Quantcast

Πολιτική

01 Οκτωβρίου 2020 16:26 Τελευταία ενημέρωση : 01 Οκτωβρίου 2020 20:26

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

Διάβασέ μου το...

Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Η Ελλάδα μπλόκαρε το πρώτο προσχέδιο. Επαφές Μητσοτάκη με Μισέλ, Φον ντερ Λάιεν και Μπορέλ.

Μητσοτάκης: Η τουρκική προκλητικότητα δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή

Σε θρίλερ εξελίσσεται η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, καθώς η Ελλάδα μπλόκαρε το πρώτο προσχέδιο που παρουσιάστηκε επειδή δεν είχε σαφή αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας. 

Η ελληνική πλευρά θέλει περισσότερες διορθώσεις, γιατί βλέπει “πολύ καρότο και λίγο μαστίγιο” για την Τουρκία. Το προσχέδιο επαναλαμβάνει αλληλεγγύη προς Ελλάδα και Κύπρο, ζητά να σταματήσουν οι τουρκικές γεωτρήσεις και σημειώνει ότι αν καταγραφούν θετικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο, το συμβούλιο θα εγκαινιάσει μια θετική ατζέντα.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι η σειρά συζήτησης των θεμάτων στη Σύνοδο Κορυφής άλλαξε και βρίσκεται σε εξέλιξη η συζήτηση για την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο.

«Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή», είχε ξεκαθαρίσει ο Έλληνας πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο.

Συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

«Έχει έρθει η ώρα η Ευρώπη να συζητήσει με θάρρος και με ειλικρίνεια τι είδους σχέση θέλει πραγματικά να έχει με την Τουρκία. Ένα είναι βέβαιο. Η τουρκική προκλητικότητα, είτε αυτή εκδηλώνεται μέσα από μονομερείς ενέργειες είτε εκδηλώνεται μέσα από μία ακραία ρητορική δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεκτή. Κι αυτό όχι μόνο γιατί η τουρκική συμπεριφορά παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα δύο κρατών-μελών της ΕΕ, της Ελλάδος και της Κύπρου αλλά και γιατί αυτή η τουρκική συμπεριφορά θίγει σημαντικά γεωπολιτικά συμφέροντα ολόκληρης της Ευρώπης στη Μεσόγειο. Δύο δρόμοι ανοίγονται μπροστά μας, ο ένας είναι ο δρόμος του διαλόγου της διπλωματίας, ένας διάλογος ο οποίος πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στην αποφυγή μονομερών ενεργειών και στους κανόνες καλής γειτονίας. Ο άλλος δρόμος είναι η κλιμακούμενη ένταση, η οποία αναπόφευκτα αργά η γρήγορα θα οδηγήσει στη λήψη μέτρων από την Ευρώπη εις βάρος της Τουρκίας. Η Ελλάδα έχει αποδείξει έμπρακτα ότι θέλει να ακολουθήσει τον πρώτο δρόμο. Εναπόκειται στην Τουρκία να πράξει και αυτή το ίδιο αλλά θα πρέπει να το κάνει με συνέπεια και με σταθερότητα».

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Την πλήρη αλληλεγγύη σε Ελλάδα και Κύπρο τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής. Σημείωσε ότι η ΕΕ επιθυμεί μια εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, επσιημαίνοντας, παράλληλα, ότι «η ΕΕ έχει διάθεσή της μια εργαλειοθήκη».  

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, ότι είναι προς το συμφέρον της ΕΕ να αναπτύξει μια πραγματικά εποικοδομητική σχέση με την Τουρκία, παρά τις δυσκολίες.  

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Άνγκελα Μέρκελ

Από την πλευρά του, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι «η αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο δεν είναι διαπραγματεύσιμη». «Όταν κράτη-μέλη της ΕΕ δέχονται επιθετικές και απειλητικές συμπεριφορές και δεν γίνονται σεβαστά τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, είναι χρέος όλων των άλλων ευρωπαίων να δείξουν την αλληλεγγύη τους» είπε ο Εμ. Μακρόν, τονίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει να βρει το δρόμο για ένα βιώσιμο διάλογο με την Τουρκία. Τόνισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι δεν κάνει κάνει εκπτώσεις σε θέματα εθνικής κυριαρχίας, ευρωπαϊκών αξιών και δικαιωμάτων, αλλά αναζητά με αποφασιστικότητα το δρόμο για έναν εποικοδομητικό διάλογο. 

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Εμμανουέλ Μακρόν - Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς δήλωσε προσερχόμενος στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται να δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Τουρκίας, περιλαμβανομένων των κυρώσεων.

Διαδοχικές επαφές Μητσοτάκη με Φον Ντερ Λάιεν και Μπορέλ

Διαδοχικές συναντήσεις με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από την έναρξη των εργασιών της Ειδικής Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 

AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν - Κυριάκος Μητσοτάκης

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντηση με την επικεφαλής της Ευρωπαικής Επιτροπής, εκτός των θεμάτων της ατζέντας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, συζητήθηκε η πρόταση της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Πρόταση που αποτελεί καλή βάση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού προβλήματος του οποίου δυσανάλογο βάρος σηκώνουν σήμερα τα κράτη πρώτης υποδοχής. Κοινή ήταν η διαπίστωση πως χρειάζονται ουσιαστικές βελτιώσεις στη βάση της αλληλεγγύης, επισήμαναν οι ίδιες πηγές. 

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ - ΜΠΟΡΕΛ

Επίσης, εξετάστηκε η συνδρομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη νέα δομή αιτούντων άσυλο στη Λέσβο, ανέφεραν.

Συνάντηση Μητσοτάκη - Μισέλ

Νωρίτερα, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, είχε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την άφιξή του στις Βρυξέλλες για την Ειδική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

  AP - Σύνοδος Κορυφής - Βέλγιο - Σαρλ Μισέλ - Κυριάκος Μητσοτάκης

Μια Σύνοδος, που προκάλεσαν η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία με αφορμή τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η ΕΕ επιθυμεί μια καλή σχέση με την Τουρκία και σταθερότητα στην περιοχή. Προσθέτοντας, όμως, ότι η ΕΕ είναι διατεθειμένη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που βρίσκονται στη διάθεσή της προκειμένου να προασπίσει τα συμφέροντά της και να προωθήσει τους στόχους της. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ