Ευρώπη

27 Δεκεμβρίου 2018 19:31

Τη στρατολόγηση Ευρωπαίων εξετάζει ο γερμανικός στρατός

Text to Speech

Προτεραιότητα θα έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες που ζουν ήδη στη Γερμανία. Ποια η θέση των άλλων κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη στρατολόγηση Ευρωπαίων εξετάζει ο γερμανικός στρατός

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις εξετάζουν το ενδεχόμενο να στρατολογήσουν ειδικούς προερχόμενους από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, δήλωσε ο αρχηγός του γενικού επιτελείου της Ομοσπονδιακής Άμυνας της Γερμανίας (Μπούντεσβερ).

‘‘Η Μπούντεσβερ έχει ανάγκη προσωπικού (...), οφείλουμε να κοιτάξουμε προς όλες τις κατευθύνσεις σε μια περίοδο έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων’’, δήλωσε ο Έμπερχαρντ Τσορν στον όμιλο μέσων ενημέρωσης ‘‘Funke Mediengruppe’’.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η στρατολόγηση ξένων Ευρωπαίων ειδικών, ιδιαίτερα ιατρών ή μηχανικών, αποτελεί ‘‘μια επιλογή’’ που εξετάζεται από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις.

Αυτό θα συνεπαγόταν τροποποίηση της γερμανικής νομοθεσίας, η οποία προβλέπει πως ένας στρατιώτης που επιχειρεί για την Μπούτνεσβερ οφείλει να έχει τη γερμανική υπηκοότητα.

Η ιδέα αυτή υποστηρίζεται επίσης από τον Eπίτροπο του κοινοβουλίου στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, τον σοσιαλδημοκράτη Χανς-Πέτερ Μπάρτελς, σύμφωνα με τον οποίο ‘‘πολλοί στρατιώτες έχουν ήδη ξένη προέλευση ή διπλή υπηκοότητα’’.

Εξάλλου σε μια τέτοια περίπτωση ‘‘η Μπούντεσβερ δεν θα αποτελούσε εξαίρεση, επειδή έχουμε ήδη από καιρό Ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται στη γερμανική αστυνομία’’, ανέφερε μιλώντας στις εφημερίδες του Funke Mediengruppe.

Σύμφωνα με τον όμιλο μέσων ενημέρωσης, η γερμανική κυβέρνηση έχει ήδη βολιδοσκοπήσει τους ευρωπαίους εταίρους της σχετικά με το ζήτημα αυτό.

Η Τσεχία, η Σουηδία, το Βέλγιο και η Δανία δεν είναι εναντίον αυτής της ιδέας, όμως η Γαλλία φάνηκε επιφυλακτική.

Η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Σλοβανία και η Ελλάδα εξέφρασαν από την πλευρά τους αμφιβολίες, φοβούμενες πως ένας υψηλότερος μισθός στη Γερμανία θα προσέλκυε εν δυνάμει δικούς τους στρατιώτες.

‘‘Εννοείται πως θα πρέπει να φροντίσουμε να μην βρεθούμε σε ανταγωνισμό με τους ευρωπαίους ομολόγους μας’’, εξήγησε ο Τσορν, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Μπούντεσβερ ενδιαφέρεται κατά προτεραιότητα για τους ευρωπαίους πολίτες που ζουν ήδη στη Γερμανία. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να ομιλούν γερμανικά, να παράσχουν πιστοποιητικό καλής διαγωγής από την αστυνομία και να δηλώσουν την αφοσίωσή τους στο γερμανικό κράτος, σύμφωνα με τον Funke Mediengruppe.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο τις πληροφορίες αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO