Quantcast

Πολιτική

25 Αυγούστου 2021 14:00 Τελευταία ενημέρωση : 25 Αυγούστου 2021 20:18

Κουτσούμπας για φωτιές: Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες

Διάβασέ μου το...

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

Κουτσούμπας για φωτιές: Να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες


«Θέλουμε να εκφράσουμε τη συμπαράστασή μας και την αλληλεγγύη μας σε όσους έζησαν τον πύρινο εφιάλτη. Σε όλους όσοι είδαν να καταστρέφεται το σπίτι τους, ο τόπος τους και οι ζωές τους. Είμαστε μαζί στον αγώνα να σταθούν στα πόδια τους να πάρουν πίσω τις ζωές τους
» τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για τις καταστροφικές πυρκαγιές του τελευταίου μήνα και το πρόγραμμα αποκατάστασης.

«Είναι κρίσιμο να μην ξεχαστούν οι εγκληματικές ευθύνες και να αναδειχτούν οι αιτίες πώς και γιατί φτάσαμε ως εδώ» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

«Μπορείτε να ζητάτε όσες συγγνώμες θέλετε, να επικαλείστε λάθη και παραλείψεις, όμως εδώ δεν μιλάμε για ένα ακόμα καλοκαίρι με πολυήμερες φωτιές, αλλά μιλάμε για μια τεράστια καταστροφή. Πάνω από 1,2 εκατ. στρέμματα έχουν γίνει στάχτη» τόνισε ο γγ του ΚΚΕ, εξηγώντας «Η καταστροφή δεν οφείλεται σε επιμέρους λάθη ή παραλείψεις. Οι υπουργοί σας διαβεβαίωναν ότι φέτος έχει γίνει πρότυπη δουλειά, μια τομή για την αντιπυρική προστασία». Ωστόσο «Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στην απουσία μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών. Λείπει ένα σύγχρονο σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, εξειδικευμένο σε κάθε δασικό σύμπλεγμα. Καμία κυβέρνηση δεν το έχει κάνει. Εκτός κι αν μας πει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι φεύγοντας από το Μαξίμου, άφησε σχέδιο στα συρτάρια»…

Και ο κ. Κουτσούμπας συνέχισε: «Ακούσαμε για κλιματική κρίση, λες και χρειάζεται πολύ μυαλό ότι αυτό πάντα ισχύει και θα ισχύει. Γι’ αυτό και ένα κράτος, για αυτά τα αρνητικά σενάρια πρέπει να προετοιμάζεται». Όμως «Το αστικό κράτος σας και η κυβέρνηση σας, επειδή πορεύονται με τα συμφέροντα των λίγων δεν παίρνει μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας γιατί τα θεωρεί κόστος».

Βασίλης Κουτσούμπας - Βουλή

«Γεμίζατε τις “Αύρες” της Αστυνομίας και αφήσατε άδεια τα βυτία για τις πυρκαγιές»

«Όπως με τις φωτιές, έτσι και με την πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη και σε έξαρση, αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο, η εγκληματική πολιτική που βάζει στη ζυγαριά του κόστους και του οφέλους, τα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού», ανέφερε ο γγ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στην Ολομέλεια.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του πρωθυπουργού στο ζήτημα της πανδημίας, ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογράμμισε ότι «αποδείχθηκε η εγκληματική απουσία οιασδήποτε ουσιαστικής πρόληψης και το υποβαθμισμένο ΕΣΥ».

«Για τις πυρκαγιές φταίνε τα ακραία φαινόμενα, για την έξαρση της πανδημίας, φταίει ο άγνωστος εχθρός που ξεπερνάει οποιονδήποτε κρατικό μηχανισμό, οποιοδήποτε επιτελικό κράτος. Όμως οι ευθύνες δεν κουκουλώνονται. Απέναντι στα δίκαια αιτήματα των συνδικάτων για ουσιαστική στήριξη του δημόσιου συστήματος υγείας, για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η απάντησή σας είναι ότι “αυτό κοστίζουν”, ότι τίποτε δεν είναι τσάμπα. Τα ίδια λέτε και στις φυσικές καταστροφές», είπε ο γγ του ΚΚΕ και επεσήμανε ότι τα αναγκαία μέτρα (αντιπλημμυρικά, αντιδιαβρωτικά κλπ) είναι εκτός σχεδιασμού, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο.

Κατηγόρησε επίσης την Κυβέρνηση, ότι το «τρεχάτε να σωθείτε» είναι το βασικό μέτρο στη διαχείριση μιας πυρκαγιάς ή μιας πλημμύρας, για να προσθέσει ότι «πάνω στους χιλιάδες νεκρούς της πανδημίας και τους χιλιάδες αποκλεισμένους από το σύστημα υγείας, η κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να τρέξει τα σχέδια της για το νέο ΕΣΥ, κλιμακώνοντας την πολιτική ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης».

Ο γγ του ΚΚΕ αναφέρθηκε στην πολιτική για τους εμβολιασμούς, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως με την πολιτική της, έχει μετατρέψει το εμβόλιο, από δικαίωμα και όπλο της επιστήμης, σε μέσο διαίρεσης των εργαζομένων, εκβιασμών, επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα, μετατρέπει το εμβόλιο σε ευκαιρία για τους ομίλους να αυξήσουν την πελατεία τους και την κερδοφορία τους.

«Εσείς τροφοδοτείτε τον ανορθολογισμό, με της παλινωδίες σας, τη λειψή εκστρατεία, την απουσία ολοκληρωμένης πληροφόρησης, την μετατροπή του εμβολίου σε μέσο εξαγοράς, σε μέσο συναλλαγής, την ανύπαρκτη φαρμακοεπαγρύπνηση. Η ευθύνη όλη είναι δική σας», είπε ο γγ του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Στην Εύβοια, στην Αττική, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία, την Αρκαδία, αλλού, δεν έγιναν στάχτη δάση και περιουσίες μόνο, αλλά και το ίδιο το παραμύθι σας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη μπορεί να συμβαδίσει με τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες, ότι το αστικό κράτος μπορεί να υπηρετήσει ταυτόχρονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και αυτά του λαού».

Με την πολιτική της η Κυβέρνηση θεωρεί κόστος την προστασία της ανθρώπινης ζωής και γι’ αυτό ούτε θέλει ούτε και μπορεί να την προστατεύσει, είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε ότι «έτσι εξηγείται όλο αυτό το αλαλούμ, όλη αυτή η καταστροφή, όλη αυτή η ανικανότητα» και «γι’ αυτό το κράτος δείχνει γυμνό, όταν πρόκειται να υπερασπίσει την ανθρώπινη ζωή, τις λαϊκές περιουσίες, τα δάση, το περιβάλλον».

Το κράτος, παρατήρησε ο γγ του ΚΚΕ, είναι πλήρως εξοπλισμένο όταν πρόκειται να αντιμετωπίσει τον λαό και τις διεκδικήσεις του, «γεμίζει τις αύρες με νερό για να πέφτει άσκοπα πάνω σε νέους και γυναικόπαιδα που αγωνίζονται και αφήνει άδεια τα βυτία και τα οχήματα της Πυροσβεστικής, αντί να τα έχει έτοιμα και σε επάρκεια, για την ώρα της φωτιάς».

«Σας καλούμε να υιοθετήσετε τις προτάσεις του ΚΚΕ, τις προτάσεις των εργαζομένων, των κατοίκων που ξέρουν καλύτερα απ’ όλους τι χρειάζεται και τι πρέπει να γίνει στον τόπο τους», είπε ο Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Καλούμε τον λαό, τη νεολαία να σκεφτούν αποφασιστικά και να πάρουν τις αποφάσεις τους για να μην παραγραφούν τα διαχρονικά εγκλήματα κατά του δάσους, του φυσικού πλούτου, της ζωής τους».

Έγκλημα στην Κρήτη: στον εισαγγελέα ο Ρουμάνος - κατέρρευσε η μητέρα του θύματος (εικόνες)

Κορονοϊός - Τρίκαλα: Σε αναστολή 13 ανεμβολίαστοι υπάλληλοι του δήμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ