Κοινωνία

23 Σεπτεμβρίου 2023 13:10

Ώρες Κοινής Ησυχίας: Πότε αλλάζουν για το χειμώνα

Διάβασέ μου το...

Τι προβλέπει η αστυνομική διάταξη για τις πράξεις που αποτελούν διατάραξη κοινής ησυχίας και ποια η ποινή.

Ώρες Κοινής Ησυχίας: Πότε αλλάζουν για το χειμώνα
-

Από την 1η Οκτωβρίου 2023 και μέχρι και την 31η Μαρτίου του 2024, τίθεται σε ισχύ η χειμερινή περίοδος για τις ώρες κοινής ησυχίας.

Σύμφωνα με την Αστυνομική Διάταξη υπ’ αρ. 3 του 1996:
«Οι ώρες κοινής ησυχίας για τη χειμερινή περίοδο ορίζονται η μεσημβρινή από τις 15:30 έως και τις 17:30 και η νυκτερινή από τις 22:00 έως και τις 07:30 .

Κατά τις ώρες της μεσημβρινής και νυκτερινής ησυχίας απαγορεύονται:

  • Οι εργασίες ή άλλες δραστηριότητες που δημιουργούν θόρυβο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης, που δεν επιδέχονται αναβολή, με ειδική αιτιολογημένη άδεια του διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος μπορεί να επιτραπεί η εκτέλεση εργασίας, ιδίως κοινής ωφέλειας, που προκαλεί θόρυβο.
  • Η λειτουργία κάθε μουσικού οργάνου ή συσκευής ραδιοφώνου, μαγνητοφώνου ή τηλεόρασης σε υψηλή ένταση, οι φωνασκίες, οι θορυβώδεις χοροί και κάθε άλλη θορυβώδης εκδήλωση σε κατοικίες ή άλλους ιδιωτικούς χώρους.
  • Τα τραγούδια, οι φωνασκίες, η χρήση μουσικών οργάνων, η λειτουργία ραδιοφώνων, μαγνητοφώνων και τηλεοράσεων στους δρόμους, πλατείες και δημόσιους γενικά χώρους κατοικημένων περιοχών, καθώς και μέσα στα οχήματα μεταφοράς του κοινού.
  • Τα θορυβώδη παίγνια σε καφενεία, σφαιριστήρια ή άλλα δημόσια κέντρα, καθώς και οι φωνασκίες και συζητήσεις σε υψηλό τόνο των θαμώνων των κέντρων αυτών.
  • Οι θορυβώδεις συζητήσεις και διαπληκτισμοί σε σταθμούς αυτοκινήτων (λεωφορείων, ΤΑΞΙ, κ.λ.π.), η φόρτωση ή εκφόρτωση εμπορευμάτων σε ή από φορτηγά αυτοκίνητα, που δημιουργεί θόρυβο, καθώς και η θορυβώδης λειτουργία της μηχανής τροχοφόρου, το οποίο είναι σε στάση.
  •  Η χρήση σειρήνων ή άλλων ηχητικών οργάνων ή συστημάτων ασφαλείας, χωρίς να συντρέχει λόγος έκτακτης ανάγκης, καθώς και η δοκιμαστική λειτουργία αυτών».

Να σημειώσουμε τέλος ότι σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα, το πλημμέλημα της διατάραξης της κοινής ησυχίας, τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως πέντε μηνών.

Ειδήσεις σήμερα:

Διαρρήκτες “άδειασαν” μαγαζί δίπλα από αστυνομικό τμήμα (βίντεο)