Quantcast

Πολιτική

28 Ιουνίου 2021 12:05 Τελευταία ενημέρωση : 28 Ιουνίου 2021 16:30

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Διάβασέ μου το...

Οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού για τα προνόμια στους εμβολιασμένους πολίτες και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Τα προνόμια που θα αποκτούν οι εμβολιασμένοι ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός σήμερα.

Ειδικότερα ανακοινώθηκαν:

  • Ψηφιακό «πορτοφόλι», την Κάρτα Ελευθερίας για 240.000 νέους 18- 25 ετών: με την πρώτη δόση του εμβολιασμού θα παραλαμβάνουν προπληρωμένη κάρτα 150 ευρώ, που θα εξαργυρώνεται εισιτήρια σε ταξίδια, ξενοδοχεία, χώροι πολιτισμού, θέατρα, μουσεία
  • Πρόσθετοι πόροι στον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τις Μεταφορές

  • Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται σε κλειστούς χώρους πιο άνετα. Σημαντική αύξηση των εμβολιασμένων, η οποία θα ανακοινωθεί σύντομα.

Αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης


Σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται τα εξής:

«Αφού εδώ και ενάμισι χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα. Να τσιμπήσουν, μήπως και ξεχάσουν τον αυταρχισμό και το ξύλο στις πλατείες, τον πρωτοφανή αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων μαθητών από τα ΑΕΙ για χάρη των κολεγίων, την υποβάθμιση των πανεπιστημίων τους, την καταδίκη όσων βρουν δουλειά να εργάζονται 10ωρα με μισθούς πείνας και απλήρωτες υπερωρίες, την διαρκή στοχοποίησή τους πως ευθύνονται για την εξάπλωση της πανδημίας. Εάν τον ενδιέφερε όντως η πορεία του εμβολιασμού και όχι το γεγονός ότι το κόμμα του έχει πάρει διαζύγιο από τη νέα γενιά, θα φρόντιζε να κάνει κάτι για τους άνω των 60 ετών που είναι οι πιο ευάλωτοι και αν και έχουν πρόσβαση από τις αρχές του έτους στο εμβόλιο, παραμένουν ανεμβολίαστοι σε ποσοστό περίπου 35%. Παρά τις κυβερνητικές παλινωδίες και την εξευτελιστική κοροϊδία του κ. Μητσοτάκη, καλούμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν ώστε να χτιστεί το τείχος ανοσίας, ανεξάρτητα από εξευτελιστικά δωράκια και προνόμια. Και επιτέλους καλούμε τον ανέμελο κ. Μητσοτάκη:

  • - να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα μάλιστα που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, τέλος Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών όπως υποσχόταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού.
  • - να σταματήσει να στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα χαλάρωσης, ζητώντας από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες, την ώρα που όλοι προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης “Δέλτα”».

Το Κίνημα Αλλαγής σημειώνει, «ομολογία αποτυχίας αποτελεί η σημερινή εξαγγελία Μητσοτάκη. Δεν έπεισαν για τον εμβολιασμό και τώρα καταφεύγουν στους λαϊκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με επιδόματα για τους μισούς νέους. Ο Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ. Οι κίνδυνοι των μεταλλάξεων του ιού απαιτούν υψηλή συμμετοχή του πληθυσμού στον εμβολιασμό, από την οποία απέχουμε αρκετά. Έχουμε προτείνει καμπάνια ενημέρωσης στοχευμένη, κινητές μονάδες εμβολιασμού, σοβαρά κίνητρα και υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Επιτέλους ας σοβαρευτούν».

To Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας σε ανακοίνωση του αναφέρει «τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με “δωράκια” στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή “της ατομικής ευθύνης” και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης. Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, δήλωσε «είναι αδιανόητο ο Έλληνας πρωθυπουργός να βάζει «κόμιστρο» στη ζωή των νέων, χωρίζοντας μάλιστα τα Ελληνόπουλα σε δύο κατηγορίες. Ένας πρωθυπουργός που διχάζει τους Έλληνες σε «εμβολιασμένους και μη», προαναγγέλλοντας μάλιστα διακρίσεις επί της «κανονικής διαβίωσης» γεγονός που αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για το σύνολο των πολιτών σε μια δημοκρατία, είναι ένας ανεπαρκής πρωθυπουργός. Κάποιοι κακεντρεχείς χαρακτήριζαν τον κ. Μητσοτάκη ως «Μωυσή». Πλέον αρχίζει να συμπεριφέρεται ως «Θεός», αποφασίζοντας ποιος Έλληνας θα ζήσει κανονικά και ποιος όχι».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, Γραμματέας του ΜέΡΑ25, δήλωσε «εμείς από την αρχή της πανδημίας ζητάγαμε προπληρωμένες χρεωστικές κάρτες για όλους τους ευάλωτους πληθυσμούς. Είναι κάτι που είχαμε κάνει από το 2015. Είχαμε δώσει σε 400.000 ευάλωτες οικογένειες χρεωστικές κάρτες για το σούπερ μάρκετ. Το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μετά από ενάμιση χρόνο δίνει ψηφιακές χρεωστικές κάρτες των 150 ευρώ στους νέους είναι κα΄τι που το χαιρετίζουμε αλλά είναι πολύ λίγο και πολύ αργά. Το κάνουν για να συγκαλύψουν το γεγονός ότι δεν δημιούργησε το δίκτυο των μαζικών τεστ, το δίκτυο των κέντρων εμβολιασμού και αναγκάζεται με αυτές τις σπασμωδικές κινήσεις να τραβήξει τους νέους να εμβολιαστούν. Έχει σημασία αυτό το εργαλείο, η προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα για την πραγματική ενίσχυση όλων των ευάλωτων και όχι μόνο των νέων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ