγός Κώστας Ηλιάκης πλησίασε το φωτογραφικό αεροσκάφος κατόπιν εντολής από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας. Αποστολή του ήταν να καταγράψει τον εξοπλισμό των Τούρκων.

Εκείνη τη στιγμή ο Τούρκος σμηναγός Ιμπραήμ Χάλι, χωρίς καμία απολύτως προειδοποίηση, πραγματοποίησε έναν δολοφονικό ελιγμό, ρίχνοντας το F-16 του, πάνω στο μαχητικό του Ηλιάκη, ο οποίος σκοτώθηκε ακαριαία. Ο Τούρκος βρέθηκε στη θάλασσα, χρησιμοποιώντας το εκτινασσόμενο κάθισμά του.

Σμηναγός - Κώστας Ηλιάκης - αφιέρωμα

Είχε τότε διαφανεί και στις δύο πλευρές ότι ήταν σοβαρό το ενδεχόμενο μιας ανεξέλεγκτης κρίσης, με τα οπλισμένα μαχητικά αεροσκάφη να απογειώνονται με προορισμό την περιοχή μεταξύ Καρπάθου – Κρήτης.

Την ίδια ώρα, ελικόπτερο Super Puma είχε διαταχθεί να πετάξει και το πετρελαιοφόρο CENTURY έπλεε προς την περιοχή όπου είχε εντοπιστεί ο Τούρκος πιλότος.

Σμηναγός - Κώστας Ηλιάκης - αφιέρωμα

Παρά το ότι το ελληνικό ελικόπτερο είχε εντοπίσει τον Ιμπραήμ Χάλι, ο Τούρκος αρνήθηκε τη βοήθεια και τον μάζεψε το δεξαμενόπλοιο, αφού ήξερε ότι είχε προκαλέσει το θάνατο Έλληνα πιλότου, κάτι που θα μπορούσε να έχει βαρύτατες συνέπειες.

 Όταν η πίεση γίνεται έντονη από τους Έλληνες, τραβά όπλο και απειλεί, ενώ από πάνω τους πετούν πάνω από 100 πάνοπλα μαχητικά και των δύο πλευρών. Ταυτόχρονα φτάνει το τουρκικό ελικόπτερο για να παραλάβει τον Τούρκο πιλότο.

Σμηναγός - Κώστας Ηλιάκης - αφιέρωμα

Στις  14:29 η εντολή που φτάνει από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων είναι σαφής αλλά δημιουργεί προβληματισμούς αφού αναφέρει πως:

Σμηναγός - Κώστας Ηλιάκης - αφιέρωμα

«Εντολή Α/ΓΕΕΘΑ για παράδοση τούρκου πιλότου στο τουρκικό πλήρωμα διάσωσης με τρόπο όμως ώστε να φανεί ότι η παράδοση έγινε από την ελληνική προς τη τουρκική πλευρά. Η παράδοση να καταγραφεί από κάμερα».

VIDEO