Κόσμος

16 Μαΐου 2019 16:03

Επιμένει το Foreign office στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ

Text to Speech

Το Λονδίνο έχει καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε περιοχή που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας…

Επιμένει το Foreign office στην αμφισβήτηση της κυπριακής ΑΟΖ

Του Ισαάκ Καρυπίδη

Εκπρόσωπος του  Foreign office επανέλαβε την πάγια θέση του Ηνωμένου Βασιλείου για την ΑΟΖ με την σημαντική διευκρίνηση πως το Λονδίνο έχει καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε περιοχή που είναι αμφισβητούμενης κυριαρχίας.   

Η επίσημη δήλωση το Foreign Office έχει ως εξής: 

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με ανησυχία. Θα θέλαμε να  δούμε την κατάσταση να αποκλιμακώνεται. Αναφορικά με τις σχεδιαζόμενες τουρκικές γεωτρήσεις, όπως δήλωσε ο υπουργός Ευρώπης και Αμερικής στις 14 Μαΐου, η θέση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι ότι, σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, διερευνητικές γεωτρήσεις δεν πρέπει να προχωρούν σε καμία περιοχή όπου η κυριαρχία είναι υπό αμφισβήτηση. Έχουμε καλέσει την Τουρκία να μην κάνει γεώτρηση σε αυτή την περιοχή». 

Επαναλαμβάνεται στη συνέχεια το δεύτερο σκέλος της διευκρινιστικής δήλωσης που είχε γίνει προς τον βουλευτή Μάικ Φρηρ κατόπιν ερώτησής του εκ μέρους της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου: 

«Εξακολουθούμε επίσης να αναγνωρίζουμε το κυρίαρχο δικαίωμα της Δημοκρατίας της Κύπρου να αξιοποιεί το πετρέλαιο και το αέριο στη διεθνώς συμφωνημένη Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το πετρέλαιο και το αέριο θα πρέπει να αναπτυχθούν προς το όφελος όλων των Κυπρίων».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ