Quantcast

Κοινωνία

16 Ιουνίου 2022 10:09 Τελευταία ενημέρωση : 16 Ιουνίου 2022 20:56

Φονική πλημμύρα - Μάνδρα: Αθώα η Δούρου και άλλοι 12 κατηγορούμενοι

Διάβασέ μου το...

Το δικαστήριο έκρινε ενόχους 8 για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Αναλυτικά η απόφαση.

Φονική πλημμύρα - Μάνδρα: Αθώα η Δούρου και άλλοι 12 κατηγορούμενοι


Της Λίας Κοντοπούλου 

Αθώα κατά πλειοψηφία κρίθηκε η πρώην Περιφερειαρχης Αττικής Ρένα Δούρου για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα Αττικής τον Νοέμβριο του 2017 με τους 25 νεκρούς. Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο αθώωσε ομόφωνα ακόμα 12 κατηγορούμενους από όλες τις κατηγορίες, ενώ κατά πλειοψηφία έκρινε ενόχους 8 για κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος.

Ανάμεσα σε εκείνους που αθωώθηκαν είναι υπάλληλοι δασαρχείων, ο τότε δήμαρχος Μεγαρέων, ο τότε δήμαρχος Ελευσίνας, υπάλληλοι πολεοδομίας  και υπάλληλοι επιτροπής αστυνόμευσης ρεμάτων.

Σε ο,τι αφορά την Ρένα Δουρου το δικαστήριο την κήρυξε ομόφωνα αθώα για το αδίκημα της παραβασης καθήκοντος και κατά πλειοψηφία με ψήφους δύο προς μία επίσης αθώα για τις πράξεις της πλημμύρας δια παραλείψεως από υπόχρεο, ανθρωποκτονίας από αμέλεια και σωματικής βλάβης από αμέλεια.


Σε ό,τι αφορά τους 8 κατηγορουμένους οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι για πλημμελήματα η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία.
Πρόκειται για δύο αντιπεριφερειάρχες, την τοτε δήμαρχο Μάνδρας, δασάρχες και στελέχη πολεοδομίας και αστυνόμευσης ρεμάτων.

Η ενοχή των συγκεκριμένων κατηγορουμένων αφορά κατά περίπτωση τα αδικήματα της πλημμύρας,της ανθρωποκτονίας και σωματικών βλαβων από αμέλεια, ενώ και αυτοί κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι για την πράξη της παράβασης καθήκοντος.

Η δίκη διακόπηκε για τις 23 Ιουνίου, οπότε το δικαστήριο θα αποφασίσει για τα αιτήματα αναγνώρισης ελαφρυντικών που έχουν ζητήσει οι 8 κατηγορούμενοι που κρίθηκαν ένοχοι.

Ρένα Δούρου - δικαστήριο

Όλοι μέσω των συνηγόρων τους ζήτησαν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου, της ειλικρινούς μεταμέλειας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

Παράλληλα, σημείωσαν ότι το δικαστήριο θα πρέπει να λάβει υπ/όψιν ότι προσπάθησαν να άρουν τις συνέπειες των πράξεων που τους καταλογίζονται.

Η Εισαγγελέας επιφυλάχθηκε να προτείνει ως προς τα ελαφρυντικά κατά την επόμενη συνεδρίαση του δικαστηρίου.

Η Ρένα Δούρου μετά την απόφαση του δικαστηρίου δήλωσε:

«Όταν έχει συμβεί μια τραγωδία δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε στιγμιαίας χαράς ούτε προσωπικής δικαίωσης. Η απόφαση αυτή θα πρέπει να αποτελέσει σημείο αναφοράς προς όλους αντί να εργαλειοποιούν τις τραγωδίες για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, τυμβωρυχόντας, να ενσκύψουν στο πρόβλημα και να εξετάσουν πως θα αντιμετωπισθεί η επερχόμενη λαίλαπα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Η άδικη δίωξη μου χρησιμοποιήθηκε στις περιφερειακές αλλά και στις εθνικές εκλογές με τη διάδοση fake news και την απόπειρα απροκάλυπτης δολοφονίας χαρακτήρα. Όσον αφορά το σκέλος της σημερινής απόφασης που σχετίζεται με τα στελέχη της Περιφέρειας, πιστεύω ότι στον δεύτερο βαθμό θα αναδειχθεί πλήρως ότι ανταποκρίθηκαν στα καθήκοντά τους όπως άλλωστε κρίθηκε και από τα πορίσματα των σχετικών διοικητικών ελέγχων. Και σήμερα λοιπόν η σκέψη όλων βρίσκεται στη μνήμη των θυμάτων και τις οικογένειές τους. Και ο ειλικρινέστερος τρόπος να τιμήσουμε τη μνήμη τους περνάει μέσα από τις πρωτοβουλίες όλων όσοι έχουμε θέση ευθύνης. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους τους πολίτες που με στήριξαν, τις συντρόφισσες και τους συντρόφους του κόμματός μου καθώς και τον Πρόεδρο για την εμπιστοσύνη με την οποία με περιέβαλε. »

Κόντρα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ

Ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει: «Μετά την ομόφωνη αθώωση της Ρένας Δούρου για την τραγωδία στις πλημμύρες της Μάνδρας, περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη και όλη τη ΝΔ να ζητήσει έστω μία συγγνώμη. Όχι από την ίδια και τον ΣΥΡΙΖΑ που μόνοι τους δίκασαν και καταδίκασαν για προεκλογική μικροκομματική σκοπιμότητα. Αλλά από τους πολίτες της Δυτικής Αττικής που κορόιδεψαν με την εργαλειοποίηση της τραγωδίας, τη χυδαία τυμβωρυχία και ασύστολα ψεύδη για να ανέλθουν στην εξουσία. Ό,τι δηλαδή έκανε προεκλογικά η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη σε όλα τα θέματα, όπως και στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωση της αναφέρει:

«Η Δικαιοσύνη αποφάνθηκε για τις ποινικές ευθύνες για τις πλημμύρες στη Μάνδρα και η απόφασή της είναι σεβαστή. Μεταξύ άλλων καταδικάστηκαν δύο αντιπεριφερειάρχες της κ. Δούρου, εκλεγμένοι με τον συνδυασμό της, στους οποίους η ίδια είχε μεταφέρει αρμοδιότητές της. Σε κάθε περίπτωση οι πολιτικές ευθύνες για τη διαχείριση της τραγωδίας με τους 24 νεκρούς παραμένουν και δεν αξιολογούνται από τα δικαστήρια. Όπως μένουν στη συλλογική μνήμη τα απαράδεκτα επικοινωνιακά show του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια των καταστροφών. Και αν κάτι τονίζουν οι πανηγυρικές ανακοινώσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι η παντελής έλλειψη αυτοκριτικής  και ενσυναίσθησης. Υπογραμμίζεται δε ακόμη περισσότερο η αξία της υλοποίησης μέτρων όπως η εφαρμογή του 112, που σώζουν ανθρώπινες ζωές».


Ειδήσεις σήμερα:

Κοινωνικός Τουρισμός - Πρωτοψάλτης: Οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (βίντεο)

Πόρτο Ράφτη: Σοβαρά τραυματισμένος ο νεαρός που μαχαιρώθηκε στο πάρτι

Κορονοϊός - Pfizer: “Ναι” του FDA στο εμβόλιο για παιδιά από έξι μηνών