Βουλή

21 Ιανουαρίου 2019 16:00

Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής: “Μύλος” για την Συμφωνία των Πρεσπών

Text to Speech

Αλαλούμ από τις διαγραφές βουλευτών και την διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού. Μύδροι της ΝΔ κατά Βούτση για τον Δανέλλη. Τι έβγαλε η κληρωτίδα.

Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής: “Μύλος” για την Συμφωνία των Πρεσπών

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχε ψηφιστεί απο την Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που αποφασίστηκε το πρωί της Δευτέρας, στην Διάσκεψη των Προέδρων, στην Βουλή.

Μάχη σε όλα τα επίπεδα θα δώσει η ΝΔ ώστε να καταστεί, όπως έλεγαν πηγές της Πειραιώς, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι επιζήμια.

Ενόψει της συνεδρίασης της αρμόδιας Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι όλα θα πρέπει να προχωρήσουν με τρόπο που δεν θα αλλοιώνει τους συσχετισμούς των δυνάμεων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 24ωρα και σε κάθε περίπτωση ότι δεν γίνεται αποδεκτή οιαδήποτε διαδικασία fast truck.

"Μάχη" για τον Δανέλλη

Από πλευράς ανεξάρτητων βουλευτών, έγινε το πρώι γνωστό ότι θα μετέχουν ο κ. Δημήτρης Καμμένος -που είναι μέλος της επιτροπής - και ο Σπύρος Δανέλλης.

Η τοποθέτηση Δανέλλη εξόργισε τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες, έστειλε επιστολή στον Νίκο Βούτση, καλώντας τον να μην προχωρήσει σε αυθαίρετες αποφάσεις για την εκπροσώπηση των ανεξάρτητων βουλευτών σε αυτή. Σημειώνει ακόμη, πως οι ανεξάρτητοι βουλευτές δικαιούνται βάσει ποσόστωσης να προσθέσουν άλλα δύο άτομα – εκτός από τον ίδιο – ως μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας.

Επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής έστειλε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης με την οποία χαρακτηρίζει την πράξη του Νίκου Βούτση «αντιδημοκρατική» και «πραξικοπηματική».

ΣΠΥΡΟΣ ΔΑΝΕΛΛΗΣ - ΒΟΥΛΗ

Η ΝΔ ζήτησε να γίνει κλήρωση για τους ανεξάρτητους βουλευτές, οι οποίοι μετά τη διάλυση της ΚΟ του Ποταμιού και την διαγραφή Θεοχαρόπουλου ανέρχονται σε 16.

Μάλιστα, με ανακοίνωση του, ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας έστρεψε τα βέλη του στον Πρόεδρο της Βουλής, λέγοντας ότι επιμένει σε "διορισμό" του Σπύρου Δανέλλη στην Επιτροπή. Η ΝΔ καλούσε τον Πρόεδρο της Βουλής να αναθεωρήσει, κάνοντας λόγο για "κοινοβουλευτική εκτροπή".

Απαντώντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, απορρίπτοντας τις αιχμές και τις προθέσεις που του αποδίδονται, ανέφερε ότι πρέπει να γίνει κλήρωση. Στην κληρωτίδα θα μπουν τα ονόματα του Σπύρου Δανέλλη, του Γιώργου Μαυρωτά και του Γρηγόρη Ψαριανού, ο οποίος αποχώρησε απο το Ποτάμι, η ΚΟ του οποίου διαλύθηκε μετά την ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά. Εξ αυτών των τριών, θα επιλεγούν οι δύο για να μετέχουν στην Επιτροπή.

Τελικώς, η κλήρωση ανέδειξε ως μέλη της Επιτροπής τον Σπύρο Δανέλλη και τον Γιώργο Μαυρωτά.

Καμμένος - Βουλή

Την ίδια ώρα, στην κοινοβουλευτική διαφάνεια αναρτήθηκε απόφαση σύμφωνα με την οποία ο Πάνος Καμμένος θα εκπροσωπήσει τους ΑΝΕΛ στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, σε αντικατάσταση του Κώστα Κατσίκη.

Στη Διάσκεψη των Προέδρων έγινε δε, γνωστό ότι υπέβαλλε την παραίτησή του από τη θέση του Αντιπροέδρου της Βουλής ο Σπύρος Λυκούδης, καθώς έπαψε να υφίσταται ως ΚΟ το Ποτάμι.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

VIDEO