Γενικά

16 Ιανουαρίου 2019 22:08 Τελευταία ενημέρωση : -

Προς “εμπλοκή” στην Επιτροπή της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών

Text to Speech

Αναστάτωση σε Κουμουνδούρου και Μαξίμου απο τον "σκόπελο". Για πιθανό "πραξικόπημα" κάνει λόγο η ΝΔ. Τι απαντά ο Βούτσης.

Προς “εμπλοκή” στην Επιτροπή της Βουλής για την Συμφωνία των Πρεσπών

Πιθανή είναι η πρόωρη κοινοβουλευτική «εμπλοκή» για την Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς με τα σημερινά δεδομένα δεν βγαίνουν οι αριθμοί που απαιτούνται για να περάσει από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, πριν εισαχθεί προς ψήφιση από την Ολομέλεια του Σώματος.

Τα ερωτήματα προκύπτουν καθώς στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, μετά το «διαζύγιο» ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και δεδομένων των διαφωνιών βουλευτών των ΑΝΕΛ με την κύρωση της Συμφωνίας, η Κυβέρνηση δεν διαθέτει την πλειοψηφία.

Η Επιτροπή απαρτίζεται από 55 μέλη, εκ των οποίων 27 προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ και οι άλλοι 28 είναι βουλευτές της αντιπολίτευσης και ανεξάρτητοι βουλευτές. Στον ΣΥΡΙΖΑ λείπει επομένως τουλάχιστον μία ψήφος για να μπορέσει να «περάσει» η Συμφωνία των Πρεσπών από την Επιτροπή. Σε αυτήν, το Ποτάμι εκπροσωπείται από τον Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος όμως έχει διαγραφεί και το κόμμα αποφάσισε να τον αντικαταστήσει με τον Γρηγόρη Ψαριανό.

Έτσι, δεν υπάρχει επιπλέον μία ψήφος, πέραν των 27 του ΣΥΡΙΖΑ και δεν υπάρχει η απαραίτηση πλειοψηφία.

Πως μπορεί να αλλάξει η πλειοψηφία

Η διαδικασία που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη στη Βουλή αποτελεί τον “άσσο στο μανίκι” της κυβέρνησης. Για την ακρίβεια ο Πρόεδρος της Βουλής μπορεί να επικαλεστεί την δεδηλωμένη της κυβέρνησης και να ζητήσει να εκφραστεί η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, προσθέτοντας για παράδειγμα δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη σύνθεσή της κι έτσι να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η Κυβέρνηση πάντως, μέσω του Δημήτρη Τζανακόπουλου τονίζει ότι και για την Συμφωνία των Πρεσπών η Κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει 151 ψήφους

ΝΔ: θα ειναι "πραξικόπημα"

Αυτό φαίνεται να διαβλέπει η ΝΔ, με στελέχη της Πειραιώς να κάνουν λόγο ακόμη για «πραξικόπημα» από την πλευρά της Κυβέρνησης, εφόσον γίνει κάτι τέτοιο.

 «H κυβέρνηση που συνειδητά και συστηματικά παραβιάζει τη διάκριση των εξουσιών και επιχειρεί να χειραγωγήσει ακόμη και τη Δικαιοσύνη, προετοιμάζει, ως φαίνεται, κάτι που πραγματικά δεν θα έχει προηγούμενο στην κοινοβουλευτική ιστορία της χώρας: Να μετατρέψει αυθαιρέτως τη μειοψηφία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ολομέλεια της Βουλής, σε πλειοψηφία σε όλες τις Kοινοβουλευτικές Eπιτροπές προκειμένου να τις ελέγχει ο κ. Τσίπρας», τονίζουν πηγές της Νέας Δημοκρατίας, αναφέροντας ότι «γι’ αυτό η ΝΔ το καταγγέλλει εκ προοιμίου, προειδοποιώντας την κυβέρνηση και το προεδρείο της Βουλής να μην διανοηθούν να το επιχειρήσουν».

Τσίπρας - Βούτσης - συνάντηση - Μέγαρο Μαξίμου

Η ΝΔ εξηγεί ότι σύμφωνα με το άρθρο 68 παράγραφος 3 του Συντάγματος, και το άρθρο 31 του Κανονισμού της Βουλής, οι κοινοβουλευτικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με την δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων και των ανεξάρτητων βουλευτών, σημειώνοντας ότι «το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής, δεν προβλέπουν ως κριτήριο συγκρότησης των επιτροπών την όποια συγκυριακή και ετερόκλητη πλειοψηφία μπορεί να προκύψει από μια ψήφο εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση».

«Πόσο μάλλον, όταν αυτή, όπως όλα δείχνουν, αν προκύψει, θα διαμορφωθεί τελικά από 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, 4 ανεξάρτητους βουλευτές και 2 βουλευτές που εξακολουθούν να ανήκουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ», συμπληρώνει η ΝΔ αναφέροντας ότι βάσει του Συντάγματος, «η αναλογία των κομμάτων στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές είναι απαραίτητο να αντιστοιχεί ακριβώς στη δύναμη των κομμάτων στην Ολομέλεια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει την πλειοψηφία».

Όπως επισημαίνει η ΝΔ «είτε το θέλει, είτε όχι ο Τσίπρας, μετά την αποψινή ψηφοφορία δεν θα προκύψει μια μονοκομματική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μια κυβέρνηση-κουρελού. Η ΝΔ με το θεσμικό της ρόλο ως αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα επιτρέψει ούτε αυθαίρετες ερμηνείες, ούτε να αλλοιωθούν οι πραγματικοί συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων της Βουλής. Ας κατανοήσει επιτέλους η κυβέρνηση αυτό που ακόμη και ένας πρωτοετής φοιτητής Νομικής μαθαίνει ως δημοκρατική συνθήκη του πολιτεύματος: ότι η Βουλή ελέγχει την κυβέρνηση και όχι η κυβέρνηση τη Βουλή».

Η απάντηση του Νίκου Βούτση

Σχολιάζοντας τα ...προκαταβολικά πυρά της ΝΔ, ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, με μια λακωνική τοποθέτηση του μάλλον "έριξε νερό" στον μύλο της αντιπαράθεσης, αφού κληθείς να απαντήσει στην Περαιώς, είπε ότι προέχει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι τα θέματα που θέτει η ΝΔ θα αντιμετωπιστούν, "'όπως πάντα, σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες"  

Εν τω μεταξύ, αυξάνεται και η λαϊκή πίεση σε βουλευτές που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν την Συμφωνία, με την ανάρτηση αφισών στην βόρεια Ελλάδα, κίνηση για την οποία έχουν γίνει και συλλήψεις.

Οι απειλές και οι αναφορές στην δημόσια σφαίρα περί "ανταλλαγής" της στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών με πολιτικά ανταλλάγματα, οδήγησαν σε υποβολή παραίτησης απο την Κυβέρνηση της Κατερίνα Παπακώστα.


VIDEO