Κόσμος

02 Ιουλίου 2020 10:43 Τελευταία ενημέρωση : 02 Ιουλίου 2020 21:48

Αγία Σοφία: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση εξπρές του ΣτΕ

Διάβασέ μου το...

Μόλις 17 λεπτά κράτησε η συνεδρίαση του ΣτΕ της Τουρκίας για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Στον Ερντογάν το "μπαλάκι".

Αγία Σοφία: Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση εξπρές του ΣτΕ

Μόλις 17 λεπτά διήρκησε η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας της Τουρκίας για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. 

Οι δικαστές αν και αποφάνθηκαν ότι είναι σύννομη η προηγούμενη απόφαση που προστατεύει το μουσειακό καθεστώς της Αγιάς Σοφιάς, γνωμοδοτούν ότι αρκεί ένα προεδρικό διάταγμα ώστε αυτό να αλλάξει.

Συνεπώς το Ανώτατο Δικαστήριο επικυρώνει την ευχέρεια του Προέδρου της Τουρκίας να αποφασίσει για το καθεστώς της Αγίας Σοφίας. Η απόφαση, σε κάθε περίπτωση, είναι μόνο γνωμοδοτική.

Η απόφαση θα καθαρογραφεί και δημοσιευτεί σε 15 μέρες.

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος προμήνυει ότι, η πρώτη προσευχή στην Αγία Σοφία θα γίνει ανήμερα της τέταρτης επετείου της απόπειρας πραξικοπήματος. 

ΔΣΟ για Αγία Σοφία: Κάθε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί τη συνεργασία

Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, ο διεθνής οργανισμός στον οποίο συμμετέχουν αντιπροσωπείες βουλευτών από κοινοβούλια ολόκληρης της υφηλίου, εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση για την προστασία της Αγίας Σοφίας ως διακεκριμένου μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, τον σεβασμό της ιστορικότητάς της και την αποτροπή μετατροπής της σε μουσουλμανικό τέμενος:

«Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) διαπιστώνει πως η ξαφνική και απρόκλητη συζήτηση για την αλλαγή του καθεστώτος που διέπει την λειτουργία του ιστορικού μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς, της Αγίας Σοφίας, στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας, προκαλεί αισθήματα απορίας και αγανάκτησης προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, κάθε πιστό, ο οποίος με τη δράση και την προσευχή του προσπαθεί να διατηρήσει και να ενισχύσει την κατανόηση μεταξύ των μεγάλων παγκόσμιων θρησκειών.

Την παρούσα χρονική στιγμή οι πιστοί σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ώστε να εξέλθουν ανανεωμένοι απ’ αυτόν τον σκληρό και καταστροφικό αγώνα με τον covid-19, να επανασχεδιαστεί το μέλλον, να ουσιαστικοποιηθούν οι μεταξύ μας συνεργασίες και να επανακαθοριστεί το πλέγμα σχέσεων μέσα στο οποίο ζούμε και αποφασίζουμε, ενδυναμώνοντας όλους τους κοινωνικούς θεσμούς μας, βασισμένοι στις αρχές της αλληλοκατανόησης και της αλληλοβοήθειας.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το Μνημείο, που βρίσκεται στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, αναγνωρίστηκε από την UNESCO ως μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς. Χτίστηκε περίπου πριν από χίλια πεντακόσια χρόνια, το 537, από τον Αυτοκράτορα Ιουστινιανό, και το 1935, μετά από τη απόφαση του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μετατράπηκε σε μουσείο και τόπο έλξης όλων των επισκεπτών της Κωνσταντινούπολης.

Οποιαδήποτε αλλαγή του μουσειακού καθεστώτος δεν εξυπηρετεί καμία προοπτική συνεργασίας, κινείται ακριβώς στην αντίθετη κατεύθυνση των προβλημάτων των πολιτών σε όλον τον κόσμο και θα εκμηδενίσει κάθε προσπάθεια διαθρησκευτικής συμβολής στην επίλυσή τους, αλλά και προφανώς θα τραυματίσει τη διαομολογιακή ειρήνη».

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Ελλήνων συμμετέχει στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας με πενταμελή αντιπροσωπεία, επικεφαλής της οποίας είναι ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος και μέλη της οι βουλευτές κ.κ. Αθανάσιος Δαβάκης, Σταύρος Καλαφάτης, Ανδρέας Μιχαηλίδης και Ιωάννης Σαρακιώτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ