Κόσμος

15 Αυγούστου 2023 07:50 Τελευταία ενημέρωση : 15 Αυγούστου 2023 14:55

Φωτιές στη Χαβάη: Ασύλληπτες διαστάσεις παίρνει η καταστροφή (εικόνες)

Διάβασέ μου το...

Στη Λαχάινα των 12.000 κατοίκων, άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα.

Φωτιές στη Χαβάη: Ασύλληπτες διαστάσεις παίρνει η καταστροφή (εικόνες)
-

Ο τραγικός απολογισμός των πυρκαγιών στη Χαβάη, των πιο πολύνεκρων εδώ και πάνω από έναν αιώνα στις ΗΠΑ, έφθασε χθες Δευτέρα τους τουλάχιστον 99 νεκρούς και «ενδέχεται να διπλασιαστεί» μέσα στην εβδομάδα, προειδοποίησαν χθες οι αρχές της πολιτείας, οι οποίες επικρίνονται για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν την ασύλληπτη καταστροφή.

«Κατά τη διάρκεια των δέκα επόμενων ημερών, αυτός ο αριθμός ενδέχεται να διπλασιαστεί», τόνισε ο Τζος Γκριν, ο κυβερνήτης της πολιτείας, ανακοινώνοντας μέσω CNN τον εντοπισμό άλλων τριών πτωμάτων, που αύξησε τον απολογισμό των θυμάτων στους 99 νεκρούς μέχρι τώρα.

Καθώς ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι ψάχνουν ακόμα στα αποκαΐδια της πόλης Λαχάινα, που σχεδόν σβήστηκε από τον χάρτη, μένει ακόμη να καλυφθεί πολύ έδαφος.

Τα περισσότερα από τα θύματα που έχουν εντοπιστεί ως εδώ βρίσκονταν κοντά στη θάλασσα ή στον ωκεανό, διευκρίνισε ο κυβερνήτης. Δεκάδες άνθρωποι έτρεξαν στη θάλασσα για να σωθούν από τον πύρινο εφιάλτη.

Χαβάη - πυρκαγιές - καταστροφές

Αναφερόμενος στην «τραγωδία», ο κ. Γκριν την απέδωσε, εν μέρει τουλάχιστον, «στην κλιματική αλλαγή».

Στη Λαχάινα των 12.000 κατοίκων, άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, η φωτιά είχε τέτοια θερμοκρασία που έλιωνε μέταλλα.

Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους συγγενείς αγνοουμένων να υποβληθούν σε τεστ DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναγνώριση των πτωμάτων.

Χαβάη - πυρκαγιές - καταστροφές

Οι αρχές καταμετρούν 1.300 αγνοούμενους σε αυτό το στάδιο, κατά τον κυβερνήτη Γκριν. Ο αριθμός μειώνεται στο μέτρο που οι επικοινωνίες σταδιακά αποκαθίστανται στο νησί Μάουι και κάτοικοι καταφέρνουν να μιλήσουν με τους δικούς τους.

Τα αίτια και οι περιστάσεις υπό τις οποίες εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές, που εξαπλώθηκαν αστραπιαία, παραμένουν ασαφείς. Το σίγουρο είναι πως κατέλαβαν κατοίκους εξαπίνης.

Την αγανάκτηση πολλών πολιτών επιτείνει το ότι οι αρχές δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στη Λαχάινα και γύρω από αυτή: έχουν στήσει οδοφράγματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Δεκαπενταύγουστος – τορπιλισμός της “Έλλης”: Η “μαύρη” επέτειος

Πόλο: Η Εθνική Εφήβων πρωταθλήτρια Ευρώπης

Δεκαπενταύγουστος - Καιρός: Τοπικές βροχές και άνοδος της θερμοκρασίας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ